Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Friday, 27 April 2012

tips untuk mendapatkan anak perempuan


Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Keja aku sejak 2 menjak ni asyik la dok gugel ja petua n tips2 nak dpt bb girl sbb aku plan nak bg aqif genap umoq 2thn bln 5 ni pehtu dah ready nak bg adik kat dia, perghhh tak sabaqnya nak lalui detik2 manih masa mengandom, huhu....dlm hati aku hanya Tuhan ja yg tau betapa teringinnya aku nak ank pompuan, tak blh wei dok tgok baju bdk2 pompuan ni blh meroyan kot comei2 belaka. Lg satu sbb yg buat aku tergedik2 sgt nak bb girl ni sbb koata aku kan tak blh beranak byk, takat 3-4org ja (sbb czer) so harap sgt2 rezeki anak ke-3 nanti blh dpt bb girl. Kat sini aku share petua n tips2 yg aku dpt utk panduan aku sendiri n pd sapa2 yg dok teringin bb girl gak....tp kalu nak try utk bb boy pun sama gak kaedahnya, cuma cara ja yg berbeza. Jom kita tgok.....



alahai comelnya kau nak oiii.....


TIPS 1

15-20min sblm bersama, isteri perlu membasuh kemaluan menggunakan cuka masak bercampur air (1 sudu kecil / segelas air), berbeza kalu nak kan bayi lelaki perlu basuh kemaluan menggunakan soda bikarbonat bercampur air (1 sudu kecil / segelas air)

Adalah dipercayai benih yang membawa kromosom lelaki (Y) adalah lebih aktif dalam pergerakan dan seringkali ia dapat menuju ke sasarannya iaitu telur perempuan dengan lebih cepat. Dan dipercayai juga benih yang membawa kromosom lelaki (Y) mempunyai jangka hidup yang lebih pendek berbanding dengan benih yang membawa kromosom perempuan (X). Benih yang membawa kromosom lelaki juga dikatakan tahan hidup dalam cecair yang lebih alkaline manakala benih yang membawa kromosom perempuan boleh hidup dalam cecair yang berasid.

**kaedah ini dipercayai memberi peratusan 75-80% ketepatan utk berjaya....tp jgn la dok mengharap sgt  tips ni blh memberi kejayaan, apa2 pun bergantung pd kuasa Tuhan, kita setakat mencuba ja**


TIPS 2

KALENDAR KESUBURAN BULANAN 

( cth; sekiranya haid sang isteri jatuh pd 1hb )


Hari Haid : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ( 10hari )


Hari Subur ( Anak Lelaki ) : 11,12,13,14,15,16,17 ( 7 hari )


Hari Subur ( Anak Perempuan ) : 18,19,20,21,22,23,24 ( 7 hari )


Hari Tidak Subur : 24,25,26,27,28,29,30 ( 7 hari )

Walaupun masa haid kita hanya selama 6 atau 7 hari, tetapi telur akan mula berfungsi selepas hari ke 10.


Jadi pada hari ke 11 hingga 17, kita dalam keadaan subur yang amat sangat dan kemungkinan untuk mendapat anak lelaki adalah cerah.


Mulai tarikh 18 hingga 24, adalah hari-hari untuk mendapatkan anak perempuan


Bila tiba pada hari tidak subur di atas 24 hingga 25 ( lagi seminggu nak period ) selalu kita akan rasa sakit-sakit badan, sakit kepala dan moody. Itu salah satu tanda kita akan didatangi haid dalam masa seminggu dan waktu period semula akan jatuh pada 30hb ( selalunya akan tercepat atau selewat sehari ) dari tarikh period last.


Berdasarkan kalendar di atas, bolehlah sesuaikan dengan tarikh terakhir haid kita bagi mendapatkan tarikh yang sesuai untuk bersama suami bagi mendapatkan anak. Katakan lah haid kita jatuh pada 12hb hingga 17hb(6hari), maka tarikh 22-28hb adalah sgt sesuai utk menjalankan projek bg mendapatkan ank lelaki, utk mendapat anak perempuan pulak perlu start projek antara tarikh 29hb hingga 4@5hb.


