Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, 29 March 2012

resepi DAGING MASAK MERAH

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Bertemu lg kita dlm rancangan main masak2 bersama kak bedah....hehe....hari ni kak bedah nak share resepi daging masak merah yg menjadi peberet seisi keluarga kak bedah....cakap byk toksah jom kita zasssss tgok resepi...







bhn2:
- daging yg dipotong kiub - rebus (titikkan perwarna merah dlm ayaq rebusan)
(bila daging sejuk potong nipis n simpan air rebusan)
- 1 senduk cabai  blender (cabai kering+bwg putih+bwg besar blend sekali)
- 3 biji bwg puith- diketuk
- halia - hiris nipis
- sos cili
- sos tomato (blh ganti dgn ayaq asam jawa)
- sos tiram
- daun limau purut
- serai - diketuk
- bwg besar - belah 12
- carrot (ikut suka la nak boh sayoq apa pun....tamau boh pun takpa)
- gula n garam secukup rasa
- cabai melaka@cili padi kalu nak pedas - diketuk


cara2:
- tumis bwg putih+halia n cili blend
- masukkan serai n daun limau purut
- tunggu sampai cabai pecah dara......oppppssss, pecah minyak
- masukkan sos sili, sos tomato n sos tiram
- masukkan daging bersama ayaq rebusan
- masukkan carrot n cabai melaka
- perisakan dgn garam n gula....tunggu sampai mendidih
**kalu nak kuah byk leh tambah air**
**kalu nak kuah pekat leh masukkan bancuhan tepung jagung sikit dlm kuah**


Senang ja kan? resepi ni aku tak amik kat mana2, aku try n error sendiri ja....selalu dok mkn kat kedai tomyam aku kelebek apa yg depa boh, blk try masak sendiri kat umh n menjadi....mmg la ni kalu mkn kat kedai tomyam kami dah tak order daging masak merah lg, buat sendiri lg puas mkn n meratah kan.....sepp duit laki kak bedah!muahaha....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...