Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, 28 February 2013

Bubur Berlauk

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Baru ni anak cacing dlm perut teringin sgt nak mkn bubur berlauk. Bubur berlauk plg sedap penah aku mkn opkos la kat kg baru, kl. Kat kedai amir pintu gerbang (kedai sepupu en.khai), selain nasi berlauk dia sedap nasi lemak dia pun mabeles. Dulu masa dok kl mmg kerap la p mkn kat sana.

Seb baik kat sp ni adik abg amir tu ada buka kedai kat tmn ria indah. Ehh bukan kedai la, tp dia buka lori tepi jln betoi2 dpn kedai BTM (Baju Tradisional Melayu). So kalu sesekali teringin nak mkn bubur berlauk mmg aku p tala situ ja. Tempat lain takat ni mmg tak penah lg jumpa yg ada juai bubur berlauk ni.



satu set ni rm6.50, mmg byk gila. Kalu tamau amik set blh pilih lauk apa kita nak, nti tukang masak buatkan.



bubur nasi didatangkan sekali dgn teloq masin.....apa barang mkn bubur berlauk kalu tadak teloq masin kan, tak stim nak mkn....kahhhhhh!



ikan kering masak pedas....kot? Sbb rasa pedas2. Ikan dia campoq mcm2 jenis, ada ikan besaq, ikan bilis kecik n ikan panjang tu....tp hat ikan panjang tu aku geli nak mkn, nampak ekoq dia mcm cicak! wakaka.



sayoq sawi kontot (tatau nama dia) + cendawan masak sos tiram



kasi campoq semua.....nalaaaaa punya sedap!











Wednesday, 27 February 2013

Mimpi Pelik

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara



Hgpa penah dak dok mimpi benda yg sama.....berulang2? Aku selalu sgt mimpi benda yg sama....boleh kata dah bertahun aku dok mimpi benda tu. Dlm sebulan kdg2 sampai 2x aku termimpi2. Aku mimpi helikopter selalu berlegaq2 kat bumbung umh, mmg dekat sgt2 dgn bumbung. Dan dlm mimpi tu aku blh agak yg heli tu mengalami kerosakan n akan terhempas. Tak lama lps tu mmg betoi pun heli tu terhempas. Tp tak penah sekali pun dlm mimpi tu, heli tu terhempas atas bumbung umh. Selalunya, terhempas n terbakaq dekat2 kaw berhampiran umh.

Apa yg pelik sgt pasai mimpi tu adalah.....kejadian mesti berlaku kat umh mak aku kat kg. Setiap kali mimpi heli terhempas tu mesti berlaku kat umh mak aku. Tak penah pulak mimpi terhempas kat umh aku di sp ni. Dah byk kali aku gugel mencari apa makna mimpi tu tp sampai lani tak dpt2 lg jawapan. Mmg mimpi ni selalu menggangu aku....buat aku terpikiaq pasai apa aku selalu mimpi benda yg sama, pasai helikopter terhempas. Pasai apa heli? Bukan kapai terbang? Pasai apa kat umh mak aku, bukan tempat lain? Aku ada tanya mak, tanya en.khai apa maksud mimpi tu tp depa sendiri pun tak tau.

Ada sapa2 yg pandai mentafsir mimpi? Blh habaq apa makna mimpi aku ni?







Tuesday, 26 February 2013

Hari Terakhir di Kelantan

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Rasa malas nak hbskan ceghita cuti2 pantai timur ni sbb laptop pinky aku rosak baru2 ni. Terus tadak mood nak tulis blog. Blh ja nak hapdet guna fon tp mana stim nak mgarang ayat, kahhhhh! Si pinky dah pun selamat dirawat, melayang jugak duit sbb hard disk rosak. Hamboiii bulan ni saja duit laju mcm ayaq paip aihhh. Ada 1 lg benda yg aku beli yg gunakan duit yg agak byk, tiap2 bulan pulak tu kena beli....syg duit oiii tp utk kebaikan aku terpaksa relakan. Tp buat masa ni tak leh lg nak kongsi gapo dia benda tu....tunggu la nti bila dah bersedia akan ku kobarkan di sini. 

