Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Friday, 28 June 2013

Spagheti Alolo Comelnya Kak Ton


Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Mak oiii melampau sungguh.....makin menjadi2 pulak penyakit malas nak hapdet blog ni. Sebulan hanya mampu buat 1 entry ja. Nak ikutkan byk cerita nak gebang kat sini tp tu la...kemalasan sungguh! Ni pun gagah jugak menulis sbb ada org minta resepi spagheti kak ton.

Dah lama tak hapdet jadi tak reti lak nak sembang panjang2, jom la kita intai resepi yg sgt2 simple ni.








Sebelum tu nak bagitau yg kak ton tak guna sos prego tu ye, apa barang nak pakai sos segera tu kan....org terra mesti la buleh buat sos sendiri, ecehhhh eksen pulak ayat!


Bahan-bahan :
- sebungkus spagheti - direbus bersama sedikit garam dan minyak
- 2 senduk cabai blend
- tomato puri - 1 tin sederhana @ 2 tin kecik
- 1 tin cendawan butang (dihiris nipis) - nak lg sedap blh lebihkan cendawan
- sosej - potong 4
- 3 labu bawang besar - potong dadu
- 7-8 ulas bawang putih - potong dadu
- 4 bijik buah tomato - potong dadu
- isi ayam - potong dadu
- 3sb susu cair 
- mentega - utk menumis
- gula dan garam secukup rasa


Cara-cara :
- amik 5 batang spagheti cucukkan dlm sosej yg tlh dipotong. Tapi kalu tamau cucuk pun takpa, boleh ja rebus spagheti mcm biasa
- panaskan mentega dan tumis bawang putih
- masukkan cabai blend bersama tomato puri tunggu hingga pecah minyak
- masukkan isi ayam tunggu hingga ayam empuk
- masukkan bawang besar
- masukkan cendawan dan buah tomato
- masukkan gula dan garam secukup rasa
- bila dah mendidih masukkan susu cair
*sesuaikan kepekatan ikut selera masing2*
*susu cair boleh jugak digantikan dgn chessedar 3 keping*
 





SELAMAT MENCUBA












5 comments:

Siti Shuhadah said...

tq for the recepi kak ton !!! :)

Mimy Hamid said...

terror hang...resepi bolognese homemade tu..

Nur Irfan Juezrie said...

tq jugak kak tonnnn... mesti cuba!!

yati said...

Salam kak..sedap tu nnti nk try buat la..:-)

yati said...

Salam kak..sedap tu nnti nk try buat la..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...