Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Friday, 16 March 2012

KISAH SEDIH AQIF RAYYAN

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Sambungan kisah pengalaman aku bersalinkan aqif...due aku yg sepatutnya adalah pd 11/7/2010 tp disebabkan masalah kesihatan, aqif terpaksa dilahirkan secara emergency pd 16/5/2010 melalui kaedah czer....maka lupakan saja hasrat aku nak merasa bersalin normal, kalau ada rezeki mengandung lg pasni pun wajib la aku czer gak kan sbb dah 2x beranak kot tingkap!


anak bertuah ni.....kelahiran yg tak diduga

Tp kan pas bersalin kat aqif aku ada cakap kat en.khai aku tamau beranak lg dah, ckup ank kami 2 org ni ja...aku dah serik! bkn serik nak peknen lg, rasanya susah mcmana pun time peknen aku blh tanggung lg tp aku tak sanggup tgok keadaan anak aku yg lahir tak ckup bln tu....tak mustahil kalu aku peknen lg pasni ank aku akan terima nasib yg sama gak....sapa2 yg pernah ada ank pramatang ni tau la mcmana kan....


lps sbln budak kecik ni berjaya menggemokkan diri (mcm mak dia lerr)

Ingatkan pas bersalin hbs la semua prob aku kan, rupa2nya ada lg....elok ja aku dihantar ke wad pas operation tu, ramai doc n misi mai kerumun kat katil aku.....nahhh satu lg khabar berita yg tak sedap di dgaq aku terima....doc kata aku dpt jangkitan kuman pd paru2 masa proses czer dilakukan....mmg aku takut sgt sbb arwah mak dulu pun sakit paru2 gak, meninggal pas bersalin kat adik aku, usin....mana aku dok susah hati pikiaq pasai ank dok kat NICU nu, ni dpt tau ada infection lak mmg tak tentu arah la kan....pas satu, satu ujian aku dpt....start tu la aku kena pakai oksigen sepanjang masa n doc pasang drip utk masukkan antibiotik, sakitnya hanya Tuhan ja yg tau setiap kali ubt antibiotik tu jln, sampai bengkak2 tangan aku, bila bengkak sebelah kanan, doc cucuk lak tangan kiri utk pasang drip tu mcm tu la ulang2 sampai hbs antibiotik.....tak hbs di situ cerita aku, ptg tu doc mai lak habaq sok pgnya depa nak buang tiup kat perut aku yg depa pasang masa operation tu (utk buang darah beku) n yg paling ngeri doc kata buang tanpa ada sebarang bius!! bayangkan la tiup tu besaq mana....nak buang hidup2 dr perut aku???? OMG!!!


pipi dah mula naik mcm pau

Ptg tu aku dah mula gelisah sbb tak leh nak tgok lg mcmana rupa baby aku, minta kat doc nak turun p tgok baby kat NICU tp mana blh kan....aku tak blh bangun n gerak lg, doc suh tunggu hari ke-3 bg aku kuat dulu baru blh tgok ank....time tu rasa sedih sgt, rindu sgt2 nak tgok, nak pegang ank aku....hanya en.khai sorg ja yg blh tgok masa tu....doc suh aku usaha jugak bg baby minum susu badan sbb dgn cara tu ja yg blh buatkan ank aku cpt sihat n cpt besaq....aku berterima kasih sgt kat misi2 n adik2 praktikal yg bertungkus lumus tlg bg semangat n tlg perah susu aku walaupun x dpt byk tp cukup la utk keperluan baby sbb masa tu baby hanya minum 3ml je tiap 3jam sekali


kepala dah sondol

Hari ke-2 bersalin, spt yg dijanjikan doc buang tiup darah beku dlm perut aku....try la bayangkan sendiri mcmana sakitnya bila tiup yg panjang tu ditarik melalui bekas czer tanpa ada sebarang ubat bius, terasa tiub tu berjalan2 dlm perut! toksah dok tahan napas mcmana la sakit n seksa dia tu tetap terasa.....ptg tu lak turn depa buang tiup kencing, ni masa yg plg aku takut sgt sbb pas buang tiup tu otematik la kena bangun n jln p toilet sendiri kan.....tp kali ni aku jd bersemangat, mcm tak sabaq2 nak tunggu depa buang tiup kencing tu sbb aku nak cpt2 p tgok baby, dah 2 hari tp aku tatau lg mcmana rupa ank yg aku kandung selama ni....

alhamdulillah....dia membesaq dgn sihat

Masa yg ditunggu tlh tiba....bermula la episod drama hari ni di wad NICU....saat aku melangkah masuk dlm wad n en.khai tunjuk mana satu incubator ank kami, ayaq mata tumpah mcm ayaq terjun! sayu, pilu, pedih menyelubungi rasa saat terpandang wajah insan yg aku kandung selama 7bln....tubuhnya hanya berbalut pampers, wayar berselirat penuh di badan, yg nampak hanya la tulang2 tanpa isi, hanya mampu minum susu melalui tiub hidung....Ya Allah kesiannya anak aku.....sdgkan org lain ank kuning kena cucuk amik darah pun dah kesian, apa lg anak aku yg sepanjang masa jarum melekat kat badan, mmg tak sanggup nak tgok....apa pun aku bersyukur sgt2 Allah panjangkan usia ank aku n byk2 baby dlm tu dia la yg plg besaq wlpun berat dia hanya 1.6kg....yg lain2 hanya 1.2kg, 1kg, 800gm n 500gm! masa ni family, sedara n kwn2 byk yg suh aku amik gambaq baby sbb depa tak blh masuk tgok dlm NICU tp aku langsung tak terlintas nak amik gambaq dia buat kenangan sbb aku tak sampai hati nak tayang gambaq ank aku dlm keadaan mcm tu! sedih sgt2.....

