Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, 30 July 2012

resepi cucur badak

Bismillah kata bermula
Assalamaualikum pembuka bicara


 ni juadah berbuka hari apa tah.....
cucoq badak, roti goreng, buboq lambuk, bihun sup, ikan percik n sambal sotong.
mcm ni la aku kalu roh rajin meresap dlm badan, beria2 masak.
tp hari tu je la yg rajin pun, selebihnya beli kat PARAM ja.


 sedapnya cucoq badak mkn panas2....
inti kena manih baru mabeles!
 

tumpang dok ghajin baik buat stok frozen byk2.
agak2 malas nak buat cucoq nti, goreng ja cucoq badak ni.



bhn2 inti:
1/2 biji kelapa
2sb cabai blend (kalu nak pedas leh lebihkan)
4btg serai (dihiris nipis)
3sb udang kering (blh lebihkan)
2sb minyak masak
gula n garam

cara2:
- panaskan minyak, masukkan serai n cabai blend
- masukkan udang kering
- masukkan gula n garam secukup rasa
- last sekali masukkan kelapa


 bhn2 kulit:
2biji keledek (saiz besar)
- direbus bersama garam hingga lembuk. lenyekkan ubi masa ubi masih panas (aku tumbuk dlm lesung).
1 1/2 cawan tepung gandum (bergantung pd kelembutan ubi yg direbus. Aku rebus terlebih masa, so ubi agak lembik)
2sb tepung jagung
- kesemua bahan digaul hingga menjadi doh
- jgn risau kalu doh agak lembik, basahkan tangan dgn minyak utk memudahkan kerja2 menggentel n masukkan inti.
- goreng dlm minyak panas.





Thursday, 26 July 2012

rich cocoa puding

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Bulan2 posa ni aku nak bykkan n3 resepi, kot2 bila aku belek2 blk resepi ni roh rajin akan masuk cpt2 dlm badan. Takat ni penyakit M masih menular, nak masak punya la segan. Penyakit yg tadak ubat ni....

Hari ni nak kongsi satu resepi dessert spesel, tambah2 spesel kalu dibuat utk juadah berbuka posa. Rasanya mak aiii nyamannnn.....sekali tgok rupa dia mcm cekelat, rasa dia ala2 kek coklat tp versi puding. Ehh tatau la aku nak ceghita lagu mana, nak tau rasa dia hgpa kena try buat la.....






rich cocoa puding

BAHAN2:

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 peket serbuk agar2 (10-11gm)

CARA2:

-campur semua bahan dlm periuk kecuali butter.
-masak atas dapur kacau selalu hingga mendidih
-masukkn butter kacau lagi sampai pekat (tutup api)
-angkat dan masukkn ke dlm acuan



p/s : petua nak senang keluarkan agar2@puding dlm bekas@acuan, basahkan terlebih dahulu bekas@acuan kemudian baru masukkan agar@puding....






Wednesday, 25 July 2012

menu berbuka hari ke-3 dan ke-4 puasa

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Hari ni nak tayang menu berbuka hari isnin n kemarin. Menu hari sabtu n ahad tak dan nak tangkap gambaq pun sbb kalut dok tlg mil n mak berhidang. Tatau pasai apa posa kali ni aku baloq liat sgt nak masak. Thn2 sblm ni aku kemain xcited lg masak sampai 3-4 menu utk berbuka. Menu bersahur lak biasanya panaskan ja juadah time berbuka tu. Takat hari ni aku masih tadak selera nak bersahur, 3hari bersahur tak mkn nasi tp padahnya aku kena gastrik teruk. En.khai lak lbh suka mkn nasi goreng time bersahur.


 1st masak juadah berbuka di hari ke-3 puasa.
tu pun aku goreng ko teow ja.
selebihnya roti jala, popia basah n roti john beli kat param
time sahur aku mkn ko teow ni, en.khai lak aku gorengkan nasi utk dia.


menu berbuka kemarin aku tak buah cucoq, just masak nasi n buat lauk ja.
gulai ikan nyoq2, ayam panggang, telur dadar, goreng gelama masam n sambai belacan. En.khai mkn bertambah2.
cucoq udang n murtabak beli kat param.