TIPS 3

Ni adalah petua org jawa yg aku dpt dr bekas pelakon komedi yg rajin masak, sapa lg kalu bkn kak jee.....sbbkan aku malas nak karang ayat, aku CnP je la msg yg kak jee bg kat aku:

cammni petua dia. tapi jangan bergantung saja pada petua. panjatkan doa ke hadrat allah swt. yang terbaik hanya daripada Nya dan yang buruk dari kita.
selepas bersama suami, jangan terus pergi cuci. kalau nak anak lelaki terus baring sebelah kiri dn kalau nak anak perempuan sebelah kanan sehingga terlena. tetapi selalunya kita mesti nak pergi cuci dulu ataupun mandi kan? kalau boleh cuba baring sebelah mana yang kita nak untuk dapat lelaki atau perempuan sekurang2nya 10 minit. kemudian setelah bersihkan diri atau mandi, terus tido di belah yang sama. ingat tido mengiring kiri untuk anak lelaki dan kanan untuk perempuan. lakukan yang sama setiap malam tido iaitu baring mengiring sebelah kanan atau kiri.
itu yang kjee lakukan selain doa. doa agar apa yang kita lakukan itu diberkati allah swt.
ingat ini hanya petua. hanya allah swt yang menentukan. kjee doakan awak berjaya. insya allah



TIPS 4

KALENDAR LUNAR



Age > 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
January girl boy girl boy girl boy boy girl boy girl boy girl boy boy
February boy girl boy girl boy boy girl boy girl boy girl boy girl girl
March girl boy girl girl boy girl boy boy boy girl boy girl girl boy
April boy girl boy girl girl boy boy girl girl boy girl girl girl girl
May boy girl boy girl boy boy girl girl girl girl girl boy girl girl
June boy boy boy girl girl girl boy boy boy girl girl boy girl girl
July boy boy boy girl girl boy boy girl girl boy boy boy girl girl
August boy boy boy girl boy girl girl boy boy boy boy boy girl girl
September boy boy boy girl girl boy girl boy girl boy boy boy girl girl
October boy boy girl girl girl boy girl boy girl boy boy girl girl girl
November boy girl boy girl girl boy girl boy girl girl girl girl boy girl
December boy girl boy girl girl girl girl boy girl boy girl girl boy boy




Age > 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
January boy girl boy boy girl boy girl boy girl boy girl boy boy girl
February girl boy girl boy boy girl boy girl boy girl boy girl boy boy
March boy boy boy girl boy boy girl boy girl boy girl boy girl boy
April girl boy girl boy girl boy boy boy boy girl boy girl boy girl
May girl girl girl girl boy girl boy boy girl boy girl boy boy girl
June girl girl girl girl girl boy girl girl boy girl boy girl boy girl
July girl girl girl girl girl girl boy girl boy boy girl boy girl boy
August girl boy girl boy girl boy girl boy girl boy boy girl boy girl
September girl girl girl girl boy girl boy girl boy girl boy boy girl boy
October girl girl girl girl boy boy girl boy girl boy girl boy boy girl
November girl girl boy boy boy girl boy girl boy girl boy boy girl boy
December boy boy boy boy boy boy girl girl girl boy girl boy girl boy


Melalui kalendar kat atas ni kita blh merancang jantina ank, mcmana tu?? jom tgok.....
  1. Tengok umur anda ketika hendak melahirkan
  2. Pilih jantina bayi. Girl atau Boy
  3. Tengok bulan kelahiran, dan pilih.
  4. Berusaha!

Ni contoh aku kira berdasarkan umoq aku n keinginan aku nak dpt bb girl:
Aku plan nak ank thn dpn (2013), thn dpn umoq aku 32 tahun dan aku nak kan anak perempuan.
Menurut kalendar cina (rujuk umoq 32), bayi perempuan akan dilahirkan  dalam bulan:
  • February
  • April
  • May
  • June
  • July
  • August
  • September
  • October
  • November

Kalau aku pilih untuk melahirkan pada bulan February 2013, jadi proses ‘menanam benih’ kenalah buat 9-10 bulan sebelum bulan February 2013. Maksudnya, dalam bulan May 2012 aku kena berusaha sehabis baik untuk ‘tanam benih‘. Kalu kata usaha bln May ni  tak berjaya buat aku peknen, aku kena usaha lg pada bulan July n seterusnya utk dpt bb girl pd bulan April n setrusnya thn dpn (rujuk kalendar)


Mudah je kan? Dikhabarkan keberkesanan menggunakan kedah kalendar lunar ni hampir 99% tepat.


Bila aku try kira masa aku peknenkan aqil due date 31/10/2008 masa tu aku umoq 27thn mmg betoi la dpt bb boy.....sama juga masa aqif pun, due date 11/07/2010 masa tu aku umoq 29thn....kalu aku tau kaedah kalendar lunar ni dr awai mau ja aku merancang bb girl masa ank ke-2....opsssss lupa lak, tetap gak tak blh sbb aqif kan kes xcdent!hehe


**ada gak yg tatau nak tgok kalendar ni mcmana....sebenaqnya kalendar kat atas yg ada tulis boy/girl tu merujuk pd bulan kelahiran bb (due date), bknnya bln kena start buat projek mega**


   nak kira time suboq, time yg sesuai nak strat projek utk jantina tertentu n kalu ada sapa2 yg tgh preggy la ni nak tau due date leh try kat sini







TIPS 5

PEMAKANAN:

