Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 16 May 2012

istimewa utk cikgu Nazriah

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara





N3 khas sempena hari guru hari ni....ingat lg hari guru 2 thn lps, aku baru dok sedap2 karang ayat nak msg cikgu n kwn2 nak wish happy teacher's day kat depa tiba2 aku dikejutkan bila doc kata aku kena emergency czer pg tu gak (masa tu aku mmg dah lama check in kat wad) terus tak jadi bg ucapan kat semua, haha....

Cikgu pertama yg aku kenai opkos la cikgu masa darjah 1 (cikgu tadika tak kira la noo), cikgu Nazriah nama dia. Aku darjah 1 masa thn 1987 time tu thn pertama cikgu Nazriah ni jadi cikgu, kiranya aku n kwn2 yg lain adalah ank murid pertama dia la. Cikgu Nazriah ni jadi cikgu kelas aku dr darjah 1 sampai darjah 3, sgt2 baik orgnya. Selalu bwk makanan sedekah kat kami 1 kelas, kalu time raya dia tak pnh lupa balas kad raya aku, terselit sekali duit raya dlm tu. Sehari 10 kali aku baca kad raya dia sbb syok sgt cikgu kesayangan balas n tulisan dia lawanya oiii!!

Kalu ada apa2 majlis@pertandingan, cikgu mesti pilih aku n aku rasa time tu aku ni ala2 ank murid kesayangan dia kot sbb dia selalu suh aku bwk beg dia p bilik guru. Bila ingat2 blk gelagat masa kecik dulu rasa lawak lak, pg2 aku mesti tunggu cikgu dpn kelas n bila nampak keta dia sampai kat sekolah aku dah get ready nak p mengangkut beg dia. Dulu2 ni kalu sapa jadi pilihan cikgu utk angkut beg p bilik guru kira kemaih habih la kan, ekekeke....Aku punya suka kat cikgu ni sampai tahap aku anti kat bdk2 lain yg aku rasa agat rapat dgn cikgu ni gak, haha bodo sungguh perangai! Lg satu aku punya menggila suka kat cikgu ni sampai sarung kaki yg cikgu pakai pun aku blh berkenan sampai bercita2 bila aku besaq n keja nti nak pakai sarung kaki mcm tu gak, haha bodo lg!

Masa darjah 4 aku kena pindah dok kelas lain, cikgu Nazriah dah tak jadi cikgu kelas n tak ajaq aku lg dah. Time tu aku punya sedih toksah tanya la, frust menonggeng wei! Ada sekali cikgu n family dia mai kg aku nak cari kamben buat aqiqah anak dia, jumpa dgn aku kat tgh jln n cikgu minta aku tunjuk umh tokey kamben tu, aku naik bmx n cikgu follow dr belakang....sampai kat umh tuan kamben tu cikgu ucap tima kasih n bg aku upah seringgit, mlm tu aku tidoq tak lena wei sbb mcm tak percaya jumpa cikgu kat kg n dpt jumpa family dia, haha. Mcm tu la yg aku rasa dulu dgn guru yg mengajaq aku, ada rasa sayang, ada rasa hormat, ada rasa takut wlpun cikgu tak garang.

Hubungan aku dgn cikgu Nazriah sampai la ni masih rapat, kdg2 aku msg tanya khabaq dia...time raya aku selalu p ziarah dia n pnh sekali masa aku dok bertam, cikgu mai open house umh aku. Masa tu aku punya syok tatau nak ceghita mcmana bila cikgu sudi mai umh aku. Arwah ayah pun kenai dgn cikgu Nazriah, ye la dah cikgu kelas aku dulu kan....lgpun dulu ayah selalu hantaq n amik aku kat sekolah sampai aku darjah 6, so selalu la jumpa dgn cikgu Nazriah. Aku pun pnh bwk ayah p beraya umh cikgu ni dulu.

Aku mmg syg sgt cikgu Nazriah ni, sbb dia la aku start pandai baca, pandai mengira. Sejak aku kenai dia dr darjah 1 aku dah tanamkan cita2 besaq nti aku nak jadi cikgu mcm dia, dia idola aku. Masa aku dpt interview kpli dulu pun aku ada tulis n ceghita pasai cikgu Nazriah ni kat penemuduga tu n mybe sbb ceghita tu la aku berjaya dpt kpli tp bkn rezeki aku nak jd cikgu gamaknya, aku quit kpli sbb aku tau aku tak cukup kuat mental n fizikal utk pikul amanah yg sgt2 berat. Bkn senang nak jadi cikgu zaman skrg, kena kuat segala2nya. Ank murid zmn aku dgn zmn la ni tak sama, aku pnh ada pengalaman jadi GSTT di sek rendah n sek menengah, mmg sgt2 menguji kesabaran n aku rasa aku mmg tak cukup sabaq utk menjadi seorg guru.



cikgu bersama suami tersayang, asben cikgu ni pilot TUDM. Segak kan cikgu kesayangan aku ni? Sbb tu aku suka dia, dah la lawa, lembut....baik hati lak tu



gambaq thn lps masa aku p beraya umh cikgu




Untuk CIKGU NAZRIAH:

Jasa dan pengorbananmu tak pernah mungkin ku lupakan, sbg balasan hanya doa mampu ku titipkan....kau lah lilin yg menerangi tanpa sedar terbakar dirimu sendiri...
GURU, hadirnya ditunggu hilangnya dirindu, ilmunya diburu....nasihatnya diseru, tingkahlakunya ditiru. SELAMAT HARI GURU....


~~salam sayang dr anak muridmu~~





1 comment:

Mimy Hamid said...

cikgu masa darjah 1 hang ke...peh awet muda betul...sampai ke besar eh korang masih intim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...