Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, 22 March 2012

KARIPAP PUSING~~resepi & step by step

Bismillah kata bermula
Assalamualikum pembuka bicara

Diam tak diam dah 17thn aku berkecimpung dlm bidang pusing memusing karipap ni, bkn la nak gebang kata aku ni terar buat karipap pusin....dak...dak...bkn mcm tu....tp sbbkan karipap pusin adlh koi peberet aku no 1, hari2 mkn pun aku tak cemuih punya maka aku start belajaq buat karipap pusing masa umoq 14thn, time tu dok tlg mak aku buat koi juai.....sampai la ni ank dah 2 org pun aku tak penah cemuih buat sbb ank2 aku pun hantu karipap mcm mak dia gak! mmg kat umh ni sentiasa ada stok karipap, sekali aku buat mmg byk....buat frozen senang, bila bdk 2 ketoi jerit nak mkn karipap ja sepantas kilat aku blh p goreng.....

Sblm aku merepek panjang2 jom la kita tgok resepi n step by step nak wat karipap pusin ni
 
bhn2 inti:
6 biji kentang - potong dadu, cuci n toskan
1 paket rempah daging babas
daging yg dipotong kecik2 (daging cincang pun blh)
1 biji bwg besar - dipotong dadu
daun sup+daun bwg
gula+garam secukup rasa

cara2:
- tumis rempah sampai pecah minyak
- masukkan air dgn daging
- agak2 daging dah separuh masak, masukkan ubi
- perasakan dgn garam n gula
- masukkan bwg besar
- last sekali masukkan daup sup n daun bwg


 aku suka kalu inti belengaih2 mcm ni...tak suka inti kering


 **utk resepi kulit ni aku amik sukatan dr my resepi....sbb mak aku punya resepi tadak sukatan, main pakai hentam saja tp bhn2 dia sama ja cuma dlm my resepi depa guna air besa n tepung gandum ja tp mak aku punya resepi gunakan ayaq ais n campuran tepung jagung**

bhn2 kulit:
  
(KULIT LUAR):-
350gm tepung gandum
30gm marjerin
air ais+garam

-Gaulkan tepung bersama marjerin. Kemudian, masukkan air+garam sedikit-sedikit. Uli menjadi doh. agak2 kalu keras leh tambah air, kalu lembut sgt tambah tepung sikit


abaikan rupa doh yg kurang sopan ni...ni kes org penyigan, patutnya kena uli sampai licin



(KULIT DALAM):-
150gm tepung gandum+2sb tepung jagung
100gm marjerin

-Tepung dan marjerin digaul sebati hingga jadi doh...agak2 kalu keras leh tambah marjerin,kalu lembut sgt tambah tepung sikit
- Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil, kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis




yg dileperkan tu doh bahagian luaq....yg jadi inti tu doh bahagian dlm


doh selepas dibalut


Leperkan bebola dan canai doh jadi pat segi mcm ni

lipat ke kanan

 lipat ke kiri

 canai memanjang mcm ni

 gulungkan

 rupa slps digulung


 potong kecik2...kalu potong tebal saiz karipap akn jadi besaq nti, agak2 la jgn tebal n jgn nipis sgt

 slps dipotong

 gelek agak2 jgn nipis n tebal sgt

 masukkan inti

 klimkan.....(sblm dituduh aku pandai klim karipap, baik aku mengaku aku mmg pandai klim)....wakakaka **sesi membakoikan diri**

 goreng suku masak kalu nak buat stok frozen mcm aku

 dah jadi mcm ni tunggu apa lg.....NGAP la!!

 Sebenaqnya ada byk resepi n cara nak buat karipap pusin ni...petua mak aku kalu nak karipap rapuh, gunakan air ais n campuran tepung jagung.

 Kalu sapa2 yg tak besa memusing karipap, 1st time buat mmg rasa mcm renyah sikit tp kalu dok buat selalu jadi senang ja sbb dah besa.....renung2kan dan selamat mencuba....



31 comments:

Kjee said...

harus Kjee buat. nampak cam mudah sangat2. izin Kjee link blog awak ke blog Kjee yer. terima kasih

Ina Khairina said...

silakan k.jee....tima kasih sudi menjenguk di sini

Ina Khairina said...
This comment has been removed by the author.
ZalinZalina said...

