Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, 30 August 2012

syawal ke-3

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Dah jd kebiasaan raya ke-2 hari beraya umh sedara mara. 1 hari aku bwk mak beraya, hbs semua umh sedara kami terjah, maklom la sedara pun tak bopa nak ramai. Seronok beraya sampai lupa lak nak snap2 gambaq, maka nan hado la gambaq raya ke-2. Raya ke-3 langkah panjang sikit, p beraya di tanjung. Tanjung bg org penang ialah di sebelah island. Aku cukup takut kalu nak beraya di sebelah pulau ni, semedang ja jem kat jambatan@feri tp mujoq raya ke-3 tu perjalanan lancar, p n balik kami naik jambatan....kalu naik feri pakai belengaih ketiak la menunggu.

P penang sbb nak beraya umh mak sedara en.khai kat tg bunga, janji dgn mak abah (mertua) tp depa lewat sikit sampai maka kami kona kot waterfall dulu. Konon2 nak bwk budak 2 ketoi naik ketapi n tgok monyet tp hampeh sekoq monyet pun aku tak jumpa!


mama paksa bergambaq tgh panaih lit-lit
seb baik 2 ketoi ni sporting
aqil sampai tak larat nak buka mata, matahari dok menyucuk
bila aku sound "buka la mata luas sikit"
dia sound aku blk "mama ni tak reti ka, panaih tau dak!"
terus mama malu sendiri, huahuahua....


kata mai beraya, kena la pakai baju kurung
ulang tayang baju raya pertama
thn ni baju raya 2 pasang ja
baju 1 lg dah pakai raya ke-2
raya ke-3 kena ulang blk baju raya pertama
mcm tu la seterusnya....kesian....


atas train
minta tlg pelancong arab dpn kami tlg snap


ni namanya muka menahan keseronokan
asai naik train ja mesti seronok terlebih


pelancong arab yg tlg snap gambaq tu puji inai aku lawa....
ehem2....inai je ka?org dia mcmana?wakakaka....


tadak apa sgt pun kat dlm ni
byk org dok jogging ja
kalu tau tak best mcm ni baik kami p bergedik santai di batu feringgi









Dah puas pusing2 dlm tmn tu, baru gerak p umh pak lang kat tg.bunga. lepak2 sampai koi 2. Pastu p beraya umh kazen en.khai kat sg ara lak. Time ni perut aku dah rasa tak sedap, sepanjang raya aku mana mkn nasi pun, asyik la melantak mee, laksa, ketupat bagai. Lepas p sg ara terus blk sp, singgah umh kazen en.khai kat sini lak pastu terus p cari barang2 nak masak esoknya sbb ada pra open house kat umh aku hari raya ke-4. Ceqita pra open house n tragedi yg menimpa aku di syawal ke-4 yg tu kita sambung di episod seterusnya. Tata.






Wednesday, 29 August 2012

satu hari di hari raya

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Thn ni giliaq raya belah en.khai. Tp kami semua sepakat nak blk beraya di kulim umh tok n tok wan belah abah.So ptg raya aku ada di tmn keladi tlg mak ani balut ketupat, mlm raya blk sat umh mak aku kendian baru blk kulim. Aku tak sedih pun kena beraya belah en.khai sbbnya aku n family mertua mmg rapat, aku dgn MIL mcm kwn2 ja....leh sembang apa saja dgn dia sbb dia gila punya sporting! Lgpun pas solat raya mmg wajib akn blk umh mak aku lak, mmg mcm tu la tiap2 thn. Kalu turn raya kg aku dulu, raya ke-3 baru blk umh family en.khai. Kot mana pun raya pertama aku akan ada di kg aku sendiri. Mcm tu la kalu kawin org dekat2 ni, senang nak ejas masa. Masa pun tak byk hbs atas jln, 30min ja dah sampai. Seb baik aku tak jadi kawin org jauh dulu, huahuahua.....

Lps solat raya n bermaaf-maafan kami gerak dr umh tok, singgah beraya di umh pak njang n mak long. Dekat2 area umh tok la jugak. Keluaq dr umh tok tiba2 keta tak leh start lak, ahhh sudah! baru ni dah tukaq bateri, apa lak yg rosak? Check punya check rupanya tak free gear, budak aqif la punya keja ni p tendang gear. Sampai kat kampung koi 11 lbh, terus singgah kubur. Aku dok teriak dlm keta je la sbb tak leh turun p kubur, en.khai n ank2 ja yg ke kubur.

