Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, 7 May 2012

NYUT sahabatku dunia akhirat

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara

Nyut,
Aku tulis ni khas utk tatapan hg, wlpun hg kata hg bz nak fb pun tadak masa....aku tak kira, aku akn paksa gak hg baca luahan hati kecil badan besaq aku ni. Aku tatau nak mula dr mana....benda pertama yg aku nak hg tau aku betoi2 rindukan hg, rindukan kemesraan kita dulu, diam tak diam dah 13thn kita kenai kan nyut....hg budak pendang yg mai pindah sekolah kat badawi, mula2 kenai dulu semua kwn2 panggil hg kengkang....haha lawak kan nyut?

Nyut....itulah gelaran yg hg bg kat aku n aku jugak panggil hg dgn nama yg sama, pelik kan? mungkin bg org lain pelik tp langsung tak pelik bg kita....adik aku husin sampai la ni masih ingat kat hg nyut wlpun dah hampir 4thn dia tak jumpa hg....sama la mcm aku, dah 4 thn aku tak bersua muka dgn hg....dulu hubungan kita rapat sgt kan, dah bkn mcm kwn dah kita ni tp lbh kpd saudara, hg rapat dgn family aku n aku rapat dgn family hg....hg selalu mai tidoq umh aku, sama juga dgn aku selalu p tidoq umh hg. Kalu nak mai umh aku, hg selalu pesan suh mak aku buatkan nasi daging kat hg n kuih peberet hg kuih samperit kan? Sampai la ni aku masih ingat nyut sbb tiap kali nak raya hg mesti suh mak aku buat utk hg kuih peberet hg tu kan? Kita selalu lepak sama2, naik moto sama2 n buat gila sama2....sampai pernah org kg aku fitnah aku lesbian bila dia tgok aku selalu naik moto dgn hg sambil peluk2, hg ingat lg x? tp aku maafkan dia sbb dia ada sijil gila...haha....selalu kalu keluaq mana2 kalu kita tgok org pelik2 mesti pehtu hg akn tgok aku, aku akn tgok hg pehtu kita sama2 gelak kan....pehtu kita pakat2 kutuk org tu kan?

Nyut,
hg ingat lg tak thn 2002 masa kita di thn 2 universiti, aku ada masalah family yg sgt2 besaq....hanya hg sorg kwn aku yg aku simpan kepercayaan utk ceritakan masalah tu, tiap kali kita bercakap dlm fon hg akan menangis bersama2 aku seolah2 family hg sendiri yg dilanda masalah, hg tak putus2 bg semangat kat aku....masa tu aku rasa betapa bertuahnya aku ada kwn mcm hg, hg sentiasa ada waktu aku susah apalagi waktu aku senang....sebabkan hg la aku kumpul blk kekuatan di saat aku jatuh terduduk diuji dgn dugaan yg maha berat masa tu...


Nyut,
ingat lg tak dulu masa kat uum tiap kali weekend aku mesti blk kg tp kalu aku segan nak bwk moto jauh2 aku blk tidoq kat umh hg di pendang...pehtu kita akan melilau merata sampai ke sik, hg ingat lg tak kita pernah sekodeng umh ex bf aku? Kita pnh ikut mak hg p kebun n tunggu dia menoreh....sambil2 tu kita p curi buah dokong kat kebun jiran hg, ingat lg x nyut?

Nyut,
Pernah sekali hg mai tidoq kat uum dan kebetulan masa tu hg ada prob dgn ex bf hg n nak dijadikan cerita hg terjumpa gambaq ex hg dlm almari roomate aku, kita sama2 terkejut berok kan time tu....lalu hg merajuk, hg curi2 blk pendang masa aku p kelas....tp dlm laci meja aku hg selitkan duit rm10 dgn nota yg berbunyi "nyut, aku tinggai sepuloh ringgit ni kat hg, amik la buat belanja.....aku tau hg tadak duit, aku pun tadak byk nak bg nyut" serius aku teriyak sambil baca nota hg masa tu....sungguh mulia hatimu sahabat...

Nyut,
Ingat lg tak.....dulu masa hg kena interview kat alor staq nak jadi polis hg minta tlg aku jd perujuk hg, means aku sama2 kena interview utk bg depa yakin sbb apa depa perlu amik hg jadi polis...time tu aku mmg tgh sengkek nyut, aku amik keputusan nak p naik moto ja sbb dlm tangan aku hanya ada rm5 ja time tu, hanya lepas utk boh minyak moto ja tak cukup kalu nak buat duit tambang bas....dgn pasrah aku redah kehangatan mentari utk tlg hg, sambil dlm hati berdoa jgn la bg moto rosak@tayar pancit sbb aku dah tadak duit dlm tangan....masa interview tu melangit aku puji hg nyut dgn harapan hg akan diterima jadi polis, aku tau mmg cita2 hg nak kerja dgn badan beruniform n akhirnya la ni hg dah pun berjaya bergelar inspektor marina....masa otw nak blk hg nak huloq duit kat aku tp aku tolak, aku cuma minta hg beli ayaq ja habuan bekalan aku masa atas moto...hg ingat lg x?

