Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 3 July 2013

Aiskrim Horlick Crunch Versi Kak Ton

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Halooooooooo.....bertemu lg kita dlm sinar kasih khairina. Mood masih lg malas nak berblog tp atas permintaan, kak ton gagah lah jugak menulis sepatah dua....sepatah dua la sangatttttt!haha

Sembang banyak pun buang masa ja, kali ni kak ton nak share resepi eskrim horlick crunch ala2 mekdi punya, tadak la sama dan serupa tp sedap tu semestinya. Cewahhhhhhh.....

Resepi ni tak amik kat mana2 pun, just try n error. Bila mkn eskrim mekdi kak ton kunyah (ehh kunyah ke?) pelan2 sbb nak menghayati apa bahan yg ada dlm eskrim tu pastu blk try buat kat umah. Alhamdulillah percubaan pertama menjadi....jom intai resepi....


 ni masa 1st time buat....buat 1 adunan sbb ada tetamu nak mai umh, 1 adunan mmg boleh byk ye, penuh esbox....



ni kali kedua buat.....buat 1/2 adunan sbb nak mkn anak beranak ja, kang byk2 jenuh mabuk eskrim pulak




Bahan2:
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 tin air masak (boleh lebihkan lg 1/2 tin kalau tamau eskrim manis sgt)
2sb ovalette
esen vanila
horlick (ikut suka nak letak byk mana, lg byk lg sedap)
nestum 3 in 1 (pun ikut suka nak letak byk mana) - kak ton letak 5 bungkus
cornflakes (ikut suka nak letak byk mana) - digoreng tanpa minyak dan diramas
*kalau nak buat 1/2 adunan just kurangkan bahan2 di atas 1/2 dr sukatan asal*


Cara2:
- masukkan susu pekat, susu cair, air masak, ovelette n esen vanila dlm bekas. Pastikan guna bekas besar ye sbb nanti adunan akan naik 2-3kali ganda.
- putar (guna mixer) sampai adunan gebu, pekat, likat dan memikat. Time putaq ni kena sabaq sikit la, sbb agak makan masa jugak nak tunggu adunan dr cair kepada likat. Guna speed plg laju sekali ye.
- masukkan horlick n nestum dan digaul rata
- last sekali masukkan cornflakes dan sejukkan.


Kalau nak try eskrim perisa lain boleh rujuk resepi DI SINI




SELAMAT MENCUBA







2 comments:

Siti Shuhadah said...

cik embun nak buat...wajib nak try...hehehe...tq k.ton...

Mimy Hamid said...

boleh cuba nok..tak jadi kang aku sedehhhhhhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...