Kalu kat umh aku menu wajib setiap kali berbuka mesti ada murtabak n ayaq tebu. Time sahur lak mesti ada teloq masin n papadom. Org lain mesti meriah kan juadah berbuka, nak2 lg awai2 posa ni. Tp aku lak mood n roh rajin tak meresap lg ni, badan lak tak bopa nak sihat tu yg bertambah2 malas. Hari ni nak buat mee goreng ja, lain2 nanti en.khai beli kat param ja blk keja nanti.






Tuesday, 24 July 2012

kisah hari pertama puasa

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Org lain sibuk dok tayang menu berbuka n sahur aku lak gigih dok tayang gambaq umh. Nak tayang gambaq makanan nan hado sbb hari 1st n 2nd posa aku tak masak pun. Hari 1st berbuka di umh MIL, hari kedua blk boka posa kat kg umh my mom. Sbb tak masak n tala blk mkn kat umh bonda2 kesayangan adalah sbb aku n en.khai pulun dok mengecat umh. Gedik sgt kan bln2 posa baru nak cat umh.....catnya beli dah lama tp asyik la tak berkesempatan nak boh, asal en.khai cuti ja kira nak berjln. Celah mana la nak mengecatnya....

Hari 1st posa tu aku relaks ja sbbnya aku tak posa pun, asal dahaga ja aku p langgah ayaq kat dapoq...huahuahua...hari kedua aku dah start posa, merasa la penatnya. Penat sgt la padahal bkn aku buat keja apa pun, komplen ja lbh! Ehh aku mengecat gak, hat bahagian bwh n tepi2 dinding tu guna berus kecik. Akibat pulun sgt 2hari mengecat umh, smlm aku n en.khai terus demam. Demam pun takpa janji umh dah lawa, wakakaka....maunya tak demam, 2hari aku pening dok bau cat. En.khai la pandai2 p pasang ekon time mengecat tu, dia takut nak pasang kipas takut kipas potong kepala dia....haha

gambaq sebelum....
umh ni dah 4thn tak bertukaq cat.





sblm ni warna hijau kunin....
tah apa la yg en.khai mandrem time ni, senang2 ja aku blh setuju nak boh warna bendera kedah ni. 
bila tgok blk huduhnya oiii.



gigih pak cik ni....buka langsir, buang sawang....
bini dia jadi tukang arah ja...
ohh lupa nak habaq, time mengecat ni budak 2 ketoi di eksport ke umh MIL.
kalu la bdk2 tu join sekali maunya dgn lantai2 umh pun bercat nanti.


 tadaaaaaaaaaa....akhirnya umh sudah bertukaq warna dgn warna peberet aku.
4thn wei aku dok pujuk en.khai boh kaler pink+pepel ni, thn ni baru dia terbuka hati nak ikut cakap aku.
maka lani 1 umh berwarna pink, dr hall ke master bedroom, ke bilik aqil+aqif, bilik ke-3 n jugak dapoq.
tp nanti bilik aqil+aqif nak tukaq boh kaler biru, tunggu depa dah berani tidoq dlm bilik sendiri nanti.




siap mengecat di hari kedua...
tunggu cat kering terus pasang siap2 langsir.


Oppss luka nak kabo, aku guna cat JOTUN. Pilih yg jenis kilat n senang cuci kalu ank2 conteng dinding. Kod apa dah lupa, tak kelebek pun tin dia.