Sambung blk episod akhir cuti2 anibeseri kami. Hari rabu tu dah nak kena blk dah sbb khamis en.khai dah start keja. Aqil lak hari selasa lg dah start sek tp terpaksa la ponteng 2hari. Lps check out hotel terus ke kota bharu cari mkn, brunch sekali la sbb kuaq pun dah lewat. Hati meronta2 nak mkn kat yati ayam percik. Dulu besa mkn sekali kat sana masa aku kapel dgn budak kelantan dulu tu, dia la yg bwk p. Mujoq ada papago, tadak la kami sesat barat cari kedai mkn tu.

Lps perut dah sengkak, terus ke pasar siti khadijah. Kat sini beli baju utk budak 2 ketoi, kain telekung n kain batik utk mak n mak ani.  Utk aku mmg tak beli apa dah sbb mlm sblm tu aku dah shopping kain baju utk diri sendiri sampai lupa ingatan kat bazar wakaf cek yeh. Plannya lps ke pasar siti khadijah nak ke Pantai Cahaya Bulan, nak p pekena menatang celup tepung. Tp sbbkan perut masih lg kenyang n tgok jam dah koi 3ptg time tu, terus en.khai ajak blk sbb takut sampai lewat. Aku mmg tak berani nak lalu kat hutan grik tu kalu tgh2 mlm. Maka kali ni mmg tak jejak langsung la kat PCB, tak kisah pun sbb PCB bukan best pun....kahhhh!

Layan gambaq la.....semput dah cheq nak ceghita byk2.



kat bilik hotel tgh siap2 nak check out. Budak kecik ni lani tgh gila nak buat ghambut "zain hakimi". Ekceli dia bukan tau pun ghambut zain hakimi tu pedia tp dia suh aku sikat bg jd ghambut otomen. Mama dia yg lbh2 perasan mcm ghambut zain hakimi, haha....ampunkan hamba penunggu gua.



 akhirnya.....setelah sekian lama, kaki aku jejak lg kat sini. Masuk kedai ni dan2 teringat ceghita lama....hohoho



 aku sampai tepat2 koi 12tghari tp lauk byk yg tak masak lg. Melangut dekat 1/2jam jugak la tunggu nasi n lauk masak. Apa ni....tulis kat situ buka koi 12? Dah la pekerja semua muka ketat, seb baik la kami dah lapaq tahap cipan, malaih nak p cari kedai lain dah....mau tamau gagah jugak la SABAQ mgadap muka2 ketat ittew.



 order nasi putih 3 pinggan utk bapak n anak2. Aku mkn nasi kerabu, nyum nyum hilang sudah kempunan. Lauk amik ayam percik (seketoi besaq), gulai kawah, bergedil n ikan percik (sekoq). Bg aku ok la lauk2 dia, sedap jugak tp en.khai tak bopa suka sbb dia kata kuah percik tu manih. Semua yg kami mkn sekali dgn ayaq, rm32. Murah ka mahai?



 kurang kick sbb nasi putih....mengkalau nasi biru ni, lg stim time mkn. Apa ni dr tadi asik dok sebut stim ja



 pasar siti khadijah.....aku perasan tak ghamai org kali ni. Selalu kalu mai time cuti mcm ni mmg berasak la kat dlm ni



 lps shopping apa yg patut kat dlm ni kami pun meneruskan perjalanan pulang. Mmg tadak la nak singgah rantau panjang ka, pengkalan kuboq ka....cari bala semua tu, satgi tak pasai2 sambung shopping lg. Poket dah kempis, udah2 la tu....moh le kita blk.



 tudung recycle ye, 2hari pakai tudung yg sama sbb malas nak iron tudung len. Masa blk ni singgah sat kat jeli sbb nak jumpa kekasih kwn lama.



 masa sampai kat tanah merah ni baru teringat kopok lekor tak beli lg. Masa kat tganu ritu sempat beli kopok kering ja. So singgah sini sat beli kopoklekor  n kopok kering kelantan pulak. Byk jugak beli, utk kami utk mak n mak ani. Kopok lekor dia tadak la sesedap kopok lekor tganu tp blh la dr tadak.



 ni la mekda bff  aku masa uum dulu. Dulu aku n mekda selalu p mana bersama2. Penah dulu masa cuti sem mekda mai duduk kat umh aku di kg, kami sama2 keja kat kilang sony, cari duit poket.



 mekda bwk mkn roti tempayan kat pekan jeli. Kwn aku ni baru pindah dr kota bharu ke jeli sbb ikut asben dia keja kat sana.



 kalu turun kelantan mmg wajib aku cari mekda ni n k.sya (ex-rumet)



 perhatikan aqil dgn aksi gegeh dia, hehe


en.khai n mekda mkn roti tempayan, aqil mkn nasi ayam, aku lak order ayam bakaq utk ratah. Mkn sama2 mekda, dia cuit ayam aku....aku curi roti dia. Teringat lak masa study dulu, selalu mcm tu la kami....berkongsi2 mkn, maklom la masa tu kan zmn kesusahan. Hihi.



