Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Tuesday, 5 March 2013

Main Angklung

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara



Ada yg tatau ke pebendanya angklung ni? Meh sini nak tunjuk.....



 ni lah benda alah yg bernama angklung....diperbuat drpd buluh dan menghasilkan bunyi yg sgt best




 Aku pun sblm ni tatau apa kejadah la angklung ni. Jgn kata tgok, dengaq nama pun tak penah. Tp masa masuk UUM dulu, aku kena pilih nak masuk ko-k (ko-kurikulum) apa n sbb dah tadak pilihan lain terpaksa la pilih angklung ni. Sbb masa tu ko-k lain semua dah penuh, yg tinggal hanya ko-k yg tak glemer mcm gamelan n angklung ni ja. Aku masuk angklung ni pun sbb ikut kwn. Dah masuk baru la tau.....oooo rupanya angklung ni adalah sejenis alat muzik.

Angklung ni ada not2 dia sendiri. Sapa yg nak main kena la pandai baca not. Ingat lg, lagu pertama yg kumpulan aku main dulu lagu Celion Dion, My Heart Will Go On. Sambil main angklung sambil berangan feeling2 cite titanic. Perghh gila bangga masa tu, dr pegang buluh ja....goyang2 sikit terus boleh menghasilkan bunyi muzik lagu2 best. . Mmg sedap la alunan bunyi angklung ni, menjadikan muzik dia lg sedap dr kita dengaq org nyanyi lagu......mendayu2. Lepas tu lagu Siti Nurhaliza, Purnama Merindu. Pun best gila muzik dia.




 lbh kurang mcm ni la kami dlm kelas dulu....masing2 pegang angklung sendiri.


 hat ni mmg terra la leh main semua not sorg2 dia ja....kalu nak sampai tahap mcm org ni mmg kena cekap la, tangan tu kena cepat cari not, kena lak lagu hat muzik dia laju.....jenuh menggagau!





Sapa yg teringin nak tau bunyi angklung ni mcmana leh cari dlm youtube. Aku pun rindu nak dgaq bunyi angklung ni. Ok nak p dengaq lani.....bye!








2 comments:

✿ pink velvet ✿ said...

baru 1st time dengaq pasai benda ni

Mimy Hamid said...

last aku main angklung masa darjah 6...kalau persembahan muzik mesti aku kena pegang angklung time tu tak puas hati sebab tak dapat main melodian..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...