Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 9 October 2013

Rendang Ayam Sedap!!

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Dah lama entry ni tersimpan dlm draft, lupa nak publish. Memandangkan tak lama lg dah nak raya haji, elok benaq la aku share resepi rendang ayam ni. Boleh jugak kalu nak buat guna daging, terpulang....

Sebelum2 ni mmg aku tak penah buat rendang, ni kiranya 1st time buat, punya la bangga tak sangga. Muahaha. Bg mak rasa, terus mak suh aku ja yg masak rendang time raya ritu. Biasa rendang mak jenih yg kering2 tu, i don't like! Tak stim nak cicah ketupat kalu rendang kering2 gutu. Aku suka rendang yg belengaih2 mcm ni, baru berpalut kalu cicah ketupat.

Jom intai resepi....





nyum...nyum...lg belengaih lg best



 dicicah pulak dgn ketupat jagung, oh maiiii!!



pun sedap kalu mkn dgn roti jala





Bahan-bahan:
ayam 8 ketul
geng 4 sekawan - bunga cengkih, kulit jayu manis, buah pelaga n bunga lawang
*bawang besar 3 biji
*bawang putih 6 ulas
*serai 4batang
*halia (besar ibu jari)
*lengkuas (besar ibu jari)
*cili padi 5-10 bijik (bergantung nak pedas mana)
-kisar semua bahan bertanda *
cili kering blend (2 senduk)
rempah kari daging (sebungkus kecil)
kerisik 2 sudu besar
santan 3cawan
gula dan garam secukup rasa
serai 2 batang *dititik*
daun limau purut (racik halus)
asam gelugur 1-2 keping
gula melaka (tamau boh pun takpa)


cara-cara :
-tumiskan 4 sekawan bersama bahan2 kisar
-bila dah garing, masukkan cabai kering blend n rempah juga serai yg diketuk
-masukkan kerisik dan asam gelugur
-masukkan ayam 
-masukkan santan
-masukkan daun limau purut
-perasakan dgn gula dan garam secukup rasa
-renehkan hingga ayam lembut dan kuah agak kering



Ni resepi masa aku mula2 try buat rendang. Buat 8 ketoi ayam ja sbb takut tak jadi n tak sedap. Kalu nak buat byk, pandai2 la ejas. Kalu ikut resepi ni sebijik2 mmg sedap la pd tekak aku, pedas dia pun just nice, aku bubuh 7bijik cili padi. So, pd sapa2 yg baru nak belajaq buat rendang tu selamat mencuba lah diucapkan.








Wednesday, 2 October 2013

Besday Mak

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


13 september lepas besday mak yg ke-57. Makin meningkat usia mak, aku jadi makin takut. Takut kehilangan mak, hanya mak tempat aku menumpang kasih sejak ayah dah tadak. Tuhan, kau panjangkanlah usia mak. Berilah aku kesempatan utk terus berbakti kepada mak. Terima kasih Ya Allah atas kurnian ini, kau kirimkan kami seorang ibu tiri yg sgt2 baik hati. Tak terbalas jasa kami adik beradik kepada dia. Maaf, kalu cerita pasai mak n arwah ayah aku mmg emo.

Sempena besday mak, aku ada buat sikit mkn2 kat kg. Semuanya aku sponsor n masak, besday girl mmg langsung tak masuk dapoq hari tu. Nama je besday mak tp menu2 semua ikut tekak aku, kehkehkeh. Insyaallah, ada rezeki n umoq panjang aku akan buat majlis ni tiap2 thn utk meraikan mak. Mak nampak hepi tp aku tau mak terharu n sebak bila ank2 meraikan dia. Sepanjang majlis, ayaq mata mak bergenang ja.


 Best bila blk kg sbb aku ada ramai bibik yg ringan tulang. Sbbkan byk keja nak buat, makanya terpaksa diadakan kerahan tenaga. Masing2 ada tugasan. Pg tu chah (kazen) n intan (tunang bon) aku tugaskan buat bebola roti. Bahan2 semua aku siapkan, depa tlg kepal2 ja. Tq bibik2 gojes!!