Elok aku sampai ja umh mak, tak dan nak letak bontot lg tetamu dah sampai. Sblm ni pun dah ada tetamu yg mai. Umh mak mmg mcm ni tiap2 kali raya, pas solat raya ja mesti umh kena serbu. Seb baik la aku ada sana tiap kali raya pertama, sian mak kalu sorg2 nak melayan....nak harap ank jantan paham2 je la. Menu wajib mak mesti la mee rebus gear box.

 ni la satu2 nya gambaq family raya kami
gambaq tiap2 thn tak penahnya senonoh
thn ni tak cukup korum lak
aqil tak dpt dikesan di hari kejadian
ooohh ada org tegoq awat en.khai pakai kain pelekat?
laki aku mmg mcm ni, tiap2 thn tak penah buat baju melayu
dia lbh suka pakai baju raihan dgn kain pelekat
dia kata kalu buat sepasang baju melayu pakainya setahun 2kali ja
bkn leh pakai semayang jumaat pun, dia solat jumaat time keja pakai t-shirt je la


 dgn bonda tersayang
trademark mak kalu bergambaq, mana penah tgok kamera
malu la kononya....hehe


 bakal pengantin, bon n intan
mujoq ada intan hari tu, dia la yg tlg buat keja dapoq
tlg potong2 sayoq
mlm tu bon belanka kfc kdp semua pekerja, haha


 hah tudiaaa baru nampak rupa
dah ptg baru leh snap gambaq dia
muka sampai meqelit pulun melilau p kutip duit raya
dahi berpeluh2, dgn rambut bau hayaq semua ada
blk umh sat minum ayaq ja pastu sambung p kutip duit lg, aqil....aqil...


 saudara mara n jiran tetangga


 kwn2 bon


 my kazen


k.zu n family


Mmg ramai sgt yg mai umh mak hari raya pertama tu....mak ani, abah n adik2 pun mai. Kwn2 ayah, bakal besan mak, adik2 mak n ramai lg sampai tak dan aku nak snap gambaq semua, kalut dok melayan....tetamu mai sampai ke mlm, mlm tu dan la sat aku lari p umh mak lang kat guar perahu tgok tok minah. Mak tak ikut sbb dok tunggu tetamu. Tu je la cerita raya pertama kami, kat umh tok kulim langsung tak bergambaq pg raya tu, masing2 sibuk bersiap. Raya ke-2 tak dak ceqita apa, aku bwk mak beraya umh sedara2 dia kat penaga, gambaq yelek.....nantikan ceqita raya ke-3 je la nanti**bajet ramai sgt nak baca**hakhakhaktuiiii!







Tuesday, 28 August 2012

cerita sebelum raya

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Perghhh agak lama tuan tanah bercuti, hampir2 kelupaan aku ada blog. Ni nak start menulis blk rasa mcm tak reti pulak dah. Org lain dah laju bercerita pasal raya, aku baru nak start kisah seblm raya. Apa2 je la janji ada gak cerita.....


 lg 3 hari nak raya baru sofa sampai
tu pun setelah aku mengamuk sakan, kalu dak depa nak hantaq lps raya
gila ka hapa aku order masa awai2 posa nu
apa hal ntah lembab nak mammmm........
katanya brg dah sampai (brg dr kl) tp depa tak leh nak hantaq sbb trip dah penuh
peduli hapa aku trip penuh ke dak, yg aku tau aku nak brg aku sampai sblm raya
ptg khamis tu brg2 dah selamat sampai


 sampai sekali dgn set rak@kabinet tv ni


meja mkn sampai awai sikit sbb hat ni beli kat kedai lain
plastik x buka lg bkn sbb cewi ye, tp malas nak buka sbb ank2 aku suka calit makanan kat kerusi


pg2 jumaat koi 8pg aku dah terpacak dpn umh mak
blk nak tlg dia balut ketupat
balut awai sbb sabtu tu nak tlg MIL aku lak balut


pas siap buat ketupat, bwk mak p shopping kat kepala batas
singgah kat IPD sat sbb nyut nak bg kek lapis sarawak
mmg peberet aku la kek lapis sarawak ni
minggu last posa tu nyut kena handle kes apa tah kat sarawak nu, so dia teringat nak beli kek lapis ni kat aku.....tq nyut!


