Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, 29 August 2013

Cerita Open House Raya 2013

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Seperti yg dirancangkan, pd hari sabtu 17/8 bersamaan 10 syawal berlangsungnya majlis rumah terbuka sekaligus meraikan majlis ulangtahun kelahiran anak2. Besday adik 16/5, besday abg 14/10 (14 syawal), maka utk menjimatkan kos marilah buat majlis serentak, sekali dgn open house....penjimatan berganda! muahaha....Alhamdulillah, sejak berkahwin 7kali raya dah kami dok buat open house tiap2 thn, harap2 thn dpn kalau dipanjangkan umoq, disihatkan tubuh badan boleh la buat lg.

Khamis tu awai2 pg aku dah blk kg amik mak. Pastu p kuala muda, penaga beli ikan. Kat sini la org dok bisik2 utk dptkan harga murah. Aku tak bisik pun tp aku kenyit mata kat abg yg juai ikan tu, dpt harga murah jugak, kah kah kah. Ikan kembong sekilo dia bg rm3 ja, aku beli 7kg dgn harga rm18, wahhh diskaun lg....tak sia2 dok kenyit mata! Kalu kat pasar mlm sekilo rm9 woii!


org lain bisik2 kat atas pasar tu, aku siap p ngorat abg ikan kat bwh bot nuuu....kemain melampau! kalu nak p kena p tgahri ye baru ikan naik, jgn pulak pg2 buta p tunggu dah, depa dok dlm laut lg time tu.



Sampai umh ptg khamis tu terus buat aiskrim siap2. Menu wajib tiap2 thn ni. Menu open house semuanya aku masak sendiri, so kena pandai bahagikan masa. Kalu dak, mmg kelam kelibut la jwbnya. Aiskrim dua kali buat, dpt la 100+ bekas. Siap aiskrim, pekesah pulak bab kuah laksa. So mlm tu tidoq lena la sbb aiskrim n kuah laksa dah setel. Sapa yg tatau, kuah laksa ni lg byk hari lg sedap. Lg dok perangat lg la terangkat rasa dia sbb tu kalu kuah aku suka buat awai2.


Nalaaa...penuh peti ais aihhh!! Ni pun sekelip mata ja hbs, tuan umh pun tak sempat nak rasa. Aiskrim ni buat utk budak2 ja tp mak pak budak pun sama naik ja mkn, haha. Buat 2 perisa, oreo dgn perisa campuran stoberi+coklat+vanila.



Jumaat pg2 lg aku n en.khai ke econsave beli barang2 nak masak. Aku suka beli sayoq kat econsave sbb sayoq dia fresh n murah2. Destinasi seterusnya ke pasar sg layaq beli kaki lembu n daging. Sampai rumah terus buat keja sampai la ke mlm hari baru setel. Tu pun tak setel semua, mlm tu hanya mampu siapkan kuah mee, nasi impit n rendang ayam ja, yg lain2 sambung pulak esok paginya. 

Sabtu tu koi 4.30 aku dah bangun. Tidoq tak lena oiii dok pikiaq byk lg keja tak siap. Pagi tu buat sagu gula melaka, sambal ikan bilis, kuah lontong, rebus mee n ketupat. Ketupat tu mmg buat awai, dekat2 nak raya ritu pastu frozenkan. Amboii mentang2 la tokey kuih frozen, semua benda pun aku nak frozenkan, kahhhhh! Mujoq intan n adik aku sampai awai, intan la yg tlg potong2 sayoq nak mkn dgn laksa n mee. Ngam2 siap masak n susun meja semua, koi 12.30 tetamu dah sampai. Terkejut den, jemputan start koi 2 patutnya....kelam kabut p siap2kan diri, time tetamu sampai tu tuan umh dok pakai baju kelawaq lg, kuang kuang kuang.



Menu-menu:laksa, mee rebus gear box, lontong, ketupat+rendang ayam, sagu gula melaka n eskrim. Ni mmg menu wajib tiap2 thn ye, mmg tak penah berubah pun.



sagu trepik lite namanya....ramai jugak yg ingat ni wajik@pulut kacau.