 Mlm sebelum tu dah siap2 buat kuah laksa. Best ooo mkn kuah laksa yg byk kali perangat.



 Puding trifle yg menjadi rebutan. Sekelip mata ja licin. Mlm tu terpaksa pulak p cari bahan2 n buat lg 3 bekas sbb bibik2 gojes tak sempat nak rasa.



 Sandwich telur yg jugak menjadi rebutan. 2 bungkus roti aku buat, tak sempat nak jeling dah hbs.



 Bihun goreng. Sengaja adakan menu ni sbb nak mkn dgn kuah laksa. Sapa2 yg tatau, mkn bihun goreng dgn kuah laksa adalah sorgaaaa. Kesedapan yg luar biasa. Tak caya try cuba test.



 Peberet aku si lontong. Sungguh aku suka sgt mkn lontong. Keturunan benggali tp tekak jawa, sungguh kecelaruan identiti, kah kah kah.



 Kuah lontongku yg pekat memikat yg menjadi sebutan ramai. Kalu buat kuah lontong, aku suka letak suun n fucuk byk2, sedap oittt!! Mkn pulak dgn sambai ikan bilis, nalaaaa aihh kesedapan berganda.



 Bebola roti n sosej goreng. Sosej tu intan sponsor sbb dia toke sosej, hehe.



 Jemput sedara n jiran2 terdekat ja.











 1 ni ja gambaq besday girl yg ada, tu pun tak clear. Puas hati sgt tgok mak seronok mcm ni.





Hepi besday mak. Semoga mak terus sihat n kuat utk menumpangkan kasih sygmu pd kami 4 beradik. Semoga Tuhan pelihara n lindungi mak sepanjang masa. Semoga mak dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usia. Terima kasih yg tak terhingga sbb mak sudi menjaga kami dr kami kecik sampai la skrg ni, menjaga arwah ayah yg 7thn sakit dan menjaga tok dgn seikhlas hati. Kami semua syg mak!!!








Tuesday, 24 September 2013

Mandi Manda Di Jade View

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara



En.khai ni jenis org yg kuat keja, nak2 lagi bila pojek dah nak sampai due date, boleh tgok dia punya bz tu mengalahkan menteri sbb takut pojek delay kang nti kena denda ribu riban pulak. Seingat aku dr hujung thn lps sejak2 kami pindah blk dr kl, bila dia dah start buat hosp swasta ni mmg dia tak penah cuti sepanjang minggu. Keja 7hari seminggu. Sbb tu la kami dah jarang p jln2 lani, nak blk kg pun kdg2 aku blk sendiri. Nak tunggu dia cuti pakai tak jumpa la mak aku kat kg nu. Bila ada cuti umum baru la boleh bernapas sikit.

Cuti hari malaysia 16/9 baru ni awai2 aku dah book dia....ko mampu nak book laki sendiri?muahaha....mmg plan lama dah nak p lepak2 kat umh ju sambil mandi pool. Kwn2 lain dah byk kali sampai, aku ja yg tak berkesempatan lg nak p. Ju ajak lunch kat umh dia, dia buat nasi ayam yg sedap tahap gaban! Ehh tp sebelum lunch kat umh ju, aku p bekpes dulu kat umh shu. Kemain....bekpes di bagan, lunch di penang!kehkehkeh.




Tq cik embon menjemput kak ton sekeluarga bekpes kat umh baru....aqif kata "segaknya umh acu!" iolls gayat la uolls mkn kat ting 10 ni, ekekeke.


 Geng2 jelitasawan berendam....2jam kami dok berkuak lentang dlm kolam, hbs kecut apa yg ada.


 Mak buyong yg hujung sekali tu pun tamau kalah....gud, gud berendam lama2 nanti mudah nak bersalin, hihi.