ptg tu buka posa semua beli ja sbb letih balut ketupat n shopping
adik aku belanja nasi ayam terbaik dr pokok sena
mlm tu pas buka posa tlg mak cabut bulu ayam lak
besa la raya2 ni wajib la mak sembelih ayam dia barang sekoq dua


kisah hari sabtu.....awal2 pg aku dah sampai umh mak ani (MIL)
tlg dia balut ketupat....5kg wei, sampai tak dan nak snap2 pic punya la bz hari tu
5kg ketupat tu termasuk yg aku punya utk buat open house raya nti, tu yg byk sgt tu
pas siap balut semua, aku p lukis inai lak
gigih en.khai n adik ipaq aku p teman, keh keh keh....
pas buka posa bersiap2 nak blk kulim kampung abah
kali ni semua sepakat nak beraya umh tok n tok wan
otw blk kulim singgah umh mak aku dulu mkn sate
acara wajib kot kat kg, tiap kali mlm raya mesti depa order sate
mkn ramai2 kat surau


sampai kulim dah lewat
yg lain2 semua dah letih tunggu kami depa start dulu buat bbq


kami sampai2 ja semuanya dah siap
cuma tadah mulut ja nganga n mkn, hehe


plan nak buat bbq mlm raya ni dah lama rancang
semuanya paksu yg handle
kami tinggai bawak badan ja


pakcik n.paksu
paksu yg baju biru, tukang buat rencah2 semua
tp pg tu kalut kol aku tanya resepi, haha


budak 2 ketoi punya sakan la mlm tu pulun dok main bunga api
tok cik depa lak amik stok bunga api n mercun belambak2 dr perlis
mmg pekak telinga la mlm tu dgaq mercun berdentum2


ramai jugak yg join mlm tu
family pakcik, family pak njang n family pak lang
paksu ja yg single mlm tu sbb maksu blk beraya di kg
paksu tak ikut sbb seronok kami blk beraya umh tok n tok wan
alololo terharunya!




TAMAT







Tuesday, 14 August 2012

Iftar di D'Jetty 8 beradik

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Ahad baru ni mmg dah plan nak makan ikan bakaq kat restoran D'Jetty 8 beradik kat jeti merbok. Pulun google nak cari no fon restoran nak buat tempahan tp tak jumpa, so terpaksa gagah p tempah sendiri kat restoran. Pas buat tempahan blk lepak2 kat umh, koi 7 baru gerak p restoran blk.


sampai kedai koi 7.20, org dah penuh
seb baik buat tempahan awai, sampai2 ja makanan dah siap terhidang
sbbkan masih ada masa lg nak tunggu time berbuka, maka marilah kita berphotogedik anak beranak
**muka dah besaq talam ada hati lg nak bergambaq**


budak ni sampai2 ja dah kelupoq lapaq
mkn nasi sepinggan hbs okeh!
pas mkn aqil cakap "abg tamau dah nasi, abg nak sambung blk posa"
wakakaka byk la hg punya posa aqil weh!


sian budak mata lobam ni
lobam yg tak dpt dikesan....
bila tanya dia kata abg buat
bila tanya abg, dia kata adik jatuh longkang
tah mana 1 betoi pun tatau la
tak perasan pun lobam ni, bila aqif mangkit tidoq pg tu tgok mata dia dah biru


menu wajib en.khai kalu nak makan ikan.....semestinya siakap 3 rasa
mcm besa siakap kedai ni tak penah menghampakan
sekoq ni 36 hengget
aqil pulun mkn ikan ni sampai jilat kuku
aku nak tambah pari bakaq cicah ayaq asam tp tadak lak


selalu kalu mkn ikan mesti gu dgn tomyam campoq
tp sejak posa ni dah cemuih mkn tomyam
blh kata selang sehari kami sahur dgn tomyam, beli kat kedai siam di tmn ria
so nak ubah kelainan kami order sup perut....mmg terangkat sup ni, sodap!


sayoq yg jugak wajib kalu mkn ikan, kailan ikan masin


kerabu sotong....selama ni aku tak penah mkn lg kerabu sotong
saja order sbb nak tau rasa dia mcmana, ok la sedap!





