Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Tuesday, 13 March 2012

KISAH NGERI AQIL

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Sambungan dr pengalaman aku mengandung n bersalinkan aqil.....pas 6jam bersalin tu aku dah start rasa sakit kat tempat oprate, ye la ubt bius dah hbs kan....tatau nak cerita mcmana dia punya sakit tu, hgpa bayangkan lah sendiri kalau perut kena toreh mcmana kan, sampai rasa mcm nak dok terlentang ja 24jam tamau gerak2 sbb gerak sikit ja dia punya sakit tu makkk oiii menitik ayaq mata habaq hang! dah la masa perut 6bln aku ada batuk kronik (batuk tahap batuk sungguh2 ni sampai tak keluaq sora) melarat sampai pas bersalin, cer try bayangkan dgn perut terguris pehtu kita dok batuk lak kong...kong...kong...otometik la bdn tergerak2 masa btuk tu kan?? pergghh mmg azab sgt!

Masa mlm 1st dgn aqil kat wad, ada kisah menyakitkan hati....time tu aqil reyau lapaq susu, aku lak dah mcm OKU terbatas pergerakan, nak susukan baby pun tak bopa nak reti lg, nak minta tlg misi byk2 kali pun naik segan dah....aku minta misi tlg suap susu formula tp misi paksa suh aku bg susu badan gak wlpun aku tau susu aku langsung tak keluaq, sian kot dgaq ank reyau lapaq susu....aku pun kol en.khai yg dok kat bwh lobby suh dia naik wad tlg aku pegang aqil nak bg minum susu, elok en.khai naik n nak masuk misi lak tak bg....dah tak bg tu sudah p la kan, ni siap dok perli2 aku lg...dgaq sorg misi tua ni kata "manja sgt, sikit2 nak mengacom kat laki".....hamboiii makcik, mai sini cheq nak try toreh perut m.cik, nak tgok m.cik manja dak?? mcm tu la kan kalu spital gomen ni, misi2 mulut mcm puaka ja!

Aqil 3bln kat terengganu

Masa kat wad ni kan ada akak sebelah katil aku ni dok tunggu turn nak oprate sbb ank dia sonsang tp tgh dok tunggu tu dia dah sakit, masa dia jln p toilet tu darah dah merambu2 dah, pehtu dia p habaq kat misi dia sakit sgt tak tahan dah, misi suh dia p salin baju tukaq baju nak masuk OT satgi, dlm tgh dok tukaq baju tu la ank dia dah keluaq, kelam kabut semua misi n doc lari mai kat katil dia sbb kepala ank dia dah nampak.....uittt aku kat sebelah tu lak yg naik takut....tak sampai 5min ank dia dah keluaq!! heran kan ank sonsang pun blh bersalin normal, senang lak tu!

Pas 3hari kat wad aku blk berpantang kat umh family aku kat kepala batas....dlm seminggu bersalin tu mmg azab la nak gerak, nak berjln, nak mangkit dr katil pun puas kena org ampu n tarik sbb dok rasa bisa kat tempat oprate tu....tp kan aku ni pantang mcm org tak pantang langsung, semua mkanan aku bedai, tp curi2 la, haha....masa peknen kat aqil berat aku naik 10kg tp pas bersalin turun 16kg habaq hang sbb hari2 mak aku jamu ikn masin ja...tp turun sat je la pun, pas pantang naik blk!wakakaka

Aqil masa 4bln di teluk batik

Seminggu pas bersalin aku curi2 minum milo ais, ko mampu?muahaha....byk lg pantang larang yg aku langgaq, tp semua bab2 mkn je la....aku mmg tak tahan godaan tp ada 1 kejadian ni yg buat aku betoi2 takut n serik n bertekad tamau langgaq pantang lg....1 hari tu mak aku wat sup kulat@cendawan taun yg mana kulat ni susah nak jumpa, dia tumbuh time hujan ja kat kawasan kelapa sawit...sbbkan dah berthn aku tak mkn kulat ni mmg aku gila2 la punya teringin kan, curi2 mkn 2 camca ja pun tp kesan dia mak oiiii....mlm tu mmg dah mcm nak mati dah aku rasa, serba tak kena....badan ketaq gigil2, sesak nafas n seram sejuk semcm...dah tgh mlm time tu, aku dah tatau nak buat apa, aku hentam p mandi ayaq panas pastu gerak mak suh bakaq tungku, gerak en.khai suh urut sbb rasa pinggang mcm nak putus time tu! pehtu kena marah berdas2 la bila mak n en.khai tau aku mkn sup kulat tu......


