Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, 17 December 2012

majlis sambut menantu di melaka


Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Plan last minit nak p melaka ni sbb en.khai tgh bz lani susah nak cuti. Tp sbb kesian kat pak lang n mak lang yg mgharap kami dpt sama2 memeriahkan majlis sambut menantu ank depa di sana....terpaksa gak en.khai korbankan cuti dia...ala sehari je pun, sabtu tu je dia cuti...ahad tu elok sampai2 ja dr melaka terus dia p qheja. Jumaat mlm kami sekeluarga bertolak ke melaka. Semua pakat berkumpul di kulim, umh pak lang. Adik badik sebelah abah semua p kecuali pak cik sham ank bini ja yg kena tinggai sbb kena jaga tok n tok wan. Mmg best bila berkonvoi ghamai2 ni, setiap RnR kami singgah....biasa la bila bwk org tua2 ni asyik nak terkucil ja. 

Sampai melaka lbh kurang koi 7.30 pg, pengantin siap2 dah tunggu nak bwk kami ke chalet. Chalet dlm kg pengantin lelaki juga, kg nelayan di kuala linggi. Pengantin lelaki dgn baik hatinya mensponser 2buah chalet utk kami, ye la p ghamai2 mana nak muat kalu sebijik ja...plg best chalet dia betoi2 berdepan dgn laut. Buka2 pintu ja....lautan biru tersergam indah. Elok lps bekpes pg tu, kami ghamai2 p terjun laut. Mak lang awai2 lg dah habaq kata chalet berdepan dgn laut, aku blh pulak lupa nak bwk baju mandi. Sian en.khai tak leh mandi, aku n ank2 belasah ja mandi pakai baju yg pakai mai mlm tu. Tak peduli dah, janji boleh mandi....lama kot tak mandi laut.



yezzzzaaa....kami bergembira!! mak lang (mak pengantin pompuan) kemain lg dok telentang dlm ayaq sambil berpeace2 bagai. Aku kata kat mak lang, control2 sikit takut nti besan malu nak mengaku besan! haha....kuaq ajaq punya ank menakan.


ank2 sila pakai baju tidoq, mama lupa bwk baju mandi. Masa ni dok mamai2 lg baru bangun tidoq


bila kaki dah jejak ayaq, apa lg...yaribba yaribba la...


nampak org sampai hujung sana? hah tu semua rombongan cik kiah kami la, pantai pg tu kami yg konker semua.... awai lg masa ni baru koi 8pg, org lain sedap lg dok tidoq....puak2 jakun ni lak pulun berendam dlm laut


en.khai tak leh mandi, aku la yg teruk melayan budak2 ni


penat wehh nak kepung budak 2 ketoi yg tak gheti dok diam ni. Dlm dok kepung tu pun dah bergelen2 depa telan ayaq masin!


 mak dugong besama ank2 ikan


pass adik kat mak ani, aku jaga aqil sorg ja....tadak la termengah2 sgt


 paksu n yati (adik pengantin)


 mujoq ada mak ani leh tlg tgokkan budak2....mak ani pun lupa nak bawak baju, sbb tu la kemain lawa lg baju mandi dia....hehe


 pak njang


 puas gila dpt mandi laut hari tu....lps gian sbb lama tak dpt mandi. Kami start mandi dr koi 8 sampi koi 11, tu pun sbb matahari dah naik n nak siap2 p kenduri....kalu dak, mau berendam sampai ke ptg gamaknya!


 budak2 ni mmg kenyang telan ayaq masin....sudahnya mlm tu masa otw blk, dua2 pakat muntah ayaq laut!


 seronok la depa ni kalu boleh main ayaq....3jam berendam, naik2 ja hbs kecut semua yg ada! haha


 mata pedih kena ayaq masin


 koi 1 tghari kami ghamai2 berarak lak ke umh pengantin lelaki...tak jauh pun dr chalet, dlm kg tu jugak


 2 ketoi ni ja gambaq pengantin yg ada. Time ni aku n en.khai tension gila, abg n adik dok buat perangai. Dah la tgh panaih lit2, budak2 dok bantai gheyau sbb tidoq tak cukup, nak mkn pun tak kenyang senang.


 koi 4ptg gerak keluaq dr chalet nak ronda2 bandar melaka, sampai bandar hilir lbh kurang koi 6ptg. Gila babas punya lama padahal bukan jauh mana pun, semua ni penangan cuti skul la. Aku mmg menyampah kalu mai melaka time cuti skul@public hiloday, dah la bandar dia kecik....keta lak berpusu2, mmg sgt ketara dia punya jammed tu.


 gambaq beca ja byk pun aku tangkap...plan mulanya nak naik cruise n menara taming sari, sudahnya impian berkubur begitu saja sbb tak sanggup nak beratoq sampai 2-3line punya panjangnya. Seb baik la semua tu aku dah besa naik, ye la thn ni saja melaka dah 4kali aku p....tak la ghasa ralat sgt kalau tak dpt naik pun. Yg ralat pun sbb tak leh minum coconut shake, sama la jugak org punya ghamai sampai tadak tempat nak parking.


 ronda2 kat bandar hilir sambil shopping sementara nak tunggu maghrib


ewahh kemain lg budak ni dok buat peace, mcm la aku nak tangkap gambaq dia...org nak tangkap gambaq beca lawa tu ja


 time ni dah senja....tgok la keta berduyun2, maunya tak jammed.


 teringin nak naik taming sari ni waktu mlm, lps maghrib ingatkan dah tak ghamai org ghupa2nya lg byk! Tak sanggup nak tunggu dah sbb nak kena bertolak blk awai, en.khai kena keja esoknya.


cantik ja beca ni waktu mlm....kemain laju lg org tu bawak siap hon kuat2 suh kami bg laluan.





Hujung bln ni kenduri kazen aku lak kat kl, buat kat tmn tasek titiwangasa. Kalu tadak aral apa insyaallah ke kl pulak kami. Huhu, letihnya lahaiii kalu cuti jauh2 tp p sehari dua ja. Rasa tak berbaloi, budak2 pun asyik meragam sbb tak cukup tidoq. Ni pun kami 3 beranak dah start demam2. Cpt baik ank2, kalu demam nti tak leh p kl! huahuahua.....










No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...