makin besaq maki hensem....*matiklapujianksendiri**
2 mlm pertama tu mil aku mai tunggu kat wad, lega sikit rasa sbb kan time tu aku susah nak gerak......hari ke-5 tu aku dah blh keluaq wad slps doc buat x-ray n kata paru2 aku dah ok, sblm blk p ziarah baby dulu kat NICU bwh....sekali lg ayaq mata tumpah, sedih nak tinggaikan dia sorg2 kat situ.....masa kat wad 3jam sekali aku turun antaq susu, dah blk umh nti tak blh dah nak mai kerap2.....sebak hanya Tuhan yg tau masa tu


wajah saling tak tumpah mcm arwah tok wan

Time pantang aku kali ni dah mcm org tak pantang sbb hari2 keluaq p spital lawat anak kan...kali ni mil aku jaga aku dlm pantang, mil mai dok kat umh aku sbb aku tak blh blk kg....ank kat spital kan....genap seminggu usia ank aku, doc kol suh aku n en.khai mai NICU, urgent katanya....tatau apa2 lg aku dah siap meraung2 dah, takut jd apa2 kat baby sbb tau je la bdk tak ckp bln ni mcmana kan......byk sgt risikonya......doc kata baby aku ada infection dlm darah n kerap sgt demam, so depa takut infection tu melarat p sampai ke otak takut lg la byk risikonya kalu dah sampai ke otak kan....doc minta persetujuan aku n en.khai utk amik ayaq tulang belakang baby nak tau sama ada infection tu dah sampai ke otak sbb mmg dah tadak cara lain lg nak check melainkan dgn ayaq tulang belakang tu ja....n kalu mmg betoi ada infection kat otak depa blh amik tindakan segera


alololo....stimnya mata dia


Mmg kami laki bini terkedu n terkejut, minta kat doc masa utk kami pikiaq dulu sama ada setuju atau dak....kami tanya family, tanya sedara, tanya kwn2 tp rata2 semua mcm tak setuju.....ada yg kata bahaya, takut anak aku besaq nti jatuh sakit, ada yg kata takut tak blh berjln, takut lumpuh n mcm2 lg.....tp demi keselamatan ank, kami dgn berat hati merelakan doc buat ujian tu n alhamdulillah infection tu tak melarat sampai otak
senyuman yg bisa mencairkan jiwaku....cewahhh!



uittttt tatutnya mata dia!

gila gemuk aqif masa ni

Alhamdulillah lepas 2 minggu Aqif kat NICU, keadaan dia dah makin positif n doc pindahkan dia kat wad biasa....syukur sgt2, slps 2 minggu aku akhirnya blh pegang anak sendiri, belai n cium dia....masa ni aku mai tunggu aqif kat wad, mai pg blk mlm....pantang kemana tungku kemana, huhu...genap sbln bila berat aqif dah ckup 1.8kg, doc benarkan dia blk umh....hari pertama sampai umh tu, penuh la family aku n family en.khai mai nak tgok baby, ye la dah sbln depa dok tunggu nak tgok kan....tp aqif hanya sempat bermlm 3 mlm ja kat umh, pehtu masuk wad blk sbb muntah teruk....mmg agak rumit nak jaga baby prem ni sbb depa senang dpt jangkitan....tp alhamdulillah slps tu aqif membesaq dgn sihat mcm baby2 normal yg lain, berkat minum susu enfalac berat dia byk naik tiap bln, cukup umoq dia 6 bln berat dia dah normal mcm baby lain.......aku hanya sempat bf aqif selama sbln ja pehtu mmg susu aku kering terus

apahal tengok2??

my sin chan

lebai aqif

Bila ingat blk, byk lg kwn2 aqif yg tak bernasib baik masa kat NICU dulu....ada yg prob jantung, ada yg umoq tak panjang, aku bersyukur sgt2 ank aku sihat tanpa ada masalah.....awal2 dulu tiap2 bln kena bwk dia follow up pakar, peh tu 4bln sekali n now 6bln sekali n last follow up bln 7 nti pehtu dah blh bg aqif adik...ehh?? kata dah serik?? huahuahua....

3 comments:

Shu Shinju said...

sian aqif..

alhamdulillah..aqif membesar bagai johan skrg.. :)

Mimy Hamid said...

umur aqif panjang...Alhamdulilah..tengok muka dia teringat pulak kat Fayel..ada iras pulak..eh ini anak Ina..sekejap dia bamba, dan comel lak tu.harap Fayel ikut jejak Aqif bambam gini la..

Ina Khairina said...

shu:
alhamdulillah....aqif xde prob apa skrg ni

mimi:
aha betul la...ina pun kalu tgok fayel mesti ingat masa aqif kecik2 dulu sbb fayel kurus mcm aqif gak...tp xpe,fayel minum susu ibu insyaallah cpt je nti dia bambam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...