Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, 29 March 2012

resepi DAGING MASAK MERAH

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Bertemu lg kita dlm rancangan main masak2 bersama kak bedah....hehe....hari ni kak bedah nak share resepi daging masak merah yg menjadi peberet seisi keluarga kak bedah....cakap byk toksah jom kita zasssss tgok resepi...







bhn2:
- daging yg dipotong kiub - rebus (titikkan perwarna merah dlm ayaq rebusan)
(bila daging sejuk potong nipis n simpan air rebusan)
- 1 senduk cabai  blender (cabai kering+bwg putih+bwg besar blend sekali)
- 3 biji bwg puith- diketuk
- halia - hiris nipis
- sos cili
- sos tomato (blh ganti dgn ayaq asam jawa)
- sos tiram
- daun limau purut
- serai - diketuk
- bwg besar - belah 12
- carrot (ikut suka la nak boh sayoq apa pun....tamau boh pun takpa)
- gula n garam secukup rasa
- cabai melaka@cili padi kalu nak pedas - diketuk


cara2:
- tumis bwg putih+halia n cili blend
- masukkan serai n daun limau purut
- tunggu sampai cabai pecah dara......oppppssss, pecah minyak
- masukkan sos sili, sos tomato n sos tiram
- masukkan daging bersama ayaq rebusan
- masukkan carrot n cabai melaka
- perisakan dgn garam n gula....tunggu sampai mendidih
**kalu nak kuah byk leh tambah air**
**kalu nak kuah pekat leh masukkan bancuhan tepung jagung sikit dlm kuah**


Senang ja kan? resepi ni aku tak amik kat mana2, aku try n error sendiri ja....selalu dok mkn kat kedai tomyam aku kelebek apa yg depa boh, blk try masak sendiri kat umh n menjadi....mmg la ni kalu mkn kat kedai tomyam kami dah tak order daging masak merah lg, buat sendiri lg puas mkn n meratah kan.....sepp duit laki kak bedah!muahaha....

Wednesday, 28 March 2012

tak sabau nak balikkkkk!!

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Uwaaaa izinkan aku meluahkan rasa.....sepatutnya ni minggu terakhir aku dok kat shah alam tp apa kan daya kita hanya merancang, Tuhan jugak yg menentukan....terpaksa la aku bertahan sbln lg dok di sini sob...sob...siyes habaq, aku sgt2 rindukan umh aku! wlpun bkn umh mewah tp ckup selesa utk kami ank beranak, tak mcm umh kat shah alam ni....di sini kami dok apartment ting 4, ank2 nak main kena turun bwh....kalu umh kat sp senang ja, aku lepaih depa kat laman umh main la hgpa sampai lebam!


 blh berendam dlm kolam sampai kecut.....






tak sabaq nak blk deco2 umh......nak tukaq sofa, nak tukaq meja mkn.....
**wahh byk sgt duit hg kan semua menda pun nak tukaq**



nak tukaq rak tv gak.....**sambil2 kira duit dlm tabung**......sthn tinggai umh hbs berbalam cat....nampak gayanya kena boh cat baru jugak la **sambung pulak kira tabung anak** muahaha



nak lelong meja mkn ni.....besaq gedabak sgt, berat lak tu!



ohhhh rindu bangat sama opis lama aku ni.....tak sabaq nak blk kuking2, baking2....dah sthn opis aku ni tak berasap



tak sabaq nak blk clearkan hutan belantara dpn laman ni **jgn jumpa pakcik tedung sudah la** kat laman ni ada pokok pelam tau, buah dia ya ampun manih bangat! tp kan sejak2 aku tinggai umh ni, pelam tu tak pernah berbuah lg....hrp2 la bila dah pindah blk sana nti pokok pelam tu tak merajuk lg....sentap agaknya tinggai dia sebatang kara kat situ....hukhukhuk


Wlpun tiap2 bln aku blk kg, blk tgok umh tp siyes tak puas weii....blk 3 hari je pun, sehari dok umh mak aku, sehari dok umh mak en.khai, tinggai sehari je nak blk manja2 lari berkejaran kat umh sendiri tu pun takdan nak manja mana, keja aku asyik la kutip taik lipas taik cicak segala.....stok sbln punya taik, huahuahua....