 Ala2 posing nak masuk majalah mangga, hewhewhew.






Ko mampu menyicah garam belacan dlm kolam??kitaorang mampuuuuuuu



Disebabkan keterujaan kali pertama masuk umh ju dan jugak kegedikan ketidaksabaran nak terjun kolam, makanya lupa hbs nak amik gambaq2 menu yg ju hidangkan. Selain dari nasi ayam, ju jugak jamu ketupat+rendang, puding koktail dan roti goreng. Lps naik mandi, semua pakat kebuloq....balun lg makan sampai hbs licin atas meja tuan umh. Harap2 tuan umh tak serik nak jemput kami mai lg, haha.









Monday, 23 September 2013

Zoo Taiping&Burger Bakar Abg Burn

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Dah dekat sebulan baru hegeh2 nak ceghita. Biaq lambat asalkan ada jugak benda nak dikenang, ye dak? Hari merdeka ritu plan awainya en.khai nak ajak p danok mkn daging bakaq. Tp disebabkan border pass kami semua dah expired, nak renew tak boleh so kena buat lain, en.khai pulak tak free nak lari p imigresen. Sudahnya aku ajak p zoo taiping ja, lama sgt dah janji dgn budak2 ni nak bwk depa p tgok menatang.

Lagipun kerap sgt masuk danok sampaikan ada org dok menghanjeng kata laki aku mampu bwk p melancong kat siam ja. Ala, siam pun siam la jauh jugak laki aku bwk mkn angin. Dari hg tu langsung tak penah p mana, plg jauh pun laki dok bwk pusing kepala batas n longwan ja....lg kesian!upsss jgn sentap pulak kalu ada yg terasa, gamaknya kecik2 dulu sunat tak hbs kot memanjang ja nak sentap.

Last minit punya plan, aku ajak jugak geng2 ikan kerapu join. Yg lain2 semua ada hal memasing, yg free cuma kak tijah a.k.a ju dgn cik embon a.k.a shu ja. Prung pang prung pang bincang, kami sepakat nak berkelah kat tmn tasek n berkumpul kat RNR juru. Tp atas sbb2 yg tak dpt dielakkan, shu tak jadi nak join.

Kul 12 gerak dr juru, sampai kat tmn tasek ngam2 waktu lunch. Hampaq tikaq, mkn laju2 sbb semua dah kelupoq lapaq! Elok sudah mkn, hujan pulak turun. Lepak2 kat cafe dlm zoo dulu sementara tunggu hujan benti. Mujoq tak lama. Pukul 5 lbh rasanya gerak blk dr zoo. Singgah bandar perda sbb dah janji dgn shu nak mkn burger abg burn sama2.

Jom layan gambaq....gambaq adalah byk, diharap tadak yg muntah pink.



menu2 di hari kejadian: aku buat sambal ikan bilis, daging masak kicap, teloq dadar, sambal belacan+ulam timun n goreng ikan gelama masin. Ju pulak bwk nasi, sayoq campoq dgn ayam goreng.

















lps mkn lepak2 taman tasek bergambaq sambil tgok org memancing.


3 sekawan....irfan, abg aqil n aqif.



irfan takut2 nak bergambaq kat sini. hihi.




kemain melentik2 aqil atas boya ni sampaikan org lain nak bergambaq pun tadak can!




Atas tadi org utan pelsu, hat ni baru betoi2. Kemain gendut lg tetek org utan ni, kehkehkeh.




boya tembaga


Letih berjln oii pusing 1 zoo tp best leh kelebek menatang puas2, kalu naik train tak puas nak tgok. Time ni aqif dah pancit, mujoq ada abah yg gagah perkasa sudi nak dukong.


Alololo cutenya beruang ni tgh lena.




Larat ka irfan oiii nak angkat abg aqil tu??


Hepi sungguh tgok budak2 ni masa kat zoo...sampai belengaih2 la muka punya meloncat.


