Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, 30 July 2012

resepi cucur badak

Bismillah kata bermula
Assalamaualikum pembuka bicara


 ni juadah berbuka hari apa tah.....
cucoq badak, roti goreng, buboq lambuk, bihun sup, ikan percik n sambal sotong.
mcm ni la aku kalu roh rajin meresap dlm badan, beria2 masak.
tp hari tu je la yg rajin pun, selebihnya beli kat PARAM ja.


 sedapnya cucoq badak mkn panas2....
inti kena manih baru mabeles!
 

tumpang dok ghajin baik buat stok frozen byk2.
agak2 malas nak buat cucoq nti, goreng ja cucoq badak ni.



bhn2 inti:
1/2 biji kelapa
2sb cabai blend (kalu nak pedas leh lebihkan)
4btg serai (dihiris nipis)
3sb udang kering (blh lebihkan)
2sb minyak masak
gula n garam

cara2:
- panaskan minyak, masukkan serai n cabai blend
- masukkan udang kering
- masukkan gula n garam secukup rasa
- last sekali masukkan kelapa


 bhn2 kulit:
2biji keledek (saiz besar)
- direbus bersama garam hingga lembuk. lenyekkan ubi masa ubi masih panas (aku tumbuk dlm lesung).
1 1/2 cawan tepung gandum (bergantung pd kelembutan ubi yg direbus. Aku rebus terlebih masa, so ubi agak lembik)
2sb tepung jagung
- kesemua bahan digaul hingga menjadi doh
- jgn risau kalu doh agak lembik, basahkan tangan dgn minyak utk memudahkan kerja2 menggentel n masukkan inti.
- goreng dlm minyak panas.





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...