Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, 27 May 2013

Donut gebu dan lembut

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Dah lama kak ton dok cari resepi donut yg best tp selalu yg dpt tu asik la x memuaskan hati bila buat. Baru2 ni masa kat kg, jiran mak bg donut. Donut dia humakkkaiii sedap banget deh, bila terlampau sedap mmg akn keluaq sleng indon. Bila gigit donut tu, kulit luaqnya ranggup tp isi dlm tu lahaiiiii lembutnya la...lps mkn donut tu laju2 kak ton p umh jiran tu bwk pen n kertas.

Sharing is caring, jom tgok resepi dia....simple n mudah tp dijamin puas hati.


Bahan-bahan:
3 biji ubi kentang (anggaran sebesar telo ayam) - direbus n diblend
1 sudu kecil yis - dibancuh dgn 1/2 cawan air
3 sudu besar marjerin
3 sudu besar susu tepung
secubit garam
1 1/2 cawan tepung gandum (cap sauh je, brand lain dikhuatiri tak lembut)


Cara-cara:
- campurkan kesemua bahan n digaul sebati
- uli hingga adunan tak melekat di tangan
- bulat2kan sebesar cekodok n biarkan dia mengembang 2x ganda (dlm anggaran sejam)
- bila dah mengembang, buat lubang di tengah n terus goreng dlm minyak yg panas menggunakan api slow.




donut gebu ataupun ank burung kak ton sebut kue taya beskat



SELAMAT MENCUBA









3 comments:

safiyyah osman said...

Nk try buat laaaaa..sedapppnyaaaaaaaaaaaaaaa.. kak yis tu dkt kdai mmg tulis yis jaka or ada brand.. xqeti sgt..xpnah beli yis.m

ina khairina said...

piya:
yis tu dlm paket warna kuning brand mauripan

Siti Shuhadah said...

ni pon kena try gak ni... tq k ton...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...