Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, 15 March 2012

KANDUNGAN KEDUA YG PENUH PANCAROBA

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Menarik napas yg panjang seblm memulakan cerita ttg pengalaman ke-2 peknen n melahirkan ank bertuah aku, Aqif.....satu pengalaman yg sgt2 aku tak blh lupakan, ala2 penuh tragik gitu! huahuahua.....peknen kat aqif ni blh dikategorikan mcm "ter-xcdent" sbb tanpa dirancang n krg bersedia sbb time tu aqil baru ckup sthn, jln pun tak boleh lg tp dah rezeki Allah nak bg aku terima ja dgn hati terbuka.....

Kisah tragik start masa aku p buka buku pink kat klinik, bila check b/p toing2 tinggi terus aku kena naik neno..neno p spital admit wad....3-4hari gak aku kena tahan, start dr situ la tiap2 bln aku wajib "check in" kat spital, time tu aku ni ibarat ala2 senior la kat wad kan, sapa yg tak kenai aku.....dr doc ke misi ke pk@attendant ke cleaner semua2 la mmg kenai, nak2 lg aku ni kan tak reti dok diam, ramah tak bertempat....kuikuikui.......

Kali ni sama gak prob aku mcm peknen kat aqil dulu, ada darah tinggi, kencing kotoq, protein dlm urin tinggi n 1 lg doc kata darah dlm badan aku cpt beku, tak ingat dah apa istilah penyakit aku ni tp agak bahaya gak la pd aku n baby sbb tu aku asyik kena tahan wad ja.....doc kata aku kena dok wad sbb senang depa nak pantau n takut kalau aku kat umh bila2 masa pun blh kena serangan tarik n sawan yg blh bwk maut! Start dr perut 5 bln sampai la waktu melahirkan, hari2 aku wajib kena cucuk lengan dah mcm penagih dadah lak....bukan cucuk insulin yg kencing manih tu tp cucuk ubt utk cairkan darah dlm badan, doc kata bahaya darah aku cpt beku. Aku cucuk sendiri ok, mula2 tu mmg la seriyau tp lama2 bila dah besa rasa ok ja.

Tiap2 bln aku wajib dok wad paling koman pun seminggu pehtu jenuh dok buat drama la pulak tiap kali nak minta blk....kalau doc bg aku blk umh pun mcm tadak makna ja sbb selang sehari aku kena p klinik check b/p, makna kata sepanjang aku peknen kat aqif ni hidup aku mmg tak tenang la, mana pun tak blh p sbb byk komitmen dgn doc n hosp....wahhhh gitu!! tp kan aku dok buat muka kesian kat doc minta nak check kat klinik swasta@farmasi......pehtu kan aku tipu doc, aku tak p pun klinik n farmasi tu, aku hentam tulis sendiri ja bacaan b/p tu pehtu kat hujung tu aku sains tipu2 kononnya org farmasi la yg sains, hehehe.....tak dak keja sgt la aku nak ulang p klinik hari2, tadak pasai aihhhh.....muahahaha

Kalau tanya perasaan aku bila selalu jd tetamu tetap kat hosp@wad ni....uitttt mmg tak terkata punya rimas, tension n bosannya....aku dok berdoa ja bg tiap2 hari ramai la yg mai melawat aku, kah kah kah....bayangkan la aku dok saja ja kat hosp tu, bkn depa buat rawatan apa pun....aku hanya di tahan di wad semata2 nak bg aku rest ja, tempat aku hanya atas katil wad ja n aku hanya dibenarkan jln p toilet ja, tempat2 lain langsung aku x blh p, jgn kata nak turun p cafe bwh, nak p lawat kwn kat wad sebelah pun tak blh weiii....ehhh blh2 tp aku kena naik wheelchair n misi kena tolak aku, tak blh org lain....tak kelapaq aku, dah rupa usop welcha dah aku rasa...wakakaka.....hari2 aku meroyan sbb teringat kat aqil wlpun tiap2 ptg en.khai bwk dia mai kat aku tp mana nak sama kan, tak puas pun main dgn dia takat sejam dua.....mlm2 lg la aku drama, sambil ckap tepon dgn en.khai sambil teriyak, maklom la manja......hakhakhaktuiiiii

Masa kandungan 5bln aku p scan kat klinik swasta, jeng...jeng....jeng....doc kata baby aku girl!! wahhh mcm nak melompat la aku kan, mmg dok teringin lama dah ank pompuan.....bila mil aku tau, aku tgok dia pun mcm nak melompat sama, hehe.....maklom la dia kan tadak sorg pun ank pompuan, maka harus la mgharap dpt cucu pompuan lak....tp hampeh ja doc tu, sohih guna scaner koman sbb last2 yg keluaq teloq juga!! tp tak kisah la (tipu) ank laki ke pompuan ke janji anak aku sihat n selamat kan......

Masa 5bln gak la kaki aku start bengkak teruk....sapa2 yg tgok kaki aku time tu mmg terkejut, mmg bengkak gila2 sampai kdg2 aku konpius ni kaki aku ke kaki gajah, hahaha.....bengkak dia sampai tahap kdg2 selipar jamban pun aku tak muat nak pakai! dah la menderita pasai kaki bengkak, nak jln pun sakit, nak dok bersila n lipat kaki lg la azab pehtu dpt lak penyakit keturunan (masa peknen kat aqil pun aku dpt gak) batuk tahap kronik.....kroniknya batuk aku tu sampai tahap doc pun tatau lg nak bg mkn ubat apa dah, sepower2 ubt batuk doc dah bg aku telan tp tetap gak la aku kong....kong...batuk siang mlm tak berenti sampai aku tak boleh tidoq baring mlm2, hanya mampu tidoq sambil duduk ja....sungguh kesian....

Masa perut 6bln lak tiba2 aku dpt semput gara2 tidoq pasang econ....dah la aku batuk teruk time tu, tidoq lak pakai econ kan tp nak buat mcmana kalu tak pasang econ aku lak tak blh tidoq sbb panas terlampau.....semua org tau kan time peknen ni panas dia pelik n lain mcm sikit.....dah semput tu bila p hosp sah2 la kena tahan wad lg, adoiiiiii penat dah aku ni asyik dok wad ja sampai kdg2 aku tak tahan lg, aku berdoa cpt2 la ank aku keluaq....rasa mcm byk sgt dugaan aku peknen kat dia....tp tu la mulut gatai sgt dok doa mcm tu kan, last2 Tuhan makbul doa aku....

Start aku masuk wad masa 6bln tu la aku tak keluaq2 dah sampai la aku selamat bersalin kat aqif....tp bkn aku sorg ja mcm ni, ada ramai lg kwn2 yg senasib dgn aku kat wad ni yg dah berbulan2 jd penghuni tetap hosp n rata2 semuanya ada prob uri bwh....tp syukur gak la aku tak pernah dpt kencing manis, seksa ja aku tgok org yg kencing manis time peknen ni....sblm mkn kena p check darah pastu cucuk perut....uitttt ngeri oiiii!!

Cukup kat sini dulu aku bercerita....nanti sambung lak pasai pengalaman bersalinkan aqif n keadaan aqif masa kat NICU.....jumpa lg di episod seterusnya, babai....

1 comment:

Pepel BoNda AmaNi said...

anak adalah rezeki kan...sama la ngan bonda jugak..ter-xcident..hahahaha leh pakai dak terms tue...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...