Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Saturday, 10 March 2012

RESEPI AISKRIM

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Aku kan mmg minat sgt masak...kalau suh aku masak sehari suntuk pun aku orait ja tp jgn suh aku mengemas umh, yg tu aku mmg tak suka...tp dah umh sendiri suka tak suka wajib la kena kemas gak kan, mau dak jadi tongkang pecah la habaq hg....kali ni mai aku nak bg resepi eskrim yg mcm eskrim walls kita selalu beli tu, senang ja wei nak buat dia....kalu dulu mmg tak pernah terjangkal dek akai la aku mampu buat eskrim sendiri sbb dok ingat mesti la susah kan, kena guna mesin khas ka apa tp dak pun wei...cakap byk toksah jom kita tgok gambaq n resepi dia. Ni antara eskrim2 yg pernah aku wat:

eskrim strawberi+coklat+vanila


ni aku wat utk jamuan open house thn lps


satu adunan penuh freezer habaq hang...

eskrim vanila+choc


taboq choc rice.....sedap......




eskrim oreo















eskrim pelangi



jom intai resepi.....
bhn2:
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 tin air masak (kalu tak suka manis blh lbhkan air 1/2tin lg)
2sb ovalette
perisa kegemaran:
VANILA= esen vanila
STRAWBERI=strawberi emelco
COKLAT=choc emelco@serbuk koko
OREO=biskut oreo yg diblend halus

cara2:
- campurkan kesemua bhn (kecuali perisa) ke dlm bekas besar n pukul (mixer) dgn kelajuan plg max mcm pic kat bwh ni


- bekas kena besar ye sbb nanti adunan akan naik 2-3x ganda....pukul sampai adunan gebu,pekat,likat n memikat....
- kalu nak buat satu perisa je just masukkan perisa....kalau nak buat belang2 bahagikan adunan kpd perisa kegemaran n sendukakn selang seli mcm pic kat bwh
 **jgn terkejut tgok adunan berminyak sbb pic kat bwh ni bkn adunan eskrim ye...tu adunan apam dewa, saja nak tunjuk contoh cara nak belang2kan eskrim**

sendukkan 1 senduk perisa vanila di tgh2 bekas


sendukkan 1 senduk perisa choc di tgh2 perisa vanila tadi...nanti adunan akan merebak sendiri


ulang proses di atas sampai hbs
- kalau nak buat eskrim oreo, just masukkan esen vanila dlm adunan pastu sendukkan dlm bekas adunan vanila berselang seli dgn serbuk oreo


**senang sgt kan nak buat eskrim sendiri? satu adunan ni mmg blh byk bekas tau...**

13 comments:

Shu Shinju said...

Sedapnyeeee...

Lady RaRa said...

wey kak hang menipu resepi ka hapa ni. awat senang sangat? hahahah. tapi siyes sebijik rasa eskrim walls. tu dia dan dan aku nak buat. tak gaduh buh gelatin hapa ka wey?

Ina Khairina said...

rai:
haha xtau la menipu ka dak tp aku dah berpuloh kali dah dok buat,jadi elok ja....hg pun dah penah rasa kan...ikut ja resepi tu seketoi2,xyah dok gaduh tambah apa dah

Siti Ismail said...

sy da pernh wat aiskrim sdr punyer ni...resepi lbih kurg je...tp yg sy punyer tk brapa menjadi...aiskrim tu tk lembut gebu pn...memg kna ltak air jgk ke? sy punyer resepi ni dpt drpd kwn kt fb...

ni resepi die:-
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
1sb overlette
esen vanilla

Siti Ismail said...

sy da try wat yg member sy punyer....tp tk menjadi, aiskrim tu tk gebu pn...memg kna tmbh air ke?

resepi sy:-
1 tin susu cair
1/2 susu pekat
1sb overlette
esen vanila

hayati rahman said...

Xkena msk Ka...ya Allah senangnya..bengong aku bab msk ni wei...nk tryla naaa..

Eira Edayu said...

Assalammualaikum kak,
Nape sy buat x jd likat?
Cair je?
Dekat 30 ke 40 minit sy putar.
Boleh bg tips x?

Eira Edayu said...

Assalammualaikum kak,
Nape sy buat x jd likat?
Cair je?
Dekat 30 ke 40 minit sy putar.
Boleh bg tips x?

Eira Edayu said...

Assalammualaikum kak,
Nape sy buat x jd likat?
Cair je?
Dekat 30 ke 40 minit sy putar.
Boleh bg tips x?

Eira Edayu said...

Assalammualaikum kak,
Nape sy buat x jd likat?
Cair je?
Dekat 30 ke 40 minit sy putar.
Boleh bg tips x?

Eira Edayu said...

Assalammualaikum kak,
Nape sy buat x jd likat?
Cair je?
Dekat 30 ke 40 minit sy putar.
Boleh bg tips x?

ina khairina said...

Eira Edayu,tips dia mmg kena sabar tunggu dia jadi likat....mmg amik masa yg lama,so kena sabar sikit...mixer tu pastikan guna speed plg laju ye

Siti said...

Kk saya dh pukul lbh krg 15 minit n dh gebu sgt..naik 3 kali ganda..cukup x masa memukul 2??mcm mn nk tau sama ada cukup masa memukul atau x??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...