Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 9 October 2013

Rendang Ayam Sedap!!

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


Dah lama entry ni tersimpan dlm draft, lupa nak publish. Memandangkan tak lama lg dah nak raya haji, elok benaq la aku share resepi rendang ayam ni. Boleh jugak kalu nak buat guna daging, terpulang....

Sebelum2 ni mmg aku tak penah buat rendang, ni kiranya 1st time buat, punya la bangga tak sangga. Muahaha. Bg mak rasa, terus mak suh aku ja yg masak rendang time raya ritu. Biasa rendang mak jenih yg kering2 tu, i don't like! Tak stim nak cicah ketupat kalu rendang kering2 gutu. Aku suka rendang yg belengaih2 mcm ni, baru berpalut kalu cicah ketupat.

Jom intai resepi....





nyum...nyum...lg belengaih lg best



 dicicah pulak dgn ketupat jagung, oh maiiii!!



pun sedap kalu mkn dgn roti jala





Bahan-bahan:
ayam 8 ketul
geng 4 sekawan - bunga cengkih, kulit jayu manis, buah pelaga n bunga lawang
*bawang besar 3 biji
*bawang putih 6 ulas
*serai 4batang
*halia (besar ibu jari)
*lengkuas (besar ibu jari)
*cili padi 5-10 bijik (bergantung nak pedas mana)
-kisar semua bahan bertanda *
cili kering blend (2 senduk)
rempah kari daging (sebungkus kecil)
kerisik 2 sudu besar
santan 3cawan
gula dan garam secukup rasa
serai 2 batang *dititik*
daun limau purut (racik halus)
asam gelugur 1-2 keping
gula melaka (tamau boh pun takpa)


cara-cara :
-tumiskan 4 sekawan bersama bahan2 kisar
-bila dah garing, masukkan cabai kering blend n rempah juga serai yg diketuk
-masukkan kerisik dan asam gelugur
-masukkan ayam 
-masukkan santan
-masukkan daun limau purut
-perasakan dgn gula dan garam secukup rasa
-renehkan hingga ayam lembut dan kuah agak kering



Ni resepi masa aku mula2 try buat rendang. Buat 8 ketoi ayam ja sbb takut tak jadi n tak sedap. Kalu nak buat byk, pandai2 la ejas. Kalu ikut resepi ni sebijik2 mmg sedap la pd tekak aku, pedas dia pun just nice, aku bubuh 7bijik cili padi. So, pd sapa2 yg baru nak belajaq buat rendang tu selamat mencuba lah diucapkan.








Wednesday, 2 October 2013

Besday Mak

Bismillah kata bermula
Assalamualaikum pembuka bicara


13 september lepas besday mak yg ke-57. Makin meningkat usia mak, aku jadi makin takut. Takut kehilangan mak, hanya mak tempat aku menumpang kasih sejak ayah dah tadak. Tuhan, kau panjangkanlah usia mak. Berilah aku kesempatan utk terus berbakti kepada mak. Terima kasih Ya Allah atas kurnian ini, kau kirimkan kami seorang ibu tiri yg sgt2 baik hati. Tak terbalas jasa kami adik beradik kepada dia. Maaf, kalu cerita pasai mak n arwah ayah aku mmg emo.

Sempena besday mak, aku ada buat sikit mkn2 kat kg. Semuanya aku sponsor n masak, besday girl mmg langsung tak masuk dapoq hari tu. Nama je besday mak tp menu2 semua ikut tekak aku, kehkehkeh. Insyaallah, ada rezeki n umoq panjang aku akan buat majlis ni tiap2 thn utk meraikan mak. Mak nampak hepi tp aku tau mak terharu n sebak bila ank2 meraikan dia. Sepanjang majlis, ayaq mata mak bergenang ja.


 Best bila blk kg sbb aku ada ramai bibik yg ringan tulang. Sbbkan byk keja nak buat, makanya terpaksa diadakan kerahan tenaga. Masing2 ada tugasan. Pg tu chah (kazen) n intan (tunang bon) aku tugaskan buat bebola roti. Bahan2 semua aku siapkan, depa tlg kepal2 ja. Tq bibik2 gojes!!



 Mlm sebelum tu dah siap2 buat kuah laksa. Best ooo mkn kuah laksa yg byk kali perangat.



 Puding trifle yg menjadi rebutan. Sekelip mata ja licin. Mlm tu terpaksa pulak p cari bahan2 n buat lg 3 bekas sbb bibik2 gojes tak sempat nak rasa.



 Sandwich telur yg jugak menjadi rebutan. 2 bungkus roti aku buat, tak sempat nak jeling dah hbs.



 Bihun goreng. Sengaja adakan menu ni sbb nak mkn dgn kuah laksa. Sapa2 yg tatau, mkn bihun goreng dgn kuah laksa adalah sorgaaaa. Kesedapan yg luar biasa. Tak caya try cuba test.



 Peberet aku si lontong. Sungguh aku suka sgt mkn lontong. Keturunan benggali tp tekak jawa, sungguh kecelaruan identiti, kah kah kah.



 Kuah lontongku yg pekat memikat yg menjadi sebutan ramai. Kalu buat kuah lontong, aku suka letak suun n fucuk byk2, sedap oittt!! Mkn pulak dgn sambai ikan bilis, nalaaaa aihh kesedapan berganda.



 Bebola roti n sosej goreng. Sosej tu intan sponsor sbb dia toke sosej, hehe.



 Jemput sedara n jiran2 terdekat ja.











 1 ni ja gambaq besday girl yg ada, tu pun tak clear. Puas hati sgt tgok mak seronok mcm ni.





Hepi besday mak. Semoga mak terus sihat n kuat utk menumpangkan kasih sygmu pd kami 4 beradik. Semoga Tuhan pelihara n lindungi mak sepanjang masa. Semoga mak dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usia. Terima kasih yg tak terhingga sbb mak sudi menjaga kami dr kami kecik sampai la skrg ni, menjaga arwah ayah yg 7thn sakit dan menjaga tok dgn seikhlas hati. Kami semua syg mak!!!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...