Kek besday anak2 burung.....kek pilihan si adik, dia kan peminat no 1 sin chan.



Ayaq mmg tiap2 thn beli ayaq ni, senang tak yah nak bancuh2 dah, tuan umh bzzzzzz



Potong kek...amboii si aqil meliuk lentik sgt aihh.



Tetamu plg awai sampai. Mujoq la sedara, tadak la malu sgt tuan umh sambut dgn baju kelawaq.



Mak ndak zana n family antara yg terawai jugak....untung sapa mai awai ni leh gak bergambaq sbb tak ramai org lg so tuan umah tak la bz sgt....sempat lg dok pegang kamera.



Tq zana n kak ida sudi dtg. Rasanya ni 1st time zana mai open house aku, selama 7kali aku buat open house, thn ni baru kena time dia n awie free.



Geng mkn kuat, adik n kazen aku. Org lain mkn dlm mangkuk putih tu tp depa 2 mkn dlm pinggan. 4 ketoi tulang gear boq depa hadap sekali lalu ja.



Jiran tetangga.















Mud a.k.a cikgu rumaizah pun baru 1st time mai open house aku. Sebelum2 ni asyik x free ja.



Cik embon n farid kamil...sian cik embon tak sempat nak mkn eskrim n kek besday.






Tq abg umaq tlg basuhkan periuk belanga n kemas umh mlm tu. Lps tetamu blk mmg bini dia pengsan terus. Kalau mcm ni punya ghajin thn dpn boleh buat lg, muahaha. Thn ni tak amik maid sbb agen yg ada mcm lahabau. Org nak bisnes depa pun nak bisnes tp bila org kol nak amik maid tak reti2 pulak nak jwb phone. Bukan sekali dua mcm ni tp selalu sgt, start sblm posa ritu lg aku dok kol tp tak dpt2, sampai naik meluat dah nak amik. Mujoq asben i ghajin orgnya, haha.



Sbbkan ghajin, kita up lg gambaq dia.




Buat besday anak tp mak juga dpt hadiah. Tq tecer widad hadiahkan telekung cantik ni.




Ni antara sebahagian gambaq2 di hari tu. Tak larat la nak boh semua gambaq. Alhamdulillah, majlis berjalan lancaq seperti yg dirancang. Walaupun penat tp sgt2 puas hati bila ramai yg puji semua menu sedap. Auwww kembang kempis hidung ai tau! Tima kasih pd semua yg sudi hadir...Best dpt jumpa blk kwn2 sek dulu yg dah lama tak jumpa. Insyallah murah rezeki panjang umoq, thn depan aku buat lg.






Monday, 26 August 2013

Tetamu Datang Beraya

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Isnin raya ke-5 tu plan asalnya nak ke taiping. Bwk anak2 beraya dgn menatang2 di zoo tp memandangkan ahad sebelumnya masa kami ke penang, nampak jln jem benor nak menuju ke juru...so, postpone dulu la hasrat murni nak ke taiping tu. Bak kata aku kat en.khai, zoo tu bukan nak lari pun...lps2 raya pun boleh p.

Kebetulan kwn sekolah lama msg nak dtg beraya kat umh. Pastu kwn2 lain dr kl pun ada jugak yg sebut nak dtg beraya, maka marilah kita berkumpul beramai2. Nak tunggu open house sabtu dpn tu dah tak sempat, masing2 dah nak blk keyel. So aku buat pra open house je la utk tetamu2 khas ni.