Lps jumpa mekda tu, masuk2 keta ja terus budak ni pengsan.




hat ni pun sama.....letih lettew!




hasil 4D3N bercuti.....2hari aku mendobi.




Mcm tak best je kan cuti2 kami. Tak kemana sgt pun sbb cuaca tak cun lgpun dah selalu sgt p pantai timur.  Byk tempat dah penah lawat sblm ni. Cuti ni lbh kpd nak rehat2kan minda ja. Tp kami laki bini mmg suka tganu n kelantan, lg2 tganu sbb suka sgt pantai dia tp takut tgok ombak. Masa otw blk tu masa kat hutan grik terserempak pulak dgn gajah. Sekoq ja, dok tunggu tepi jln nak lintas. Menggedik budak2 dlm keta seronok nampak gajah. Aqil siap tanya "mama, pasni nampak tiger pulak ka?" haha......byk la hg punya tiger, ingat zoo ka? Lps pada hutan grik tu kami stop sat singgah mkn n solat, sampai umh dekat2 koi 12. Esoknya aqil tak p sekolah pun sbb "liat" nak mangkit, aku pun sian tgok dia sure letih punya. Sekian saja la ceghita cuti2 kami. Hingga berjumpa lg di lain siaran.....daaaaaaa!








Monday, 25 February 2013

Ulangtahun Kelahiran dan Kematian

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Hari ni 25/2/13 merupakan ulangtahun kelahiran yg ke-32 buat suamiku tersayang. Tak plan lgpun nak celebrate kat mana, tp smlm dah celebrate ghamai2 dgn org awam kat padang LHDN, haha. Ritu member blog, nida ada ajak keluaq ghamai2 dgn geng blogger jumaat ni.....ingatkan blh la nak tumpang sambut besday en.khai sekali p mkn ikan bakaq kat penang tp aku mcm tak leh nak join ja sbb ada misi penting yg harus dilaksanakan masa tu. So pospone dulu la kot bab celebrate ni....ala en.khai ni bukan kisah pun pasai besday dia, kalu aku ajak dia p mkn nasi kandaq pun dia dah suka sgt, haha.


Abah....mama doakan semoga abah dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki dan semoga sentiasa dibawah lindunganNYA. Terima kasih krn selama ni abah tlh menjadi suami n ayah yg terbaik buat mama n anak2. Terima kasih jugak buat mak ani n abah man krn berjaya mendidik ank sebaik abah. Kami semua sygkan abah....


Hari ni jugak genaplah 26thn pemergian ibu yg tercinta. Semoga roh ibu tenang di sana. Sbb tu la tiap kali tiba besday en.khai, aku tak beria nak sambut. Di sebalik kegembiraan nak sambut besday tu terselit jugak kesedihan teringatkan ibu. Dah lama ibu pergi tinggalkan kami. Wlpun masa dia tadak tu aku kecik lg, tp ingatan aku kat dia tak penah padam. Dia yg lahirkan aku, yg besarkan n jaga aku selama 6thn. Aku dah cari gambaq arwah nak tepek kat sini tp tak jumpa. Tp ramai yg kata muka arwah sebijik muka aku. Tah, aku pun dah lupa sbb aku kecik lg masa tu. Al-fatihah utk arwah ibu, zoriah bt ali.










Friday, 22 February 2013

Dari Terengganu Ke Kelantan

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Hari ke-3 merupakn hari last di tganu sbb nak melencong ke kelantan pulak sblm pulang ke pangkal jalan sg petani. Lps Check out terus p bekpes kat area dataran syahbandar pastu terus menuju ke pasar payang. Lps shopping apa yg patut, meneruskan perjalanan ke bukit tok beng nak beli kopok lekor yg pemes amos tu. Tp tadak rezeki la gamaknya sbb tak sanggup nak berator, org punya la ramai. Kempunan nak ghasa kopok lekor sedap di tganu.

