Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Saturday, 10 March 2012

RESEPI KUIH SERI MUKA

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Kali ni kita stop sat cerita pasai kehidupan aku, tak hbs2 nak cerita kan...mesti hgpa semua nek cemuih dah!hehe...mai cheq mai, aku nak habaq ni sblm2 ni aku tak pernah lg try nak wat koi seri muka@pun dlm bahasa pekan dia pulut sekaya...tatau la bg aku koi2 tradisi ni mesti renyah nak wat dia tp sapa tau kan, org kata blm cuba blm tau, bila dah cuba wahhhh senang siot nak buat dia! cari punya cari, kelebek punya kelebek resepi dlm internet, nahh aku jumpa resepi plg senang n result dia walawehhh mmg sedap, kepala hijau dia nyut2 ja lembut...mmg ada rasa bangga bila dah berjaya wat koi ni sbb mak n mil aku pun minta resepi pas depa rasa koi seri muka ni, sedap ler tu!muahahaha...amik la kat sini aku tepek gambaq n resepi wat tontonan hgpa semua, mana la tau kot2 ada kerajinan nak cuba kan...



tgok kepala dia nyut2 ja lembut....yg ni 1st time buat, kala kelabu asap sikit sbb lupa boh pewarna hijau


yg ni buat utk yg kali ke bopa dah tak ingat...kala dah menyerlah pas tambah pewarna hijau



4 ketoi seri muka yg seksi


kepala nampak mcm keras tp dak oiii habaq hg...lembut sgt2 kepala dia


lapisan atas:
2 1/2cwn santan pekat
1 1/4cwn gula
3bji telur
1/2cwn air pandan
1cwn tpg gandum
1sb tpg jagung
secubit garam

pewarna hijau

lapisan bawah:
3cwn beras pulut (rendam dlm 1jam...tamau rendam pun takpa)
1 3/4cwn santan
secubit garam

cara2:
1. Toskan beras pulut, masuk dlm loyang,masuk santan n garam kemudian kukus 20min@sehingga masak...

bila dah masak, tekan2 n mampatkan pulut.
2. Santan pekat+gula+telur+garam+air daun pandan diblender kemudian masukkan tpg gandum+tpg jagung n blender lg (guna mixer pun takpa)...kacau sebati, tapis n tuang dlm loyang pulut tadi, kukus 20min@sehingga masak...

3. Lps dah masak buang tudung pgukus n kukus lg dlm 5min utk keringkan bhagian atas...jgn risau kalau kepala tu nampak mcm berair, nanti dah sejuk dia kering sendiri....tunggu sejuk baru potong


**senang ja kan...selamat mencuba**

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...