Hat kiri muka pancit teruk dah tu, letih berjalan 1 zoo, hat kanan boleh gheyeh lg sbb dia jln sekerat ja, lebihnya abah dukong.


Masing2 tak puas hati sbb tak leh tgok gajah dekat2, kandang gajah tgh renovate.



Penat memusing kat zoo, nilah obat dia. Burger daging apa tah namanya, utk abg umaq.



Meatball abg burn yg menjadi igauan. Yg ni kompom la utk mem besaq.



Menu baru di abg burn, burger ayam al-lazat utk ank2 burung aku.






Shu n feruz...sian depa tunggu kami lama, sori uolss jln jammed masa blk dr zoo tu.




Mmg best la dpt jln2 n mkn2 dgn kwn2. Letih tp seronok. Nanti kalu ghajin aku cite lak kisah kami mandi manda kat jade view, umh ju. Lps ni masing2 dah plan nak bercuti kat cameron hinghland time raya haji, harap2 tadak halangan la. Bulan 11 pulak nak buat besday party kat umh aku sempena besday aku n shu, tua2 pun nak berparty bagai....kasi can la!





Friday, 20 September 2013

Puding Trifle Sedap

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Salam jumaat utk semua. Sempena jumaat yg mulia ni, aku meghajinkan diri nak berkongsi 1 resepi dessert yg walaweh tersangat la sedap gila babeng. Sapa yg makan sure punya akan jatuh cinta. Tq cik embon a.k.a shu shinju bg ai rasa puding sedap ni n jutaan tima kasih sbb tunjuk ajaq ku siput sifu. Sayang cik embon sebanyak 2 hengget, kehkehkeh.


Mari kita cekidaud resepi puding trifle ni.
Bahan2:
1 bantal kek gulung
4sudu besar tepung kastad
1tin susu cair
1tin air (aku campurkan air buah dgn air biasa)
7sudu besar gula
1tin buah koktail
1 kotak serbuk jelly



 Lapisan 1: potong kek gulung n padatkan segenap ruang dlm bekas, jangan bg ada lubang langsung, kang meleleh pulak kastad nanti dah tak cantik pulak lapisannya. Pehtu amik air buah dlm tin tu renjis2kan sikit kek ni, jgn sampai basah lencun pulak ye. Aku guna kek marble beli kat fairy, mmg sedap sungguh kek ni.



 Lapisan 2: Bancuh tepung kastad+susu cair+1tin air ke dlm mangkuk. Kacau hingga lincin (hilang semua ketul2) n tapiskan dlm periuk. Masukkan gula, masak atas api hingga pekat dan memikat. (sentiasa kacau ye). Dah pekat kang, tuang je atas susunan kek tadi.



 lapisan 3: Masukkan buah koktail dlm tin. Yg ni aku guna tin besaq, lg byk buah lg sedap wei. Buah fresh pun boleh letak, ikut suka hati la nak campak buah apa pun, rambutan ka durian ka langsat manggis pun boleh....ikut suka, tadak sapa pun nak marah.



Lapisan 4: Masak serbuk jelly ni ikut arahan belakang kotak. Ada mcm2 perisa jelly ni, aku plg suka perisa raspberry. Dah setel, tuang ja atas buah tadi. Siap la puding triflenya, mudah bukan?



 Puding trifleku yg pertama.



Ni tah kali ke berapa buat, buat masa besday mak baru ni. Buat 3 adunan, sekali jeling ja lincin.



Puding ni sedap makan sejuk2. Lagi lama dlm peti ais lg best. Skrg ni, puding trifle ni dah jd puding kegemaran aku. Bahan2 mmg sentiasa ada kat umh ni, sapa2 yg nak mai umh mmg aku jamu ni je nti sbg pencuci mulut. Sapa tak cuba mmg rugi, aku tatau mcmana nak terjemahkan rasa sedap puding ni, kena buat sendiri baru tau kesedapan dia mcmana.....so, selamat mencuba!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...