Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, 26 March 2012

resepi APAM DOT-DOT

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Mai sini mai hari ni cheq nak bg 1 lg resepi best kat hgpa semua.....koi yg sikit masa dulu sgt hot n glemer di kongsi resepi, apam polkadot@apam dot-dot....sblm mula buat apam ni, puas cheq study mcmana cara2 nak buat dia.....terjumpa kat 1 blog ni (tak ingat dah blog mana) dia siap tunjuk lg step by step nak buat tp kat sini cheq habaq ja la cara2 nak buat dia mcmana sbb cheq tak dan nak tangkap gambaq step by step.....tp jgn ghisau, tak susah mana pun....

Sapa2 tak besa buat mesti ghasa renyah sbb cheq mula2 buat dulu pun mcm tu la....hbs tangan sampai ke kaki penuh warna warni, siap kena ada pembantu lg kalu nak buat dia.....senang sikit kalu ada org tolong, sorg picit adunan, sorg picit filling, sorg buat dot2.....cpt sikit la hbs kan....dok gebang apa byk sgt kan, jom la kita p tgok resepi dia lagu mana...


mcm besa, tayang gambaq dulu.....ni rupa apam dot-dot masa 1st time cheq buat



yg ni buat masa  besday ank cheq.....cheq buat 3 adunan sekaligus, perghhh tak tidoq cheq mlm tu nak hbskan menda alah ni



penuh watna watni








jom tgok resepi dia.....

bhn2:
- 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus
- 150 ml susu segar@susu cair
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovalette
- filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
- pewarna 

cara2:
 - pukul semua bhn (kecuali filling n pewarna) dgn mixer dengan kelajuan maksima sehingga kembang n gebu
- bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
- masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
- picitkan adunan ke dalam paper cup (saiz kecik) sehingga paras 1/2 dr paper cup tu
- letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan piping bag pehtu picitkan)
- picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga  penuh paper cup
- last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan, kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak

**paper cup tu kena lapik dgn acuan lompang, kalu dak nti apam akan jadi merekot....tudung pegukus kena balut dgn kain sbb tamau nti ayaq jatuh menitik atas apam, kena panaskan ayaq kukusan sampai mengelegak dulu baru blh kukus n api kena sederhana**


**lg 1 lupa nak habaq, 1 adunan ni blh sikit ja.....kalu nak buat byk2 kena dabelkan adunan la nooo**

1 comment:

zal saphhire agate said...

i suka tgk blog akak yg ada step by step ni..thanks akak for sharing!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...