Semua2 yg kami mkn di atas tambah dgn ayaq laici, ayaq tembikai, barli ais dgn 4 pinggan nasi berharga rm60, ok la murah n sedap. Mmg berbaloi! D'Jetty ni mmg dah jadi port kami laki bini kalu nak mkn ikan bakaq selain dr tanjung dawai. So sapa2 yg tak besa lg mkn ikan bakaq kat D'Jetty ni wajib p try, makanan dia sedap n harga dia pun murah.







Monday, 13 August 2012

ayam percik air tangan bonda

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Jumaat baru ni aku blk kg, kuaq awai pg sama2 dgn en.khai dia tinggai kami kat kg n terus p keja kat batu kawan. Time sahur pg tu aka dah siap2 perap ayam utk bwk blk kg n dah diap pesan kat mak suh buat kuah percik ptg tu. Tghari tu kuaq p bank dgn adik n mak aku, nak p tukaq duit tp org bank kata time tukaq duit hanya pukoi 9-11pg ja, sudahnya tak tukaq2 lg pun duit raya. Tp smlm dah bg duit kat FIL aku minta tlg dia tukaq hari ni, harap2 ada lg la duit. Pastu pusing kepala bataih cari baju n aku tersambaq lg selai baju kurung. Cukup la 2 lai ja baju raya aku, beli byk2 pun bkn aku nak pakai sgt baju kurung, kenduri pun jarang dok p, muahaha......

 sampai umh dah koi 6
kelam kelibut adik aku p cari arang
aku dah bwk blk kuali grill, ingat nak panggang ataq dapoq gas ja tp adik aku belagak, dia kata tak sedap....dia kata guna arang lagi sedap, ok sila la bakaq sendiri
awek ada kat sebelah baru semangat sikit nak buat gheja....


 bertungkus lumus mamat ni bakaq ayam
sambil2 bakaq sambil2 lari p kat depan pasang lampu lip lap


 sudahnya.....ayam hangit!
tp hat hangit ni la jd rebutan....


 sbbkan mak aku tau menantu dia (en.khai la mana ada menantu lain dah) hantu siakap, maka mak bakaq jugak siakap 2 ekoq...
perghhh....tgok gambaq ni dan2 ayaq lioq jatuh tup tap tup tap


 menu di hari kejadian.....koteow kerang (aku goreng), cucoq udang n murtabak (en.khai beli), ayam percik n ikan siakap bakaq


kuah percik terbaik di dunia!
mmg tiada tandingan masakan mak aku....
hat juai kat PARAM pun kalah
jumaat ni blk sana lg, nak tlg mak balut ketupat
nak suh mak buat ikan kembung percik lak.....waaaaaaaa tak sabaq!
bkn tak sabaq nak mkn ikan percik tp tak sabaq nak balut ketupat
aku blh majuk kalu mak tak ajak aku balut, kehkehkeh....







Sunday, 12 August 2012

berbuka di pizza hut

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Khamis baru ni malaih masak lg, so ajak en.khai berbuka kat luaq. Sbbkan lama sgt tak mkn pizza, sejak pindah blk sp tak penah jejak pizza hut lg so decide nak p mkn kat village mall sbb yg tu ja yg terdekat dgn umh. Sampai sana dah koi 7 lbh, meja semua dah penuh....seb baik ada 1 je lg meja kosong....fuhh lega!


peberet sepanjang zaman



blueberry fizz yg nyaman....

 wahh tatau lak aku ada kids eat free ni, nampak sgt lama tak masuk pizza hut.....
kalu order lbh dr rm20 dpt la satu set free
so aku pilih set kidz chicken pineapple pizza, dpt sekali dgn ayaq soya

sian aqif....masih gagal nak buat peace
masih lg dgn peace 1 malaysia dia

hat ni hantu pizza
sebijik pizza hat kecik tu dia leh bantai hbs sorg dia



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...