Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Tuesday, 16 July 2013

Resepi Butter Prawn

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Salam 7 ramadhan utk semua. Tudiaaa, dah seminggu posa hari ni baru nak wish. Mood berblog masih ke laut, ni update pun sbb nak kongsi resepi butter prawn, ada yg minta. Aku buat butter prawn ni 2 hari lps utk juadah berbuka. Jom cekidaut resepi.








Bahan-bahan :
udang - ikut suka byk mana
2 sudu butter
3 biji kuning telur(lagi byk lg best)
sedikit daun kari@daun limau purut
sedikit cili padi
serbuk kunyit
garam
putih telur
tepung goreng kfc
minyak utk menggoreng

Cara-cara:
- Lumur garam kunyit kat udang, gaul dlm putih telur dan gelekkan dlm tepung goreng kfc, goreng sehingga masak. Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari@daun limau purut & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah masak, ketepikan. (kalu nak goreng boh garam kunyit saja pun boleh)
 -Dengan menggunakan minyak yg sama, masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas. Sementara tu, kacau2 kuning telur bagi rata.
- Matikan api bila minyak betoi2 panas. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garpu...tuang perlahan2 telur dlm jarak yg tinggi (supaya dpt struktur teloq kirai halus2) sambil tgn kanan mengacau (dgn garpu) dlm bentuk pusingan (kacau cepat2). Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dan tapis utk membuang minyak berlebihan.
**lebihan teloq putih aku buat benda yg sama jugak, sayang nak buang*



 SELAMAT MENCUBA





 

2 comments:

MiYOKO SuKi said...

uissshhh...memang menarik resepi nii...nk kna try nii...

Mimy Hamid said...

patut ko tunjuk cara buat...heheha aku gagal bab kirai tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...