Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, 24 December 2012

Bebola roti@roti kepal

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Lama kan tak share resepi kat sini. Hari ni aku nak kongsi 1 resepi yg simple tp best. Salah 1 menu yg aku buat masa tetamu bertandang sabtu lps. Rata2 ramai yg puji sedap. Rasa mcm dah penah share resepi kat sini tp bila cari tak jumpa lak, maknanya mmg tak penah lg la ada resepi bebola roti ni dlm blog. Kat pesbuk mmg dah lama aku share. Nama menu mmg hemtam sendiri la sbb resepi ni pun resepi reka sendiri. Penah dulu lbh kurang 10thn lps kot, aku makan benda alah ni kat umh sorg kwn. tp tak penah tanya apa nama dia n mcmana resepi dia. Sbb tak penah teringin pun nak buat. Tp bila blk umh dok terbayang2 lak kesedapan dia, so try n error. Cuba buat berdasarkan apa yg aku mkn kat umh kwn dulu. Ehh melalut lak dok ceghita, jom la tgok resepi dia.



1st sekali bancuh tepung (gandum) dgn air. Masuk 1sb sos tiram, garam sikit gula sikit, serbuk kunyit sikit. Kepekatan agak2 la, jgn cair sgt nti adunan tak lekat kat roti


carrot+bawang+daun bawang....semua dipotong dadu. Potong kecik2 ye nti tak masak lak kalu besaq2.
Boleh jugak kalu nak tambah isi ayam ke, udang ke....tp kena potong kecik2 jugak la



campurkan sayur2an tadi dlm adunan tepung


roti gardinear yg jugak dipotong dadu...ehh semua benda pun kena dadu kan, boleh jugak bg nama cucoq dadu ni....hehe



hah bab nak kepal ni la ramai yg tatau. Kwn aku besa buat tp failed kat sini.
cara dia mcm ni, letak 1sb adunan tepung dlm timbunan roti pastu tutup atau dlm bahasa utara kata "kambus" blk dgn roti pastu kepal2 sampai dia jadi bulat.


ni la hasil dia lps dikepal....kalu adunan tepung tu kita letak byk maka besaq la bebola yg dihasilkan.



dah siap kepal, gorengkan dlm minyak yg panas tp api kena slow hbs sbb roti kan cpt garing, takut nti isi dlm tak cukup masak lak. Masa goreng ni perghhh mmg bau dia sgt menggoda.



SELAMAT MENCUBA!










4 comments:

Rashidah Raja Ahmad said...

sedapnye T_T

Siti Shuhadah said...

yeayyy..nanti nak try jugak..tp, bab kepal2 tu cam susah jer...

lieyalatif said...

wahhhhhhhh menarik2...leiya selalu ade roti tak abis dlm peti ais tu...asik2 buat puding roti boring sudahhh huhuhuhu....so lepas ni leh laa buat gini...nampak sedap tuh....

MiYOKO SuKi said...

uiisshhh....sedp niii..nk kena wat gakk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...