Dah msg kompom dgn semua, maka kelam kabut la laki bini keluaq p pasar. Koi 10 baru gerak dr umh, singgah bekpes apa semua dulu, koi 12 lbh baru sampai umh. Kelam kabut aku bersilat kat dapoq siapkan juadah, sbb dah janji dgn tetamu koi 2 suh mai umh. Aku ni bukan boleh buat keja kalut2, satgi mesti ada yg tak kena. Dlm pada ribut2 tu siap jugak la menu pd hari tersebut, ala menu yg simple2 ja. Mee hailam, ketupat+rendang daging n sagu gula melaka. Kuih raya mmg tak penah ada ye kat umh aku. Tu pun ngam2 hbs masak tetamu sampai, tuan umh tak dan nak bersiap diri pun.




 Menu last minit. Hanya ini yg sempat dihidangkan.



Tetamu pertama kwn sekolah sejak dr form 1, leen. Lps hbs sekolah thn 1998 baru 2 kali aku jumpa leen. Kali pertama 2thn lps dia mai umh aku kat kl, kali kedua raya ni la.






anak dara leen, fifi. Ank teruna tak dpt dikesan, sibuk jd otomen dgn ank2 burung aku.



friend forever...






Tetamu kedua, cikgu zura n Dr.Aznil sekeluarga.



zura ni jiran kg sebelah...ayah dia dgn arwah ayah aku mmg kwn baik, tp haramnya aku tak penah jumpa dia sebelum ni, sudahnya jumpa dlm pesbuk ja.



Fokus gambaq belakang....sungguh mengikut sunnah nabi, mkn hingga menjilat jari....muahaha.






Marissa si wambut cacak!



Geng jahanam style



Tetamu ketiga, bonda Yusnida Yusof n family. Amboii bonda, diam2 ubi berisi nooo. Kehkehkeh.







Auwwww nape perut bonda muncit sgt tu? Byk mkn ketupat n lemang ke? hahaha



Kanda amani n dinda aisyah.



Elok lps bonda sudah makan, titin a.k.a kak bedah pun sampai.









Mak buyong bersama bapak buyong



Tetamu terakhir....kazen aku dr jb yg produktif, mekti. (Tgh tunggu hari nak meletup)



Mak chaq pun ada sekali.






Mak n abah pun mai jugak mlm tu.








Nantikan kisah seterusnya cite tentang open house pd hari raya yg ke-10 di dalam episod akan datang....sementara ada mood nak berblog ni, layankan je la.







Friday, 23 August 2013

Raya Keempat Di Penang

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Dlm pukul 10 mcm tu blk kg amik mak utk ke rumah mak lang di guar perahu. Mak lang buat kenduri doa selamat sempena anak dia dpt masuk usm n cucu dia dpt lanjutkan pelajaran di obersea. Lps hantar mak blk terus gerak ke bukit jambul umh zana.

Lps lepak2 mkn2 kat umh zana gerak pulak ke tanjung bunga umh mak sedara en.khai. Otw blk tu singgah beraya di umh cik embon kat bagan. Pastu jumpa nyut kat shell tmn sejati, dia nak bg buah cempedak. Sampai rumah dah dekat pukui 10, letih gila habaq hang! Mmg raya sakan sungguh thn ni.



 ank burung tak habis2 dgn gaya otomen....mak ndak zana dok kulom koi ghaya ka?hehe



 my bff sejak zaman uum...alhamdulillah, setelah menanti hampir 8thn, 2013 ada rezeki zana n awie nak menimang cahaya mata. Semoga dipemudahkan segalanya.



 Lupa dah apa yg cuba aku tunjukkan....nak tunjuk perut zana kot, dah 7 bulan.


 pemandangan dr tingkat 21, gayat oii!!



 mak ndak n ank2 burung...ank2 burung ni kenai sgt la dgn mak ndak depa ni sampaikan kalu jumpa kenari atas jln mesti depa kata keta mak ndak!



 mak buyong bukan sebarang mak buyong, ini mak buyong punya kerajinan yg luaq biasa. Penuh meja dia jamu kami mkn. Ada nasi, ada mee kuah.






mee kuah sedap dr mak buyong.



Bergambaq pulak dgn cik embon. Kat sini cik embon jamu pulak koteow goreng sedap, alhamdulillah mkn mcm2 kenyang sampai pg esok!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...