Friday, 20 July 2012

mee rebus special

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara



Salam Ramadan Al-Mubarak utk semua....syukur kita masih lg diberi kesempatan utk bertemu ramadan sekali lg. Sempena bln posa ni meh la aku kongsikan satu resepi istimewa, mana la tau kot sapa2 nak buat juadah buka posa nanti. Bg aku resepi ni spesel la sbb menjadi kegemaran semua. Sejak dr zaman sekolah lg kalu aku buat mee rebus ni, kwn2 selalu puji sedap. Tiap kali raya, mak wajib buat mee rebus ni utk jamu tetamu. Sama jugak mcm aku, mee rebus ni antara menu wajib kalu buat open house.






Bhn2 kuah:
- ubi keledek (direbus n diblend)
- cabai kering (diblend)
- bwg besar n bwg putih (diblend)
- daging@tulang@gear box (direbus)
- udg (kopek kulit, kulitnya direbus n diblend)
- kacang tanah (beli yg siap ditumbuk)
- daun bwg n daun sup
- gula n garam secukup rasa


Cara2:
- Masukkan minyak, tumiskan bwg blend hingga garing
- Masukkan cabai blend masak hingga pecah minyak
- Masukkan air rebusan daging. Daging simpan utk ditabur atas mee. Kalu guna tulang@gear box masukkan sekali dlm kuah.
- Masukkan air rebusan ubi bersama ubi yg diblend
- Masukkan udang bersama air rebusan kulitnya sekali (yg dah diblend)
- Masukkan air sekucupnya
- Perisakan dgn garam n gula (aku tak guna perisa). Bila kuah dah mendidih masukkan kacang tanah tumbuk bersama daun bawang n daun sup.





Bhn2 tabur atas mee:
- Mee kuning yg dicelur
- Tauge yg dicelur
- Daging yg dihiris nipis
- Tauhu yg digoreng n dihiris
- Tomato yg dihiris nipis
- Ubi kentang yg dihiris nipis
- Telur rebus
- Limau nipis
- Daun bawang n daun sup yg dihiris
- Bawang goreng




Sori ye resepi ni tadak sukatan sbb aku selalu buat byk2, so tatau nak agak. Pandai2 la hgpa ejas sukatan ikut kuantiti bopa org nak mkn. Mee rebus ni sedap bila kuah dia tak pekat sgt n tak cair sgt, yg sedang2 ja. Bg aku tak perlu nak guna perisa, bkn elok pun perisa dlm makanan. Kalu makanan kita cukup rasa garamnya, cukup rasa gulanya insyaallah sedap la walaupun tak guna perisa tambahan.


SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT BERPUASA










Thursday, 19 July 2012

ABC gergasi di pantai merdeka

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Kisah ahad baru ni....lepas penat bershopping baju raya budak2, tekak rasa teringin nak mkn ABC gunung jerai. Tp bukan di gunung jerai, kat pantai merdeka ja. Tekak jugak teringin nak mkn rojak buah. Dan jugak mee udang.....tekak jin mmg mcm tu.


laki cheq malu2 kucing nak bergambaq....
auwwww.....menyampah!


hat ni jugak yg tak reti nak malu...


nindiaaa....nindiaaa....serius aku tanjat maimun bila ABC ni sampai kat meja.
seb baik la aku n en.khai bukan hantu ABC, mmg selalu order 1 ja mkn share2.
kalu la order 2 hari tu.....mesti menangis nak habihkan!
murah sgt oiii ABC ni, nalaaa punya tinggi mcm ni baru rm5.


mmg elok sgt la depa bg pinggan....susah sungguh nak runtuhkan "gunung jerai" tu
habih berteqaboq meja....


muka bangga dpt mkn ABC sendiri


rojak buah sedap.


mee udang sedap.....setanding pulau sayak punya.
lepas ni kalu nak pekena mee udang n malas nak p pulau sayak, leh mai pantai merdeka ja.


order gak mee goreng utk aqil....pun sedap sgt!


lepas kenyang mkn layan budak2 kat tmn menan





tak lepak lama pun kat pantai sbb hujan....




TAMAT sudah ceghita ahad kami.....