Ikhlas cakap, banyak2 karipap pusing yang kak ina pernah tengok, karipap pusing awak yang paling cantik kejadiannya...

Ina Khairina said...

tima kasih kak ina....tp xde la cantik mana pun,ramai lg yg buat lbh cantik....

Mimy Hamid said...

mak kita tiru resepi ina..tak jadi pusingannya tp rasa dia sedap...mmg resepi tepung tu menjadi

Ina Khairina said...

mimi:
masa gelek n gulung tu nampak x pusingan tu?selalunya kalu x jadi pusingan mesti ada yg x kena time goreng....kalu goreng guna api kuat mmg xkan nampak pusingan karipap tu

NorMala Bahar said...

sukeeeeeeeee.. akhirnya jumpa gak resepi untuk buat karipap pusing.. terima kasih..

Engku Muzahadin said...

Aslmkm kak. Mak sy nak cuba hari ni. Hopefully jadi la. Tp dia tak reti kelim..Hahahhahah

hOmE cOoKiNg said...

salam..mintak share resepi ni..tq..

GetahSekerap said...

salam, wah bes betol jupe resepi siap ng step dan gambar...tu yg penting tuuuu...hehehehe...mintak share yer sis....(^_^)

TASBIH CINTA said...

sy pnh wat tp xjd corak yg pusing2 2 jd besa ja kak...heheheh pas 2 dh mls nk wt lg kikiki

Fazliana Jamil said...

oo....camtu buat nye...bleh try ni

boyal said...

tqvm

boyal said...

tqvm

shella ishak said...

Sedap tgk...nak Minta resepi ye...

shella ishak said...

Nak share resepi

shella ishak said...

Tqm...nk share

Ella Kak said...

Tqm....nak Minta share resepi

mohd izazi abdul rahman said...

Assalamualaikum.
Saya telah cuba resepi ni dan menjadi. Semua kawan2 yang makan inti sedap dan rangup. Ini merupakan kali pertama saya membuat karipap. Terima kasih di atas perkongsian resepi ini.

Intan Terbit said...

salam , nak tanya macam mana nak buat frozen mcm akak tu ? kurang faham ..

Intan Terbit said...

salam akak,nak tanya sikit .. mcm mana nak buat frozen tuh ? kurang faham laaa .. Hee :)

bonda said...

Salam Ina...saya dah cuba resepi nie sungguh gebu n ranggup...terimakaseh sudi kongsi resepi nie...saya mohon utk simpan dan share dgn yg lain boleh?

bonda said...

Salam Ina...saya dah cuba resepi nie sungguh gebu n ranggup terimakaseh krana sudi kongsi...saya mohon utk simpan dan share ngan yg lain boleh..saya dahului ngan terimakaseh dan semoga Allah merahmati kemurahan hati Ina...ameen.

Norliana Johari said...

Tgh try buat ni..mudah2an jadi..tp terlupa letak tepung jagung pulak.

Reen's said...

Salam kak. Nak tny. Kenapa ye saya goreng karipap doh terbuka. Sampai abis inti keluar. Xda kacau karipap masa goreng. Tup2 pandai buka sendiri. Api sederhana tu xbsr xkecil. Ckup2 je. Kdng jadi kdng tidak. Kenapa ye.

**MAG** said...

Assalamualaikum Ina, .. terima kaseh kerana sudi berkongsi resepi ini, saya mohon dihalalkan dan ingin share resepi ini. Semoga Allah memberi ganjaran pahala dan rahmat kepada Ina sekeluarga ...Ameen. Thank you so much! We luv it!

**MAG** said...

Salam Ina Khairina, mohon share, Thank you..
Thumbs up!!

Siti Mazlee said...

Wow ... Terujeee nk try ... Mohon nk rujuk resepi ye kak

Nyonya Yante said...

terima kasih banyak2 atas resepi dan teknik membuatnya.. kali ni saya berjaya membuat.. selalu try buat tidak penah menjadi -))

Nyonya Yante said...

terima kasih atas resepi dan teknik membuatnya, setelah sekian lama mencuba baru hari ini saya berjaya membuat karipap pusing..terima kasih sekali lagi tuan empunya blog -))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...