Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Saturday, 14 April 2012

kek choc moist

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Bertemu lg kita dlm ruangan resepi kak bedah.....ni aku tgh buat kek choc moist 3bijik (2bijik org order+1bijik utk port luck sok) pehtu tergerak hati nak share resepi kek choc ni....dah byk resepi kek ni yg pernah aku coba tp resepi ni la hat paling senang n sedap sekali, bhn2 pun very the simple....




 yg ni versi kek bogel
 

hat ni segak sikit pas dah mekap


hat ni kek sumbing nama dia....


perghhh....meleleh topping habaq hang!





versi comei lote boh dlm acuan lompang


bhn2 kek:
- 2biji telo
- 1cwn gula
- 1cwn minyak masak
- 1cwn susu pekat
- 1cwn serbuk koko
- 1cwn air panas
- 2cwn tepung gandum (kalu nak kek jd lg moist leh kurangkan tepung, letak dlm 1 1/3cwn@ 1 1/2cwn)
- 1st b.powder
- 1st soda bikabornat






cara2:

- blend gula+teloq+minyak pastu masukkan dlm mangkuk
- masukkan susu pekat,gaul sebati
- gaul tepung+serbuk koko+b.powder+soda (ayak bersama) n masukkan dlm mangkuk yg ada bhn2 blend  tadi, berselang seli dgn air panas.....gaul sebati n kukus selama 50min-sejam

**air kukusan didihkan terlebih dahulu**



TOPPING:
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn air
2 sb mentega


**masak kesemua bahan dlm periuk (kecuali mentega) menggunakan api perlahan, sentiasa kacau hingga lah adunan jadi pekat n likat pehtu masukkan mentega.....tunggu sejuk baru curah atas kek




mudah bukan???

6 comments:

Pepel BoNda AmaNi said...

semalam rasa xdan nak pulun makan...hehehe sebab best dok menyembang...

-oP_ida- said...

tensen....arituh buat xjadi..kek mendap..huhuhuhuuhhu

t

Mimy Hamid said...

senang ina...balik umah bawa bekal..adik mimi suka bebenor..nnt suh dia buat la

RedViva84 said...

ukuran st tu sudu teh maksudnya sudu kecil atau besar?

Ina Khairina said...

redviva84:
sudu kecik

Ina Khairina said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...