Lps tu ingat nak singgah kat masjid kristal tp hujan turun dgn lebatnya. Seb baik byk kali dah p masjid kristal, tadak la sentap sgt tak dpt p kali ni. Dah asyik hujan ja malaih dah aku nak menyinggah2 lg, terus ajak en.khai p kelantan terus. Tp wajib la ikut jln pantai. Best, sepanjang jln ada ja pantai....mcm2 nama.

Sempat singgah kat pantai rhu sepuluh ja kat setiu, pantai lain mmg tak dpt nak tgok sbb sepanjang jln asik hujan ja. Sampai kat kelantan lbh kurang koi 5, terus check in. Kami tidoq kat wakaf cek yeh sbb senang nak shopping kat bazar dia, hotel kat2 situ ja. Jln kaki ja p bazar.

Mlm tu jumpa dgn ex rumet aku masa uum dulu, K.sya. Waaaa rindu bangat aku kat dia, dulu dia la yg ghajin layan sewel aku ni. Hikhikhik.


kat pasar payang ni pun hujan jugak tp renyai2. Harap maklom ye cuti2 mcm ni parking adalah azab. So, aku dgn aqil ja yg turun shopping, en.khai dgn aqif sila tunggu dlm keta. 


hambikkk kooo! terus terduduk bila nampak otomen di dpn mata. Tp mama dia kejam, tak beli pun.....otomen 3-4 ekoq kat umh pun ada yg putuih kepala, hilang kaki, putuih tangan....lg ada hati nak suh aku beli lg. Jgn harap!


kerlasss sgt kopok lekor bukit tok beng ni, siap ada no n kaunter lg. En khai kata dah mcm sistem bank pulak. Tgok la no bopa yg kami dpt. Pekerja situ ckp no kami akan dpt kopok dlm pukoi 4 mcm tu padahal masa amik no ni baru koi 11 lbh. Hoiii tak sanggup la nak tunggu lama2, pakai mlm la sampai kat kelantan nti.


ni kat pantai rhu sepuluh, setiu. Dulu pun penah singgah sini. Tp kali ni aku rasa lain sgt pantai dia, en.khai pun cakap mcm tu. Mcm pantai yg penuh misteri....menakutkan. Tah aku pun tak tau nak ceghita lagu mana


dok sat ja pastu.....mendung berarak kelabu


dan.....hujan pun turun membasahi bumi.


tp sblm hujan tu sempat jugak melantak kopok lekor kat pantai. Beli dekat2 area kedai tok beng tu jugak....sedap, terasa ikan dia.


ni dah sampai kelantan.....pantai irama kat bachok.


stop sini mkn satey ikan lg dgn sata. 1st time aku mkn sata, sedap! Ehhh kat tganu tak jumpa lak sata.


pantai dia tak cantik la....ayaq kotoq, nampak berselut



dah sampai wakaf cek yeh....di sini la tempat penginapan kami


lahaiiiii....buat2 mesra ye, hakikatnya? Yang adoooo....


gambaq ni mmg tak boleh blahh! haha....nampak mcm depa 2 ni baik sungguh, padahai dua2 kaki kelai


ptg tu plan nak p PCB pekena menatang celup tepung lg tp cuaca nampak mendung. So singgah sini la dinner siap2. Elok masuk dlm kedai ni terus hujan.


pekena sup urat keting, ayam goreng kunyit, kailan ikan masin n teloq dadar


Koi 9mlm k.sya mai kat bazar. Kami jumpa kat kedai mkn area2 situ. Ni la k.sya rumet aku dulu. 2thn aku dok sebilik dgn dia kat kolej TNB


asben n anak dara k.sya


 kat bazar



Best dok Dinasty Inn ni sbb hotel dia betoi2 berdepan dgn bazar wakaf cek yeh. Mlm tu bopa kali aku turun naik hotel sbb tak puas hati nak shopping. Asal naik bilik ja teringat kat baju aku tgok kat bazar tu, turun pulak p beli. Pastu naik bilik tak puas hati lak dgn kaler baju, turun pulak tukaq. Haha, mmg best. Mula2 shopping dgn en.khai sekali pastu budak2 buat perangai, last2 aku naik bilik dgn ank2....en. khai turun shopping sorang pastu dia naik bilik aku lak turun sambung shopping. Baru la dpt hbskan duit dgn aman damai, hamboiiiii! Okeh la nti sambung lg episod akhir percutian kami.

