Untuk mendapatkan anak perempuan, suami kena byk makan makanan beralkali. Cth makanan beralkali ialah  sayuran, buah-buahan, putih telur, dan susu. Manakala isteri pula perlu mengambil makanan yang masam n berasid spt  limau, asam, nenas, cuka n air bergas, elakkan makanan laut@seafood. (Sebaliknya pula kalu mahukan anak lelaki, pihak suami perlu makan lebih banyak makanan berasid dan isteri mengambil banyak makanan beralkali)



TIPS 6 
 
DOA: 
Ada doa2 tertentu blh diamalkan kalu nak kan ank perempuan. Aku ada beli buku himpunan doa2 dr Dato' Harun Din, dlm buku tu ada mcm2 doa utk merawat pelbagai penyakit n terselit jugak doa kalu inginkan anak perempuan n lelaki tp sygnya buku tu ada kat umh sp, so tak blh la aku nak share kat sini. Masa aku bersalin kat aqif dulu, ada sorg kakak ni dia bersalinkan anak ke-4 bb girl, 3 ank sblm ni semuanya boy.....aku ada tanya dia ada apa2 petua ke utk dptkan bb girl, dia bgtau dia ada baca satu doa n doa tu sama mcm doa yg ada dlm buku aku beli tu, dia kata baca doa tu tiap kali nak make love.

**aku nak blk kg next week sbb nak blk amik buku tu la, bln mei kan bakal menjelang tak lama lg....haha**



TIPS 7

CURI SENDUK

wakaka tak lawak! ehh tp ni petua org tua2 tau, senduk kan sinonim dgn org perempuan.....aku dah aim ni umh sapa nak jadi mangsa senduk hilang nti, hahaha....ada aku pnh kecoh kat fb nti kalu preggy aku nak curi senduk, kwn aku tanya kalu mcm dia yg nak bb boy nak kena curi apa, aku selamba jwb kena curi mertun a.k.a hammer.....kah kah kah...


p/s: mcm yg aku kata tadi la, semua tips2 ni sekadar satu usaha kita utk mencuba....selebihnya doa n tawakkal serah pd Allah taala, sesungguhnya DIA sebaik2 perancang.....semoga doa2 kita diperkenankan, aminnnnn....


psttttt....sapa2 yg ada petua@tips tambahan mai la berkongsi dgn aku sama



11 comments:

ZalinZalina said...

Kak Ina dulu pun teringin sangat nak anak pompuan...tiap kali lepas solat siap nangis2 masa berdoa...bila pregnen ke 3 kak ina perasan yang kak ina suka sangat makan sayur dan perut pun lebar semacam...bila scan doktor kata pompuan, Ya Allah...hepinya Allah saja yang tahu...mudah2an awak pun dapat juga anak pompuan nanti...

Ina Khairina said...

insyaallah makasih k.ina doakan saya....mmg doa la senjata utama kita kan selain dr usaha....k.ina best la ada 2 pasang dah

Wan Noriza said...

Thanks utk tips2 yg ada di blog saudari ni..sy pun tgh nk berusaha dptkan baby girl jg, dah ada 2 org hero...smoga usaha kita dpermudahkanNYA...amin...tq saudari...

rohaizad hamidi said...

salam ina karina. actly we all just baca ur blog padL petua ntuk baby gal ni.. boleh kitorg tau, now ur lattest baby is boy or gal? :)

suraya~yaya said...

Nk tnye kalendar cine tu kira ikut thun klhiran ke ikut buln...cthnya yaya thn ni buln 12 br umo msuk 28... so klu bby lhir sblm buln 12 . Umo yaya kira 27 kn.. atau sebliknyerrr.hihi

suraya~yaya said...

Nk tnya klu klndar cine tu mcmn yw.. cthnye yaya thn ni buln12umo yaya br msuk 28...so klu bsln sblm bln 12 umo yaya 27 kn..atau sebliknya...

suraya~yaya said...

Nk tnye kalendar cine tu kira ikut thun klhiran ke ikut buln...cthnya yaya thn ni buln 12 br umo msuk 28... so klu bby lhir sblm buln 12 . Umo yaya kira 27 kn.. atau sebliknyerrr.hihi

Noor Azzila said...

Salam sis.. dH dpt doanye nnt minta share yea.. tQ hehe

cikin shi said...

i ssh nk komen blog org...tp seriusly i nak komen sbb i nak cakap anak u cantekkk sgt...

cikin shi said...

i just nk komen...yg anak u seriusly...cantekkk sgt

shilla irwan said...

nak tnye psl petua kak jee tu kalo nak baby boy ngiring belah kiri btl ke...sbb byk sye bce kate kalo nak baby boy ngiring belah kanan. sye dh ade due baby gurl ,kalo bole nak boy plak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...