Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Saturday, 17 March 2012

resepi puding tembikai

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Suri rumah mcm aku ni biasala la kan, hari2 keja masak ja maklom la opis aku kan kat dapoq.....ni mai aku nak kongsi 1 resepi dessert yg wallawehh best bangat dong! rasa dia mmg tak mohong la, mmg sedap...manis dia sedang2 ja n ada rasa lemak2 sbb guna roti....resepi puding tembikai ni aku jumpa masa join kongsi resepi, sebenaqnya ada mcm2 versi puding tembikai ni tp biasa la aku mesti pilih resepi yg plg senang nak wat...jom sekodeng resepi dia

tayang gambaq dulu

versi dah potong





bhn2:

4 keping roti (gardenia)
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8 gram serbuk agar2
1/2 cawan gula
2 sudu besar marjerin(di cairkan)
3 1/2 cawan air
pewarna merah n hijau
cincau@choc chip (utk buat biji)

cara2nya:
-didihkan air (3 cwn),gula dan serbuk agar2 dlm periuk
-blender roti,telur,susu pekat@cair,baki air (1/2 cwn)
-masukkan dalam periuk agar2 tadi
-masukkan marjerin (cair) dan kacau rata.tutup api (jgn sampai mendidih)
-bahagi 3 bhgn (merah, hijau n warna asal)
-tuang warna hijau dulu (sikit ja utk kulit) n masukkan dlm esbok - agak2 keras sikit (jgn sampai beku nti tak melekat lak setiap lapisan) tuang pulak yg warna asal, dah keras sikit masukkan yg warna merah lak
-kena buat cpt2 sbb adunan cpt keras
-simpan dlm esbok smpi keras pehtu susun choc chip utk buat biji (kalau guna cincau, tabur slps tuang yg bahagian merah tu)



ni rupa yg berbeza tp masih resepi yg sama



setelah dipotong


yg ni buat bentuk bunga ros lak





sapa2 yg ada kerajinan tu blh la mencuba, tak susah mana pun.....


4 comments:

Shu Shinju said...

best !! nanti nak try !!

Zai said...

Wah aku ingtkn blog sapa lah ni..rupa2 hg....teruskn usaha jd blogger yg berjaya

Zai said...

Wahhhh...aku ingtkn ni blog sapa...rupanya hg punya....teruskn usaha jd blogger yg mantoppppppp

Zai said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...