Wahhhh.....x sabaq sugguh nak blk ni, byk plan dok ada dlm kepala ni, nak buta tu nak buat ni....tatau la kesampaian ka dak tp minta2 tu tercapai la.....**sambil2 menadah tangan berdoa bg harga emas naik**....muahaha.....


**jemaat ni aku blk kg antaq brg2 separuh dulu....nti pindah hjg bln dpn tak byk sgt nak bwk blk brg**

Tuesday, 27 March 2012

try cuba test nasi arab

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Kan dah cite masa p ikea baru ni kami laki bini berebut nak pilih tempat mkn utk lunch, last2 nak bg menang dua2 kami setuju singgah mkn nasi arab dulu penuhkan tembolok si bini pehtu penuhkan tembolok si laki lak kat pelita nasi kandaq...

restoran yg menjadi pilihan mem besaq


comel buku menu dia


big boss tgh pilih menu tp bkn dia mkn pun....eksen memilih je lbh



best juga ada tempat main mcm ni....senang mak apak nak melantak dgn aman



suasana dlm restoran.....snap dr kejauhan je ni, aku pilih meja plg hujung sekali sbb tadak org, senang nak snap gambaq mknan org tak nampak....ni pun snap pakai tepon ja, cheq kan malu....haha



quarter chiken mandy....mula2 sampai tu aku terkejut gak....laaa mcm ni je ka rupa dia?sian tgok cabai hijau 3 ketoi tu,muahaha.....ingat dasat sgt la nasi arab ni....tp nasi dia mmg byk la, sib baik aqil mkn byk ritu kalu dak jenuh rasa bersalah la aku nak perabih sorg2.....hampeh je en.khai ni tau, aku ni punya la order chiken mandy sbb ingat dia nak rasa pdhal masa tgok menu tu ayaq lioq dok menitik ja teringin lamb mandy tp dok ingat en.khai tak makan lamb satgi dia tak leh nak rasa lak



chiken kebab sandwich....order yg ni utk en.khai sbb dia tamau mkn nasi tp langsung tak terusik pun



last2 bungkus bwk blk


Ni 1st time aku try nasi arab, teringin gak nak rasa sbb dok dgaq org kata nasi arab ni sedap kemain....tp bg aku rasa dia besa2 ja pun, sedap lg nasi ayam penyet!huahuahua.....kalu nak banding nasi arab n nasi beriani ishar kat sg petani nu, 10 kali aku pilih nasi beriani tu lg...kihkihkih....tatau la kot2 nasi arab kat restoran zam-zam ni mmg x sesedap mcm tempat lain sbb aku tgok org pun tak ramai padahal restoran dia besaq kemain....ikut tekak jugak kot noooo, masing2 tekak tak sama kan....

Monday, 26 March 2012

resepi APAM DOT-DOT

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Mai sini mai hari ni cheq nak bg 1 lg resepi best kat hgpa semua.....koi yg sikit masa dulu sgt hot n glemer di kongsi resepi, apam polkadot@apam dot-dot....sblm mula buat apam ni, puas cheq study mcmana cara2 nak buat dia.....terjumpa kat 1 blog ni (tak ingat dah blog mana) dia siap tunjuk lg step by step nak buat tp kat sini cheq habaq ja la cara2 nak buat dia mcmana sbb cheq tak dan nak tangkap gambaq step by step.....tp jgn ghisau, tak susah mana pun....

Sapa2 tak besa buat mesti ghasa renyah sbb cheq mula2 buat dulu pun mcm tu la....hbs tangan sampai ke kaki penuh warna warni, siap kena ada pembantu lg kalu nak buat dia.....senang sikit kalu ada org tolong, sorg picit adunan, sorg picit filling, sorg buat dot2.....cpt sikit la hbs kan....dok gebang apa byk sgt kan, jom la kita p tgok resepi dia lagu mana...


mcm besa, tayang gambaq dulu.....ni rupa apam dot-dot masa 1st time cheq buat



yg ni buat masa  besday ank cheq.....cheq buat 3 adunan sekaligus, perghhh tak tidoq cheq mlm tu nak hbskan menda alah ni



penuh watna watni








jom tgok resepi dia.....