Nyut,
Pernah sekali masa otw blk dr uum sampai je kat sp aku rasa x sedap hati, aku kol cite kat hg....hg tak bg aku teruskan perjalanan, hg suh aku patah blk n tidoq umh kak Dah hg kat sg dua sbb aku takut nak blk umh....takut mak ayah aku marah sbb tak jadi blk uum....mlm tu kak Dah belanja kita mkn mee udg sg dua, aku belanja satey guna duit ptptn, hehe...best sgt kan nyut mlm tu? Pehtu hg ingat tak kita gaduh dgn shah sbb dia curi kamera yg hg baru beli sbb nak tangkap gambaq konvo tu? shah marah aku sbb aku masuk belah hg....sampai lani hg masih marah shah kan nyut sbb dia ganti kamera buruk kat hg sedangkan hg susah payah simpan duit nak beli kamera baru utk tangkap gambaq konvo hg....

Nyut,
Ingat lg tak....masa otw nak p amik hg kat aloq staq (masa tu hg keja dgn eon kredit) keta aku mati atas highway n hg mai amik aku dgn skuter hg n mlm tu jugak kita blk kg hg (hg tau kan sbb apa aku tamau tidoq kat umh sewa hg?) dgn gelap gelita kita redah perhalanan masuk dlm kebun getah....dlm takut2 tu kita sempat melawak kan jgn la bg org rogol kita....ingat x nyut? dan mlm tu aku belanja family hg n family kak Dah mkn nasi ayam sempena gaji pertama aku jadi gstt n esoknya kita p pekan tanah merah hg teman aku beli brg emas....kita dua mmg tak pernah berkira kan nyut, dulu masa gaji pertama hg sbg inspektor hg belanja family aku mkn sate n hg bg duit raya kat mak aku....sbb tak pernah berkira antara satu sama lain menjadikan persahabatan kita semakin indah kan nyut...

Nyut,

Aku sedih sgt masa aku tunang n kawin hg kwn yg plg rapat dgn aku tadak di sisi aku waktu hari bahagia aku.....tp aku paham, hg jauh nun di sarawak tak blh blk tp hg tetap tak lupa aku kan nyut....hadiah hg plg awai aku terima.....masa hg kat sarawak pun kita still contact kan nyut....tiap kali musim buah wlpun hg tadak kat kg, hg mesti kol suh aku p umh mak hg amik buah cempedak sbb hg tau aku suka sgt mkn cempedak, kan?


Nyut,
Tanpa kita sedaq hubungan kita makin renggang kan....mungkin faktor jarak n tanggungjawab hg dgn kerja buatkan hg semakin jauh dgn aku....bila aku tanya awat hg dah jarang kol aku, hg akn jwb hg bz dgn keja....tiap2 thn hg blk bercuti sbln kat kg tp hg langsung tadak masa nak jumpa dgn aku ....dan yg plg buatkan aku kecik hati sgt bila aku bersalinkan ank sulung aku, hg tak mai jenguk pun sedangkan time tu hg ada kat kg....sampai la ni aqil dah nak masuk 4thn, dia langsung tak pernah kenai sahabat baik mama dia...

Nyut,
Aku mungkin bukan kawan yang terbaik untuk hang. Aku banyak sakitkan hati hang, aku suka majuk2 dgn hg....banyak kali hang terasa hati dengan aku. Aku mintak maaf untuk setiap ketelanjuran yang aku penah buat kat hang. Terima kasih sebab hang sudi jadi kawan baik aku, walaupun untuk sementara. Aku tau, hang ada banyak kawan yang lebih baik dari aku n la ni hg dah tak perlukan aku lg dlm hidup hg tapi bg aku, hang lah SAHABAT TERBAIK  pernah aku ada, hg adalah anugerah yg terbaik pernah aku dpt dlm persahabatan...Terlalu banyak kenangan bersama hang untuk aku kenang.  Setiap memori, yang indah mahupun yang pahit kita lalui bersama nyut....Thanks for being my friend dear!


Nyut,
Walaupun kita dah tak boleh mengedik2 macam dulu lagi, walaupun kita dah tak serapat dulu lagi,walaupun kita dah tak macam dulu lagi, aku harap....aku masih lagi di hati hang n you would always be in my heart, forever!

Nyut,
Aku tak pernah jemu mendoakan kebahagian hg, semoga hg bertemu jodoh dgn lelaki yg baik....semoga hg sentiasa happy dgn kwn2 baru hg....sampai ke tulisan terakhir ni, mata aku terasa pedih nyut...terasa pipi aku basah....sungguh aku sebak nyut! dlm hati aku menyimpan satu persoalan, apakah hubungan erat kita blh dijalinkan semula?? SUMPAH aku rindukan kemesraan kita dulu.....kalau la blh diputarkan kembali masa lalu....alangkah indahnya....aku nak jumpa hg nyut, aku rindu sgt2 kat hg....








2 comments:

-cinta soFiaSafiya- said...

ya ALLAH hebatnyaa UKHWAH nih......

T_________T

safiyyah osman said...

Arrrrr...saya menangis baca... Semoga persahabatan akak dgn kak marina smp syurga..sahabat,even kita kdg bgduh..hubungan tu xakan putus.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...