Thursday, 21 February 2013

TERENGGAU Part 2~jejak kasih

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Hari ke-2 di tganu....Plan asainya kami nak ke pulau redang di hari ke-2 ni. Hajat nak bermlm kat sana smlm. Tp sbbkan cuaca tak bopa nak cun, asyik hujan semedang tambah lg gelombang ombak yg sgt menakutkan, aku bgtau en.khai aku tak berani nak naik bot bagai nak ke pulau nun. Mungkin lain kali la kot, mai tak kena time.

Tghari sikit kuaq lepak2 kat pantai batu buruk sambil pekena satey ikan. Tak puas nak bersantai tiba2 hujan, maka kami terus gerak ke masjid terapung. Alang2 dah nak masuk waktu zohor terus solat situ terus. Dok wassap2 dgn sorg kwn blogger ni nak jumpa...dia suh tunggu kat masjid terapung tp sbbkan lama sgt tunggu, aku ajak en.khai ronda2 kat dataran syahbandar dulu. Lps tu patah blk mai masjid terapung jumpa dgn kwn ku ittew.

Terus dia bwk aku ke pantai teluk ketapang pekena menatang celup tepung. Ni semua pengaruh dr blogger ina achik la ni. Jom layan gambaq senang sikit aku nak cehgita.....

ala omel omel mama ni....**matiklapujianaksendiri** tak lekang dgn bobo dia


manihnya senyumanmu....


kat masjid terapung


tganu peace yoooo


keciknya dunia....boleh lak terjumpa kazen en.khai dgn kwn2 dia kat masjid terapung. Depa pun dr sg petani gak, baru blk dr pulau kapas. Depa habaq tak best kat pulau time tu sbb ayaq keroh. Ok la dgaq mcm tu, tadak la rasa ralat sgt tak leh p redang.


time ni tgh tunggu member blogger tu...bosan sgt layan amik gambaq si aqif ni. Time ni abg tgh pengsan dlm keta sbb tu tadak gambaq dia




jeng...jeng...jeng....nindia blogger pemes yg dimaksudkan, mimy hamid n family



huru hara jugak jumpa ptg tu...dgn aqif buat perangai tidoq tak cukup, si fayel lak dok muntah2


tercapai jugak hajat nak mkn menatang celup tepung ni kat pantai teluk ketapang

 
sutun celup tepung....kami dok kalut sembang, tgok2 sotong ni dah licin aqil buat keja sorg2....haha sedap sgt lettew!


udang celup tepung....semua order utk 2 hidang


ikan celup tepung.....sedap gila sbb isi dia manis, ikan fresh. Semua yg celup tepung mmg sdap sgt2, rapuh krup krap sampai serdak2 dia pun hbs lincin kami balun.


Selain dr menatang celup tepung ni kami semua pakat mkn nasi goreng. Tp servis lambat ya ampun sbb org ramai.


si budak masam baru lps muntah. Fayel sombong dah tamau kat aunty ina dah...


aqif moody tak cukup tidoq


sian fayel....lps minum susu ni dia muntah lg, seb baik tak kena baju aunty ina....hikhikhik


fayel buat derkkk ja, mama dia yg ober! huahuahua


lps perut kenyang moh la kita berkejaran di pasiran pantai pulak


mimy n family. Makasih megat belanja mkn ptg tu, moga makin murah rezeki


bapak2 mithali ni....bini2 pulun meyembang, depa lak rajin melayan ank


org penang dan org keyel menjejak kasih di tganu. Ekceli mimy blk umh mertua dia kat ajil, tu yg blh jumpa tu.


bersama ank burung masing2

 
keluarga kecilku....

 
pengantin lama yg bermoodkan mcm pengantin baru....kata mai sambut anibeseri kan, harus la mood ala2 org baru kawin!kahhhhh.


aku pulun sembang dgn mimy sampai tak perasan hari dah gelap. Boleh sedaq pun sbb hujan dah turun time tu. Ank n laki dah lama masuk dlm keta.




Itu je la pun xtvt hari ke-2 di tganu. Mmg tak p mana pun, rimas la hujan2 nak jenjalan. Esok sambung hari ke-3 lak, hari last di tganu seterusnya ceghita di kelantan pulak. Tata.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...