bhn2:
- 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus
- 150 ml susu segar@susu cair
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovalette
- filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
- pewarna 

cara2:
 - pukul semua bhn (kecuali filling n pewarna) dgn mixer dengan kelajuan maksima sehingga kembang n gebu
- bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
- masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
- picitkan adunan ke dalam paper cup (saiz kecik) sehingga paras 1/2 dr paper cup tu
- letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan piping bag pehtu picitkan)
- picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga  penuh paper cup
- last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan, kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak

**paper cup tu kena lapik dgn acuan lompang, kalu dak nti apam akan jadi merekot....tudung pegukus kena balut dgn kain sbb tamau nti ayaq jatuh menitik atas apam, kena panaskan ayaq kukusan sampai mengelegak dulu baru blh kukus n api kena sederhana**


**lg 1 lupa nak habaq, 1 adunan ni blh sikit ja.....kalu nak buat byk2 kena dabelkan adunan la nooo**

ahad yang membizi

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Mcm besa, ahad adalah hari yg plg aku dok tunggu2 setiap minggu sbb hari ahad la big boss bg aku cuti masak, cuti wat keja umh n hari utk berjimba2 kat luaq.....aku bkn mcm hgpa yg gheja, aku SRT sepenuh masa ja....dunia aku hanya di umh dgn ank2 ja so bila sesekali dpt keluaq, aku soka!hahaha....

koi 10.15 pg aku dah melilau dlm ikea, hamboii kemain awai kan sampai 
**bersemangat nak ranapkan poket laki**muahahaha



bdk ni kena tempiaih angin monsun timoq....suh jln tamau, sumbat dlm troli pun tamau asyik nak melekat ja.....sib bek ada bapak yg mithali, kalu mak dia jgn harap la nak berdukong2 bagai ni, sila la jalan sendiri



ingatkan sampai awai kat ikea ni org tak ramai la tp tadak pasai aih....tetap ramai sopa tu gak



lps si adik buat perangai, angin merebak kat abg lak....mengedik2 aqil ajak turun nak masuk smiland kat bwh nu padahal awai2 masuk ikea tu dah tanya dia nak main dak kat bwh, dia kata tak mau....elok2 mak dia seronok dok pilih2 brg blh pulak melalak ajak turun....haishhh tensen sungguh aku



sblm turun singgah nak mkn meatball dulu, aku ni punya la simpan perut tak bekpes sbb nak mkn meatball ikea.....org beratoq ya robbi punya la panjang tp perut lapaq punya pasai gagah gak la aku beratoq sama tp berdiri 15minit langsung tak gerak2 naik angin la aku pun, terus ajak en.khai blahh




Time ni tgh dok beratoq nak bayaq, org ramai gak....serabut pala otak aku tgok org ramai2 ni mana dgn dok dengaq aqil mengamuk lg....haishhh sobar....sobar.....sama gak kali ni beli brg2 utk kegunaan dapoq, kalu ikutkan hati nak ja aku sambaq kabinet tv ikea, mmg cun sungguh tp aku cpt2 sedaq diri......nak pindah blk sp nti blk naik keta ja pun, satgi dok beli brg2 besaq gedabak silap2 aku lak yg kena ikat atas bumbung keta.....wakakaka



Masa dok beratoq ni aku nampak dah kat tempat juai karipap tu Q dah panjang, aku tak kira panjang mana pun aku kena beli gak karipap, perut lapaq sgt dah ni....en.khai takpa la, sblm mai ikea ni dia dah hentam nasi lemak n roti teloq kat kedai....

Elok2 pas bayaq, laju ja aku p beratoq nak beli karipap tup2 adik cashier tu mai panggil aku habaq brg2 yg aku bayaq tu aku x amik, muahahaha.....dok ligan karipap sampai lupa brg yg aku beli! tp kan aku ni mmg ada penyakit la, byk kali dah jadi mcm ni.....aku suka ralit, kalu beli apa2 lps bayaq aku selalu lupa amik



sbbkan hg la karipap wei nyaris2 aku tak bwk blk brg!




budak gedik ni sat nak masuk main, sat tamau....mmg hangat sungguh aku dgn budak aqil ni, tak dan aku nak pilih apa pun, dan sambaq 3-4 brg ja, rak hiasan yg aku berkenan tu tak dan pun nak p belek, kwn aku kirim suh beli lampu pun tak dan p tgok....takpa2 pasni ada can aku blh mai lg, muahaha!! en.khai suh aku sambung shopping, biaq dia ja yg tunggu aqil kat nursery bwh tu tp mana mau aih....aku bkn reti nak jln sorg2, takut org mengorat nti.....hakhakhaktuuiiiiii! aku dok aim kazen aku yg dok kat kota damansara tu, pasni besaq la harapan dia yg nak jadi mangsa teman aku kat ikea nti, hahaha.....nak p sekali lg nti nak suh ja en.khai dok umh diam2 dgn aqil n aqif, baru lapang dada aku nak menyoping....huahuahua