Wednesday, 18 July 2012

ala-ala mini reunion

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Kejadian sabtu lps, kwn2 sekolah aku masa form 6 dulu mai umh. Tak ramai pun, 2org ja....nomi n mar. Ikut plan nyut a.k.a marina pun nak mai gak tp besa la puan polisi tu bz semedang. Si budak genius math Adi Putera mai IPD so nyut kena eskot n tak leh tinggai keja.


Farish asben nomi request nak mkn mee rebus.
sbbkan nak buat mee rebus ni agak renyah (rumit) n aku pun tak bopa nak sihat, tadak la aku masak beria sgt hari tu.
aku cuma buat mee rebus, karipap pusing, samosa n sagu gula melaka ja.



nindiaa mee rebus spesel peberet si farish.
aku tak terkejut pun tgok dia mkn sampai 2 round dgn 4kali tambah.
mmg dr zaman aku ank dara lg dia suka mkn mee rebus aku.
sbb tu nomi n farish tak penah miss mai open house aku tiap kali raya sbb mee rebus ni antara menu wajib.



tgok tu....kalu jumpa mee rebus sampai tak panggung kepala.


en.khai pun sama naik dgn tetamu.....menambah sampai 3kali.
mee rebus ni pun peberet en.khai gak.


budak2 kena halau mkn kat luaq bwk pokok pelam.
sbb takut kapet lawa aku kotoq.
haha kojaq punya tuan umh.


lps mkn layan budak2 nek beskal.


mandi kolam.


lepak2 kat luaq sambil tunggu mar sampai.


wahhh kemain bersidai budak2 ni dlm kolam.


sementara aku panaskan kuah mee, kaum2 bapak sembang dulu.


mar n asben menjamu selera.


 karipap pusing+samosa n bandung cincau.


farish n en.khai dah masuk 2nd round.

3 sekawan....
muka masing2 sama lebaq dgn pinggan.


lepak2 bwh pokok pelam sambil layan gosip panas


tetamu terakhir adik aku, bon n awek dia intan


5bungkus mee aku buat ritu hbs licin....bg bon bwk blk kat mak sikit, kirim bg kat nyut sikit n balas pinggan jiran sikit, nak bg kat mil aku pun tak sempat. Ada sapa2 nak resepi mee rebus spesel ni? Resepi turun temurun ni tp tak spesel mana pun, sbbkan nak buat dia agak leceh tu yg aku kata spesel sbb jarang sgt la aku rajin nak buat mee rebus ni. Kena seru roh rajin masuk dlm badan dulu baru leh buat,wakaka.....






Tuesday, 17 July 2012

mandi manda di Tupah

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Tak reti lak nak karang ayat panjang2, jom layan gambaq dah la....

bekalan di hari kejadian....
aku dgn karipap pusing mana blh dipisahkan, makanya goreng karipap ja bwk bekai
sbbkan dah kenyang mkn lauk nasi kandaq kat umh, bwk kopok2 ja sbg bekalan kot2 lapaq masa berendam tu


dua sekawan....sblm mandi dan bertukaq jadi badak berendam


sblm terjun dlm ayaq pak ndak awie belanja eskrim dulu


awat nampak pak ndak awie lg pulun dr aqif ni?huahuahua


bukti mkn eskrim....


best weii sambil berendam sambil mkn kopok


 asalnya nak bergambaq berdua ja dgn en.khai tp mai pulak budak2 ni, ishh kacau daun sungguh!


rajin mak ndak zana n pak ndak awie layan aqil n aqif
senang mak pak dia nak bermesra2 dlm ayaq, huahuahua


akhirnya......dpt gak bermesra2
berpegang tangan dlm ayaq, nak pegang time len anak2 dok kacau....dlm ayaq pun jadi la, wakaka


hat ni lg best, semedang leh bermesra tadak sapa nak kacau


dugong jantan terlepas



Best...best...best...pasni plan dgn zana nak p berendam kat salak denai lak, harap2 pas raya ni senang la dpt buking chalet salak denai tu. Kemain susah lg nak buking, asyik full semedang.....






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...