masa 5bln kat hosp ampang

Yg sedihnya masa Aqil ni aku langsung tadak susu n aqil setitik pun tak minum susu aku.....mmg sedih n di luaq kemampuan aku, jenuh dah aku mengurut, mkn ubt nu mkn ubt ni, beli pam sampai 2-3bijik, mcm2 petua aku ikut nak bg kuaq susu tp tetap gak tadak rezeki aqil nak rasa susu ibu, time tu lak mmg aku kurang ilmu.....sampai aku pernah tanya doc la nak suntik ubt hormon mcm mak2 angkat dok buat nak bg ank angkat minum susu badan tu tp doc kata yg tu tak sesuai utk aku.....huhu mmg sampai la ni aku rasa sedih sgt2 tp masa bersalin kat Aqif aku dan juga bg Aqil rasa susu aku wlaupun time tu susu tak byk mana....

masa Aqil 6bln kat melaka


Masa aqil umoq 3bln dia kena ekzema yg teruk tp nasib baik kat sp ada klinik pakar kulit yg power, klinik perdana@Dr.khoo kat bakaq arang....tak sampai seminggu guna ubt Dr.Khoo tu terus hilang ekzema aqil, tak dan pun ubat tu nak habis! Alhamdulillah.......Aqil masa kecik mmg x byk ragam tp dia kerap demam lbh2 lg kalu pas blk mkn angin....




kat kl....time ni adik aqil dah ada dlm perot mama




Kejadian ngeri yg berlaku kat aqil pd 27 ramadhan thn 2009 tak mungkin aku dpt lupa sampai mati, time tu aqil baru umoq 11bln, tak blh berjln lg....yg plg pilu lg 3hari nak sambut raya, dah la raya pertama aqil thn tu...huhu sedih! sbbkan kecuaian aku, aqil kena ayaq panas dr lutut ke bwh....ikutkan malas aku nak cerita sbb setiap kali teringat kisah ngeri ni hati aku mcm disagat2, rasa sedih, kecewa n menyesal tp apakan daya benda dah terjadi pun....wlaupun dia bkn betoi2 kena ayaq panas yg menggelegak tu tp blh tahan gak la tahap kepanasan ayaq tu sbb aku masak masa mangkit soq dlm koi 5 mcm tu pehtu masukkan dlm termos@flus (tatau nak eja) yg pesen lama hat tin kala merah tu (bkn pesen termos plastik yg tak tahan panas tu) n aqil kena masa koi 11pg, dia p tarik termos tu....mmg masih panas lg....

Kelam kabut aku n en.khai bwk aqil p klinik pakar kanak2 kat tmn ria tp doc hanya sapu jel ja kat kaki aqil nak bg sejuk n kurang sakit pehtu doc suh cpt2 bwk p hosp, aku dlm keta mmg meraung2 la teriyak sama naik dgn aqil...kaki dia time tu dah mengelembong n merah menyala, mmg aku blh bygkan mcmana sakit yg aqil kena tanggung....Allahuakbar kalau blh dan2 tu gak aku nak amik alih tempat aqil....sampai spital terus masuk emergency n dah siap doc cuci apa semua doc bg blk sbb nampak aqil masih aktif, so tak kena tahan wad la tp hari2 kena p cuci luka sampai luka kering....kami p cuci kat klinik pakar kulit Dr.Khoo tu sbb tau ubat dia mmg bagus tp dan p 2hari ja sbb klinik tutup cuti raya seminggu, last2 en.khai la yg cuci sendiri....mmg doc kata tak kan lekat parut sbb kulit muda n alhamdulillah lani dah 3thn lbh kejadian tu mmg tak nampak parut langsung dah....kesian sgt raya thn tu tak blh nak pakaikan aqil kasut raya...

Kebetulan lak aqil mmg jln lambat...umoq dia sthn 2bln baru dia blh berjln, masa tu ada gak la sorg dua yg mulut longkang ni dok kata ank aku tak kan blh berjln sbb kaki dia kena ayaq panas tu....hoh, mmg jenis mulut makcik2 mcm tu kan? pas kejadian tu aku jadi lbh hati2, biasala bdk2 nak membesaq ni mmg la lasak sikit, bkn depa tau bahaya apa...depa kira nak main ja sepanjang masa....Cukup dulu takat ni...nanti2 aku gebang lg...babai

1 comment:

Pepel BoNda AmaNi said...

bonda pun masa bersalin kan amani...amani sempat rasa susu badan bonda brapa minggu ja..sedey memang sedey...tapi nak buat macam mana...memang dah tertulis agaknya xda rezeki dia kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...