Muka seronok dpt masuk main tp penakut, nak suh mama n abah tunggu gak kat luaq tu




hamboiiii kemain lg dia!




si abg bersuka ria main kat dlm




bdk tak ckup umoq sila la main sorg2 kat luaq, sian sungguh....haha


Pas keluaq dr ikea terus p lunch, berebut laki bini nak pilih tempat mkn.....aku nak mkn nasi arab, en.khai nak mkn nasi kandaq....last2 p mkn nasi arab dulu en.khai teman aku, tp dia minum ja pehtu singgah mkn nasi kandaq lak kat pelita tp aku tak turun keta pun sbb bdk 2 ketoi tidoq, en.khai turun mkn sorg2.....susah kalu dpt laki ada bau2 macang dgn mamak ni, tak reti nak mkn benda lain dah....nasi kandaq....nasi kandaq....tu ja yg dia tau, naik cemuih dah aku!


Pakat kenyang mkn, singgah lak plaza alam sentral nak beli chager laptop aku yg dah hjg2 nyawa tu....... nahhh sekali lg aku dok wat lupa!elok dah bayaq apa semua kami pun ronda2 la dlm PAS.....tgok2 cina kedai tu ligan aku bg bateri laptop, aku lupa amik.....muahaha....masa dok try2 chager baru cina kedai tu buang bateri laptop pehtu aku lupa nak amik boh dlm beg blk.....apa punya turrr pun tatau la!


Blk dr PAS singgah giant beli brg dapoq pehtu otw nak blk umh tu bdk2 ni kalut nak tgok org main kapai tebang lak, singgah la sat bg depa tgok pehtu terus zassssss blk.....elok2 sampai umh dengaq org azan maghrib dah, fuhh letih sungguh.....letih layan bdk2 ni, letih mkn, letih berjln, letih duit.....tp i like!muahahaha





Sunday, 25 March 2012

merantau dari espi ke keyel

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Mac 2011 en.khai dpt arahan kena handle projek kat denai alam, shah alam.....masa mula2 dia habaq tu bini dia ni kemain lg soka, dok berangan seronoknya jadi org keyel padahal baru mai dok sbln meroyan dah nak blk, wakakaka....

muka org xcited nak jadi org keyel, muahaha......ni gambaq masa otw pindah ke shah alam....pindah dgn keta ja sbb kami tak bwk brg apa pun, just bwk kain baju ja



Sampai2 shah alam umh tadak lg nak dok, terpaksa dok hotel 2 minggu sementara nak cari umh.....time ni betoi2 rasa mcm mai merempat kat tempat org....last2 jumpa gak umh, wlpun kurang selesa n tak bopa nak berkenan tp redha ja la tima gak sbb aku dah tak sanggup nak dok hotel lg, 2-3hari takpa la seronok apa keja pun tak yah buat kan tp lama2 cemuh weii.....gila sanggap aku dok kat hotel, keja aku mgadap fb ja hari2, kain baju semua antaq dobi, mkn semua kat kedai.....time ni rasa mcm nak lari blk kg ja, biaq en.khai cari umh dulu dah jumpa nti aku mai blk tp jgn harap la laki aku nak bg....huahuahua




tgok la kain baju kat belakang tu, mcm pelarian ja kan....



dok hotel besa2 ja, bkn hotel 4-5bintang pun....tadak tv lcd apa pun....keja aku melayan fb ja la time tu




xtvt boring aqif....time ni dia tak leh berjalan lg, dok gila meragaih





sian budak 2 ketoi time ni....nak buas2 tak blh, nak main2 pun tak leh....keja tidoq ja depa






elok dok 2 minggu hbs lingkup semua brg dlm bilik ni bdk 2 ketoi wat keja....haha



yg blh dok sampai 2 minggu kat hotel ni pun sbb comp support semua, mau kalu kata guna duit sendiri rasanya mampu dok 4-5hari ja kot pehtu sila la p tumpang mesjid, wakakaka....


