Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, 19 April 2012

apam pisang gebu gebas

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Kalu tadak idea nak hapdet blog, kita boh ja resepi apa2....senang gheja kak jah!hehe....kali ni nak share resepi apam pisang yg sgt2 la lembut n gebu, 1st time buat terus menjadi tu yg seronok terlajak tu....nama pun apam pisang gebu makanya sah2 la resepi ni dr tuan dia yg gebu, sapa lg kalu bkn mat gebu!hehe


saja aku buat boh dlm acuan seri ayu nak bg apam pun nampak ayu.....



"lihat rupaku.....gebu kan...."


bhn2:

- 2 cawan tepung gandum
- 8 biji pisang emas **aku guna pisang lain tp tak ingat pisang apa, tp bkn pisang emas la**
- 3/4 cawan gula halus
- 4 biji telur
- 3/4 cawan minyak
- 1 camca teh baking powder
- 1 camca teh soda bicarbonate
- 1/4 camca teh esen pisang (optional, resipi asal tak letak)
- Secubit garam

cara2:

- Panaskan air dalam kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih, lenser loyang dengan sedikit mentega atau minyak.
- Gaul tepung bersama baking powder, kemudian ayak. Lecek pisang bersama garam dan soda bicarbonate hingga hancur. Ketepikan.
- Dalam satu bekas, satukan telur, gula dan mentega cair. Kacau dengan whisk hingga pekat dan berkrim (berubah jadi warna pucat). Masukkan pisang lecek, gaul rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
- Masukkan esen pisang (jika guna), kacau rata dan tuang dalam bekas tadi. Kukus selama 45 minit. Kalau guna acuan kecil2, kukus 10 minit. Gunakan api sederhana besar.


SELAMAT MENCUBA!!

psstttt : kalu hgpa buat apam ni tak gebu jgn marah cheq naaaa....tu tanda dia hgpa tak cukup gebu mcm cheq....ekekeke




4 comments:

-cinta soFiaSafiya- said...

GEBU GEBAS u...cayalah ^_^

Ina Khairina said...

nida:
kak gebu yg buat....mesti la gebu!ngeh3

Pepel BoNda AmaNi said...

apam gebus made by kak gebus....hat makan pun gebus....ai looikkee

Mimy Hamid said...

tukang buat gebussssss...apatah lg makan mmg gebus..hihi..hang ni rajin nya lahai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...