Mcmana pun rasa lega gak la sbb tiap2 bln kami blh blk tgok family kat kg n tgok umh sp....blk buang taik2 cicak n lipas, ekekeke.....Rasa tak sabaq sgt nak tinggaikan shah alam, nak blk dok di mahligai cinta kami di sp nu.....



Thursday, 22 March 2012

KARIPAP PUSING~~resepi & step by step

Bismillah kata bermula
Assalamualikum pembuka bicara

Diam tak diam dah 17thn aku berkecimpung dlm bidang pusing memusing karipap ni, bkn la nak gebang kata aku ni terar buat karipap pusin....dak...dak...bkn mcm tu....tp sbbkan karipap pusin adlh koi peberet aku no 1, hari2 mkn pun aku tak cemuih punya maka aku start belajaq buat karipap pusing masa umoq 14thn, time tu dok tlg mak aku buat koi juai.....sampai la ni ank dah 2 org pun aku tak penah cemuih buat sbb ank2 aku pun hantu karipap mcm mak dia gak! mmg kat umh ni sentiasa ada stok karipap, sekali aku buat mmg byk....buat frozen senang, bila bdk 2 ketoi jerit nak mkn karipap ja sepantas kilat aku blh p goreng.....

Sblm aku merepek panjang2 jom la kita tgok resepi n step by step nak wat karipap pusin ni
 
bhn2 inti:
6 biji kentang - potong dadu, cuci n toskan
1 paket rempah daging babas
daging yg dipotong kecik2 (daging cincang pun blh)
1 biji bwg besar - dipotong dadu
daun sup+daun bwg
gula+garam secukup rasa

cara2:
- tumis rempah sampai pecah minyak
- masukkan air dgn daging
- agak2 daging dah separuh masak, masukkan ubi
- perasakan dgn garam n gula
- masukkan bwg besar
- last sekali masukkan daup sup n daun bwg


 aku suka kalu inti belengaih2 mcm ni...tak suka inti kering


 **utk resepi kulit ni aku amik sukatan dr my resepi....sbb mak aku punya resepi tadak sukatan, main pakai hentam saja tp bhn2 dia sama ja cuma dlm my resepi depa guna air besa n tepung gandum ja tp mak aku punya resepi gunakan ayaq ais n campuran tepung jagung**

bhn2 kulit:
  
(KULIT LUAR):-
350gm tepung gandum
30gm marjerin
air ais+garam

-Gaulkan tepung bersama marjerin. Kemudian, masukkan air+garam sedikit-sedikit. Uli menjadi doh. agak2 kalu keras leh tambah air, kalu lembut sgt tambah tepung sikit


abaikan rupa doh yg kurang sopan ni...ni kes org penyigan, patutnya kena uli sampai licin



(KULIT DALAM):-
150gm tepung gandum+2sb tepung jagung
100gm marjerin

-Tepung dan marjerin digaul sebati hingga jadi doh...agak2 kalu keras leh tambah marjerin,kalu lembut sgt tambah tepung sikit
- Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil, kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis




yg dileperkan tu doh bahagian luaq....yg jadi inti tu doh bahagian dlm


doh selepas dibalut


Leperkan bebola dan canai doh jadi pat segi mcm ni

lipat ke kanan

 lipat ke kiri

 canai memanjang mcm ni

 gulungkan

 rupa slps digulung


 potong kecik2...kalu potong tebal saiz karipap akn jadi besaq nti, agak2 la jgn tebal n jgn nipis sgt

 slps dipotong

 gelek agak2 jgn nipis n tebal sgt

 masukkan inti

 klimkan.....(sblm dituduh aku pandai klim karipap, baik aku mengaku aku mmg pandai klim)....wakakaka **sesi membakoikan diri**

 goreng suku masak kalu nak buat stok frozen mcm aku

 dah jadi mcm ni tunggu apa lg.....NGAP la!!

 Sebenaqnya ada byk resepi n cara nak buat karipap pusin ni...petua mak aku kalu nak karipap rapuh, gunakan air ais n campuran tepung jagung.

 Kalu sapa2 yg tak besa memusing karipap, 1st time buat mmg rasa mcm renyah sikit tp kalu dok buat selalu jadi senang ja sbb dah besa.....renung2kan dan selamat mencuba....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...